Wednesday, April 3, 2013

Το καμπιονάτο πέθανε! Το ιταλικό ποδόσφαιρο περνάει μεγάλη κρίση.


 Εντάξει μπορεί ο τίτλος να είναι λίγο αυστηρός... Όμως παρόλα αυτά πιστεύω πως μόνο άδικός δεν είναι! Έβλεπα χθές το παιχνίδι Μπάγιερν - Γιούβε για το Τσάμπιονς Λίγκ. Η μοναδική ιταλική ομάδα που έχει απομείνει στο Τσάμπιονς Λίγκ ηττήθηκε με 2-0 απο μια δυνατή Μπάγιερν Μονάχου. Ακόμη και στο Γιουρόπα Λίγκ έχει απομείνει απο ιταλικές ομάδες μόνο η Λάτσιο αφού η Ίντερ αποκλείστηκε απο την Τότεναμ. Αλήθεια θυμάστε πότε έφτασε ιταλική ομάδα σε τελικό ΟΥΕΦΑ ή Γιουρόπα; Ήταν το 1998/99 όταν και το κατέκτησε η Πάρμα των Κρέσπο, Τουράμ, Καναβάρο, Σενσίνι, Μπογκοσιάν, Κιέσα, Ντίνο Μπάτζιο και Μπουφόν. Απο τότε δεν έχει φθάσει καμία ομάδα απο την Ιταλία στον τελικό!



 Όλα αυτά με έβαλαν σε σκέψεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ιταλικό ποδόσφαιρο, το ιταλικό πρωτάθλημα βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κάθοδο. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ απο την Ίντερ του Μουρίνιο πρίν απο 3 χρόνια ήτανε η μεγάλη εξαίρεση.

 Το καμπιονάτο έχει σοβαρά προβλήματα. Οι ομάδες έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, δεν υπάρχουν χρήματα για μεταγραφές και νέους παίκτες, οι παίκτες ψάχνουν τρόπο για να πάρουν μεταγραφή για Αγγλία, Ισπανία και τον τελευταίο καιρό ακόμη και για Γαλλία ή Γερμανία, τα γήπεδα είναι σε άσχημη κατάσταση και δεν είναι πλέον μοντέρνα, ο μέσος όρος θεατών είναι απο τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη και συχνά ξεσπάνε σκάνδαλα σχετικά με το στοίχημα ή με το άλλο μεγάλο θέμα που κυριαρχνεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο δηλαδή τον ρατσισμό! 

 Δεν έχουν σχέση με το παρελθόν. Ούτε καν με το πρόσφατο παρελθόν! Για παράδειγμα η Μίλαν περίπου 10 χρόνια πρίν είχε σκάσει 260 εκατομύρια ευρώ για να φέρει αστέρια όπως τους Νέστα, Πίρλο, Ρούι Κόστα, Σέεντορφ και Σεφτσένκο. Όμως οι εποχές αυτές πέρασαν. 



 Το 2008 η Μίλαν είχε μείων 112 εκατομύρια ευρώ και το 2009 είχε μείων 84 εκατομύρια ευρώ. Έτσι κατάφερε η Ίντερ του Μουρίνιο να βρεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί. Όμως σήμερα και η Ίντερ αλλά και η Γιουβέντους δεν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απο την Μίλαν. Μάλιστα και οι δύο ομάδες είχανε μεγαλύτερο μείων την σαιζόν 2010/11 απο την Μίλαν!

 Φέτος η Μίλαν αναγκάστηκε να πουλήσει ή να αφήσει ελεύθερους εκπληκτικά ονόματα. Γκατούζο, Νέστα, Φαν Μπόμελ, Όντο, Σέεντορφ, Ινζάγκι, Ζαμπρότα και φυσικά τους Ιμπραήμοβιτς και Σίλβα που πωλήθηκαν στην Παρί και βρίσκονται πλέον στους "8" του Τσου Λου όπου χθές έφεραν 2-2 με την Μπάρτσα. 



 Τα ίδια πάνω κάτω και στην Γιούβε που πήρε είτε ελεύθερους είτε φθηνούς ποδοσφαιριστές ενώ και η Ίντερ έχασε τους Μουντάρι, Πάντεφ, Λούσιο, Μαϊκόν, Ζούλιο Σέζαρ και Φορλάν. Ακόμη και άλλες ομάδες όπως η Νάπολι που βρίσκονταν σε άνοδο έχει ήδη πουλήσει τον πρώτο απο το "μαγικό τρίο" των Λαβέζι, Χάρμσικ, Καβάνι και για τους δύο τελευταίους ακούγεται πως είναι έτοιμοι να φύγουν επίσης αφού ενδιαφέρονται για αυτούς ομάδες όπως η Τσέλσυ. 

 Μάλλον θα αργήσουμε να ξαναδούμε ιταλικό τελικό στο Τσάμπιονς Λίγκ όπως αυτόν του 2003 μεταξύ Μίλαν και Γιούβε. Μετά τον τελικό του 2005 μεταξύ Λίβερπουλ και Μίλαν πήρε μπρός η κάθοδος του καμπιονάτο. Απο τότε μόλις 4 ιταλικές ομάδες έχουν φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης. 



 Οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές φεύγουν απο την Ιταλία επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο χρήμα και την ίδια στιγμή η μείωση του ενδιαφέροντος όπως και η έλειψη αστέρων έχει κάνει τους σπόνσορες κτλ να μην ρίχνουν πλέον τα ίδια λεφτά στο καμπιονάτο με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο!

 Σιγουρα τα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε ιδιαίτερα στην επιτυχία των ιταλικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως η επιλεγμένη τακτική μείωσης εξόδων ίσως και να τους βγεί σε καλό σε βάθος χρόνου και πιο συγκεκριμένα άν όντως κάποια στιγμή ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Financial Fair Play του Πλατινί. Όμως το ιταλικό ποδόσφαιρο και το καμπιονάτο έχουν ένα τεράστιο βουνό μπροστά τους για να φτάσουν την ποιότητα των Λα Λίγκα, Πρέμιερ Λίγκ ή Μπούντεσλιγκα!



1 comment:

  1. After you have done the boob job please send me a picture so i can see if it was done right! :p

    ReplyDelete

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG