Tuesday, November 13, 2012

Όλοι οι τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό τα τελευταία 10 χρόνια!

 Δουλειά δεν είχε το μπουλντόγκ... σκέφτηκε να θυμηθεί και να ¨τιμήσει" μια ιδιαίτερη κατηγορία ποδοσφαιριστών, μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων! Τους τερματοφύλακες που έπαιξαν στον Ολυμπιακό τα τελευταία 10 χρόνια! Δηλαδή απο την σαιζόν 2002/2003 εώς και σήμερα. Για να γίνει κανείς τερματοφύλακας πρέπει να έχει τρέλα και... αυγά! Ποιός φυσιολογικός άνθρωπος αποφασίζει να σταθεί ανάμεσα στα δοκάρια μιας ομάδας; Μια θέση όπου το κάθε λάθος κοστίζει, κάθε λάθος μπορεί να καταστρέψει την ομάδα σου!




 Όπως είχα γράψει και σε ένα παλαιότερο άρθρο μας... http://greekbulldog.blogspot.de/2011/10/blog-post_23.html Οι τερματοφύλακες διαφέρουν πολύ απο τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Δέν είναι σαν τους άλλους. Πολλές φορές είναι αποκομένοι απο την υπόλοιπη ομάδα... στον κόσμο τους. Προπονούνται μόνοι τους, έχουν δικούς τους γυμναστές κτλ. Όμως ακόμη και ο τελευταίος συμπαίκτης ενός καλού τερματοφύλακα γνωρίζει πώς όταν τον χρειαστεί αυτός θα είναι εκεί. Θα είναι ο βράχος που θα κρατήσει την ομάδα όρθια στα δύσκολα. Αυτός που θα δώσει ηρεμία στους αμυντικούς του. Αυτός που θα φέρει σε απόγνωση τους αντίπαλους. Αυτός που αν το φέρει η ανάγκη ενός αγώνα θα βγεί δυο βήματα μπροστά και θα βάλει τις φωνές για να "εμψυχώσει" τους συμπαίκτες του. Για να γίνεις ένας ΚΑΛΟΣ τερματοφύλακας ΠΡΕΠΕΙ να είσαι τρελός. Πρέπει να είσαι εγωιστής. Πρέπει να είσαι λίγο ψώνιο. Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείς την ομάδα κατεστραμένη χωρίς εσένα. Φυσικά χρειάζεται να έχεις και ταλέντο και να δουλεύεις σκληρά στις προπονήσεις... αλλά αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το 90% στην απόδοση ενός τερματοφύλακα αποτελεί η ψυχολογία του.

 Κοιτάξτε τι δήλωσε πρίν περίπου ένα χρόνο ο διεθνής Πολωνός GK της Άρσεναλ Στσέσνι (Szczesny): ¨You need to be crazy [to become a goalkeeper] definitely. Everyone has always said that you need to be crazy to dive around for two hours every day in mud, rain and snow. I personally believe that for a goalkeeper it’s more the mental side than the technical. If you are strong enough mentally and you’re confident then even if you make a mistake you can recover from it."


 Και όταν παίζεις σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό όπου η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη... τότε πρέπει να έχεις τιτάνια νεύρα σαν τον Όλιβερ Κάν ή τον Πήτερ Σμάιχειλ! Γιατί αλλιώς θα σε φάει ζωντανό η θέση αυτή και θα σε ξαναφτύσει έξω για να δούνε όλοι ό,τι έχει απομείνει απο σένα... ένας τελειωμένος, ξεζουμισμένος, κατατρομαγμένος άνθρωπος χωρίς αντοχές και χωρίς μέλλον στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (λέγε με Κοστάντσο...)! Πάμε να δούμε λοιπόν ποιοί παίκτες αγωνίστηκαν στον Θρύλο τα τελευταία 10 χρόνια. Κάποιοι έγιναν ήρωες και άκουσαν το όνομα τους ρυθμικά να τραγουδιέται απο τους οπαδούς στις εξέδρες... και κάποιοι είτε έπαιξαν τόσο λίγο που σχεδόν έχουν σβηστεί απο την μνήμη των φιλάθλων είτε ακόμη χειρότερα... έκαναν τον Καζιμιέρσκι να μοιάζει τερματοφυλακάρα! 

 Πολλοί νέοι σε ηλικία ανάμεσα σας θα ρωτήσουν "Ποιόν; Καζιμιέρσκι; Ποιός είναι αυτός; Που παίζει; Καλός είναι;". Χαχα...  Για καλή τύχη του ποδοσφαίρου έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια! Ο Πολωνός τερματοφύλακας αποκτήθηκε από τη Λέγκια το 1987 προκειμένου να αντικαταστήσει τον Νίκο Σαργκάνη και έμεινε στον Πειραιά λιγότερο από πέντε μήνες. Η υπομονή του τότε προέδρου Γιώργου Κοσκωτά για τον διεθνή Πολωνό γκολκίπερ, εξαντλήθηκε την 7η αγωνιστική μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό με 4-1. Ο Ολυμπιακός ήταν τότε 14ος στο πρωτάθλημα με 4 ισοπαλίες, 3 ήττες και τέρματα 6-12. Ο Καζιμιέρσκι δεν φόρεσε ξανά φανέλα βασικού και ένα μήνα μετά παραχωρήθηκε στη βελγική Γάνδη. Όμως αρκετά με το μάθημα ερυθρόλευκης ιστορίας! Ας ξεκινήσουμε!

 2002/03

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: Μετά τον Αντώνη Νικοπολίδη είναι για μένα ο δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας που είχε ο Ολυμπιακός τα τελευταία 10 χρόνια. Μάλιστα πιστεύω πως είχε περισσότερο ταλέντο απο τον Νικοπολίδη! Κάποτε είχε δηλώσει για την θέση του τερματοφύλακα: "Η θέση του τερματοφύλακα στο μυαλό μου είναι σαν ένα καλό βιβλίο. Οπως αυτό θα σε τραβήξει να το διαβάσεις, η θέση θα σε τραβήξει να παίξεις και να ζήσεις με τη μοναξιά σου"! Επιβεβαιώνει δηλαδή όσα γράψαμε πιο πάνω. Γιατί όμως έφυγε απο τον Ολυμπιακό; Πιστεύω πως πλήρωσε τους πολλούς τραυματισμούς που είχε, τον χαρακτήρα του, την ανωριμότητα του, την έλλειψη εμπειρίας στο να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις όπως και ορισμένα λάθη που έκανε και έμειναν στην ιστορία όπως το γκόλ που έφαγε απο "τον αέρα" στον επαναληπτικό με την Γιούβε. Μια ομάδα που έχει στιγματήσει την καριέρα του... αφού ο κόσμος καλώς ή κακώς τον έκρινε ως τον κύριο υπεύθυνο για την 7άρα που φάγαμε στην Ιταλία... Νομίζω οτι δεν είναι τυχαίο πως πλέον ως προπονητής όταν πρίν απο περίπου δύο μήνες έκανε ένα μεγάλο λάθος ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ ο Γουναρίδης απο το οποίο οφελήθηκε ο Πανιώνιος, ο "Ελε" μπήκε μέσα στο γήπεδο, πήγε και χάιδεψε στο κεφάλι τον Γουναρίδη και του είπε: ¨Οι μεγάλοι τερματοφύλακες κάνουν τα μεγάλα λάθη και οι μέτριοι τα μέτρια¨. Ο Ελευθερόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στον Θρύλο μια μέρα εντελώς ξαφνικά στην Θεσσαλονίκη σε ένα παιχνίδι ενάντια στον Ηρακλή. Τότε ήταν μόλις 19 ετών. Έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση και έτσι ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα του. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 7 πρωταθλήματα και ένα κύπελο. Με την εθνική ελπίδων κατέκτησε την δεύτερη θέση το 1998 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στον τελικό έχασε η εθνική μας απο την Ισπανία μετά απο ένα τραγικό λάθος του Ελευθερόπουλου. Όμως άν δεν ήταν αυτός δεν θα είχε φτάσει ποτέ μέχρι τον τελικό η ομάδα αφού κατά την διάρκεια της διοργάνωσεις είχε κάνει μεγάλες αποκρούσεις. Μετά τον Ολυμπιακό έκανε καριέρα και στην Ιταλία όπου χάρη στις εμφανίσεις του κατάφερε να αγωνιστεί σε ομάδες όπως την Ρόμα και την Μίλαν! Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009 και έπαιξε σε ΠΑΣ Γιάννενα, Ηρακλή και Πανιώνιο. Πλέον έχει οριμάσει σαν άνθρωπος και το ξεκίνημα του ώς προπονητής στην ομάδα της Νέας Σμύρνης είναι εντυπωσιακό. Μακάρι να κάνει μεγάλη καριέρα γιατί αγαπάει το ποδόσφαιρο αληθινά.




 Φάνης Κατεργιαννάκης: Ένας τερματοφύλακας που αποκτήθηκε επειδή την προγούμενη σαιζόν είχε κατεβάσει τα ρολά στην νίκη 0-1 του Άρη στον Πειραιά! Ο Κόκκαλης συνήθιζε να αγοράζει παίκτες που είτε είχανε παίξει καλά είτε απλώς είχανε σκοράρει απέναντι στον Ολυμπιακό! Απο τον Ζίζι Ρόμπερτς και τον Οφορίκουε μέχρι τον Βάντσε Σίκοφ και τον Κατεργιαννάκη! Θυμάμαι την ημέρα που αποκτήθηκε είχε γράψει ο "Πρωταθλητής" πως ο Ολυμπιακός απέκτησε τερματοφύλακα που θα κατεβάζει ρολά για τα επόμενα 10 χρόνια. Για να πώ την αλήθεια και εγώ τον πίστευα πολύ τον Φάνη Κατεργιαννάκη! Χρόνια πριν έρθει στον Ολυμπιακό φώναζα ότι πρέπει να αποκτηθεί. Τελικά κάναμε λάθος και εγώ και ο "Π". Έμεινε στην ομάδα μόλις 2 χρόνια. Έπαιξε αρκετά παιχνίδια (26) λόγω τραυματισμού του Ελευθερόπουλου αλλά δεν εντυπωσίασε και έτσι μετά την κατάκτηση του Γιούρο με την εθνική το 2004 πήρε μεταγραφή για την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα την Κάλιαρι. Εκεί αγωνίστηκε σε 15 παιχνίδια αλλά τον επόμενο κιόλας χρόνο επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή. Τελικά έκλεισε την καριέρα του το 2011 στην Καβάλα όπου είχε ρόλο κυρίως αναπληρωματικού. Ένας τερματοφύλακας που έδειχνε πως θα γράψει ιστορία με την φανέλα του Ολυμπιακού αλλά τελικά έκανε μια πλώς" καλή καριέρα. Καλή αλλά όχι εξαιρετική όπως περίμεναν πολλοί μεταξύ των οποίων και εγώ.


 Κλέοπας Γιάννου: Οι "ερυθρόλευκες" ακαδημίες έχουν παράδοση στους τερματοφύλακες, αφού ένας ακόμη παίκτης που έπαιξε στην πρώτη ομάδα, ήταν γκολκίπερ. Ο Κλεόπας Γιάννου, ένας πραγματικός Ολυμπιακός, που έμεινε στην ομάδα της καρδιάς του για 8 περίπου χρόνια και είχε 29 συμμετοχές. Το 1999-2000 ήταν στο ρόστερ της πρώτης ομάδας όμως δεν αγωνίστηκε και μετά από μια χρονιά σε Ολυμπιακό Βόλου και Χαλκηδόνα, επέστρεψε στον Πειραιά. Θυμάμαι πως στην καλοκαιρινή προετοιμασία στο Σέεφελντ τον είχε δεί ο Σάντερ Βέστερφελντ που τότε ήτανε τερματοφύλακας στην Λίβερπουλ και είχε δηλώσει πως δεν έχει ξαναδεί τερματοφύλακα με τόσο εντυπωσιακή σωματοδομή σε τόσο μικρή ηλικία! Στις 4 Νοέμβρη του 2001, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό, καθώς πέρασε στο ημίχρονο στην θέση του Γεωργίου, στη νίκη με 4-3 στο Αιγάλεω. Την ίδια χρονιά είχε συνολικά έξι συμμετοχές, ενώ την επόμενη έμεινε πάλι στο μηδέν.Το 2003-2004 ήταν η σεζόν που ο Κλεόπας Γιάννου είχε τις περισσότερες συμμετοχές (16), παίζοντας μάλιστα σε ντέρμπι τόσο με τον Παναθηναϊκό, όσο και με την ΑΕΚ. Από 'κει και πέρα όμως ήρθε η... πτώση. Τις δύο επόμενες χρονιές είχε μόλις 7 συμμετοχές, ενώ το 2006 δεν πήρε καθόλου χρόνο και έφυγε τον χειμώνα. Όσο για την εθνική, ήταν στο ρόστερ της ομάδας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με προπονητή τον Στράτο Αποστολάκη. Μπορεί να μην ήταν τόσο τυχερός στην καριέρα του, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με την ζωή του, αφού το 2000 κέρδισε ένα εκατομμύριο ευρώ στο τζόκερ. Ένα ποσό που για κάποιους ποδοσφαιριστές είναι φυσιολογικό, όμως ο Γιάννου ήξερε πως δεν πρόκειται να έβγαζε τόσα χρήματα από το ποδόσφαιρο. Απο τον Ολυμπιακό έφυγε το καλοκαίρι του 2007 και αφού δοκιμάστηκε στην Κάρντιφ Σίτυ χωρίς να καταφέρει να υπογράψει συμβόλαιο πήρε τελικά μεταγραφή για την Κύπρο και τον ΑΕΛ. Τον Ιανουάριο του 2008 πήγε στον Πανιώνιο αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί και έτσι το καλοκαίρι επέστρεψε στον ΑΕΛ. Δεν ξέρω για ποιόν λόγο αλλά σταμάτησε την καριέρα του το 2009 σε ηλικία μόλις 27 ετών!


2003/04

Γιουράι Μπούτσεκ: Το καλοκαίρι του 2003 προστέθηκε στην παρέα των τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού ο "γίγαντας" ύψους 2,04 μέτρων που μέχρι τότε έπαιζε με επιτυχία στην Ξάνθη. Επι χρόνια ήτανε σταθερός και έκανε καλές εμφανίσεις με την φανέλα της Ξάνθης. Τον είχα παρακολουθήσει σε πολλά παιχνίδια και όντως ήτανε καλός τερματοφύλακας αλλά σε αντίθεση με πολλούς άλλους εκείνη την εποχη, εγώ πίστευα οτι δεν είναι αρκετά καλός για τον Θρύλο. Μου φαίνονταν αργός και καθόλου ευκίνητος και σε αντίθεση με τον Κατεργιαννάκη αυτήν την φορά είχα δίκιο! Είχε πρόβλημα στα γόνατα του λόγω του ύψους του. Τον είχανε βάλει να κάνει ειδικές προπονήσεις αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα του. Κατάφερε να παίξει κάποια παιχνίδια λόγω του τραυματισμού του "Έλε", με σημαντικότερα ένα ντέρμπυ με την ΑΕΚ όπου ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 και το εκτός έδρας μάτς για το Τσου Λου απέναντι στην Γαλατασαράι όπου ήταν τόσο νευρικός που σχεδόν έτρεμε! Δεν κατάφερε να καθιερωθεί και έφυγε 2 χρόνια μετά πέρνοντας μεταγραφή για τον Άρη. Εκεί έμεινε μια σαιζόν και τελικά πήγε στην Χαλκηδόνα όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2009. Ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της Σλοβακίας με την οποία είχε 11 συμμετοχές.


2004/05

Αντώνης Νικοπολίδης: Ο Ολυμπιακός έκανε την μεγάλη έκπληξη υπογράφοντας τον 33χρονο Αντώνη Νικοπολίδη που μόλις είχε κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις στο Γιούρο της Πορτογαλίας κατακτώντας το ευρωπαϊκό κύπελο με την εθνική Ελλάδος. Πρίν τον Ολυμπιακό άνηκε για 15 ολόκληρα χρόνια στον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό στον οποίο είχε πάει το καλοκαίρι του 1989 (απίστευτο;) απο την Αναγέννηση Άρτας! Οι οπαδοί του ΠΑΟ τον "βάφτησαν" προδότη αλλά τον ίδιο μάλλον λίγο τον ενόχλησε. Αντιδράσεις υπήρξαν και απο ορισμένους οπαδούς του Ολυμπιακού αλλά αυτές σύντομα εξαφανίστηκαν χάρη στις εντυπωσιακές εμφανίσεις του. Ο Νικοπολίδης του Ολυμπιακού ήτανε τουλάχιστον μια κλάση ανώτερος απο τον Νικοπολίδη του Παναθηναϊκού. Στον Ολυμπιακό ένιωσε σαν στο σπίτι του με αποτέλεσμα να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια και ακριβώς αυτήν την σιγουριά και την ασφάλεια μετέδιδε και στους συμπαίκτες του και κυρίως στους αμυντικούς της ομάδας που ήξεραν πως έχουν ένα πραγματικό στήριγμα πίσω τους. Όπως έγραψα πιο πάνω θεωρώ τον Ελευθερόπουλο τον πιο ταλαντούχο απο τους τερματοφύλακες του Θρύλου της τελευταίας 10ετίας... ΟΜΩΣ ο Νικοπολίδης ήτανε ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ! Χρόνο με τον χρόνο βελτιώνονταν και έτσι κατάφερε να παίξει μέχρι το 2011 κλείνοντας την καριέρα του στον Πειραιά σε ηλικία 40 ετών! Για την αξία του νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γράψω πολλά περισσότερα αφού όλοι γνωρίζουμε πόσο καλός τερματοφύλακας ήτανε και αυτό το έχουν αναγνωρίσει φίλοι και εχθροί. Ακόμη και μεγάλοι ευρωπαίοι προπονητές όπως ο Βενγκέρ και ο Φέργκιουσον έχουν πεί τα καλύτερα για τον Αντώνη! Πλέον είναι βοηθός του Ζαρντίμ στον Ολυμπιακό αν και ο πραγματικός ρόλος του είναι πολύ πιο πολύπλοκος! Δεν ξέρω αν θα είναι σε λίγους μήνες, σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια... αλλά το θεωρώ σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα γίνει ο διάδοχος του πορτογάλου στον πάγκο του Ολυμπιακού! Μακάρι να τα πάει το ίδιο καλά όπως και στο τέρμα.




Θεόδωρος Ντουγέρογλου: Άλλος ένας νεαρός τερματοφύλακας που βγήκε απο τις ακαδημίες της ομάδας. Την χρονιά αυτή ήταν το νούμερο 4 των τερματοφυλάκων πίσω απο τους Νικοπολίδη, Μπούτσεκ και Γιάννου. Όπως οι περισσότεροι νέοι που έχουν βγεί απο την ακαδημία του Ολυμπιακού έτσι και ο Ντουγέρογλου δεν κατάφερε να πείσει τους υπεύθυνους και έτσι αποχώρησε το 2007. Πήγε στον Εθνικό Πειραιώς όπου έμεινε μια μόνο σαιζόν. Σήμερα σε ηλικία 27 ετών αγωνίζεται στον ΑΟ Κυπαρισσίας.

  
2005/06

Έρβιν Λέμενς: Πωπωπωπωπώ! Εδώ υποκλινόμαστε! Όχι στον Λέμενς.... Στον Τρόντ Σόλιντ υποκλινόμαστε που είχε το "μάτι" να διαλέξει και να φέρει αυτόν τον... entertainer της εξέδρας στον Ολυμπιακό μας! Γιατί μπορεί να μας ψυχαγώγησε όλους με τις γκάφες του (και να μας έβγαλε την ψυχή επισης...) αλλά μόνο τερματοφύλακας δεν ήτανε. Φοβάμαι να τον πώ ακόμη και "παλτό" για να μην προσβάλλω τα παλτά! Το μεγάλο αστείο είναι πως αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει κάτω απο τα δοκάρια του ΟΣΦΠ τον Νικοπολίδη που είχε φτάσει τα 35! Οι εφημερίδες έγραφαν για τερματοφυλακάρα, διεθνή με την εθνική Βελγίου (2 συμ.) και με εμπειρία απο την Πριμέρα Ντιβιζιόν! Ξεκίνησε η προετοιμασία και ο Σόλιντ τον έβαλε βασικό στο πρώτο φιλικό βαφτίζοντας τον στην ουσία ως τον βασικό GK της ομάδας! Πρώτο φιλικό λοιπόν... με αντίπαλο την Λίβερπουλ και ο Ολυμπιακός χάνει με 4-3 με τον βέλγο να τρώει γκόλ που ούτε ερασιτέχνες τερματοφύλακες δεν θα δέχονταν! Το τσίρκο συνεχίστηκε και στα επόμενα φιλικά και κάποια στιγμή το πήρε χαμπάρι και ο Σόλιντ οτι το παλικάρι μόνο τερματοφύλακας δεν είναι και τον υποβίβασε σε τρίτο τερματοφύλακα της ομάδας πίσω απο Νικοπολίδη και Γιάννου. Κάτι που ο Λέμενς δεν κατάλαβε ποτέ... και σε μια απο τις ΠΟΛΛΕΣ δηλώσεις του στον βέλγικο τύπο είπε πως ο Νικοπολίδης λατρεύεται σαν Θεός στην Ελλάδα και γιαυτό δεν του δίνουν ευκαιρίες να παίξει! Άχου το καημενούλι!!! Το αδικήσαμε!!! Σε μια άλλη συνέντευξη που έδωσε αργότερα (το 2009) χαρακτήρισε τον Κόκκαλη... δικτάκτορα και είπε ότι ο καλύτερος του φίλος όσο ήταν στον ΟΣΦΠ ήταν ο... Ριβάλντο! Έτσι εξηγούνται όλα! Τελικά κατάφερε να μείνει 2 σαιζόν στον Πειραιά αφού αρνήθηκε μετά τον πρώτο χρόνο να λύσει το συμβόλαιο του (Χαζός είναι; Τόσα λεφτά δεν ξαναείδε στην ζωή του...). Έκλεισε την καριέρα του το 2010 στην Μπέβερεν όπου και είχε ξεκινήσει την επαγγελμετική του πορεία το 1995.


Γιάννης Σιδεράκης: Άλλος ένας απο τους τερματοφύλακες που έχουν βγεί απο την ακαδημία του Ολυμπιακού. Την σαιζόν αυτήν ήταν μόλις 18 ετών και ήταν ο πέμπτος τερματοφύλακας της ομάδας. Φυσικό ήταν να μην πάρει ευκαιρίες και έτσι την επόμενη σαιζόν πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό Λουτρακίου. Πλέον σε ηλικία 25 ετών αγωνίζεται στον Πανιώνιο όπου έχει συμπαίκτη τον Διαμαντάκο που είναι δανεικός απο τον Ολυμπιακό.


 2006/07

Τόμισλαβ Μπούτινα: Μετά την τεράστια "επιτυχία" με τον Λέμενς ο Σόλιντ αποφασίζει να φέρει και 2ο τερματοφύλακα απο το Βέλγιο. Αυτήν την φορά ήταν ο 32χρονος διεθνής κροάτης Τόμισλαβ Μπούτινα. Ήρθε και αυτός για να αντικαταστήσει αργά ή γρήγορα τον Νικοπολίδη. Όπως γνωρίζεται ούτε αυτός τα κατάφερε. Πώς να τα καταφέρει αφού ειδικά αυτές τις χρονιές ο Νικοπολίδης "οργίαζε"! Τελικά έπαιξε σε μόλις 3 παιχνίδια. Για να πώ την αλήθεια εμένα ο κροάτης μου άρεσε. Δεν είχε καμία σχέση με τον Λέμενς. Πιστεύω οτι κακώς έφυγε απο την ομάδα το 2008 το καλοκαίρι. Ήταν σοβαρός τερματοφύλακες με ορισμένες αδυναμίες αλλά πιστεύω πως θα μπορούσε να βοηθήσει και μάλιστα αρκετά! Απ'ότι ξέρω όμως και ο ίδιος του ήθελε να φύγει γιατί ήθελε να παίζει βασικός. Πήγε στην Διναμό Ζάγκρεμπ όπου και τελικά κρέμασε τα παπούτσια του το 2010.


Λεωνίδας Παναγόπουλος: Καταντάει ίσως κουραστικό αλλά ο Παναγόπουλος ήταν άλλος ένας απο τα πολλά ταλέντα για την θέση του τερματοφύλακα που προέκυψαν απο την ακαδημία της ομάδας. Μάλιστα κατάφερε να παίξει και 2 φορές με την εθνική ομάδα των ελπίδων και θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο. Την σαιζόν 2009/10 κατέκτησε με την ομάδα νέων του συλλόγου το πρωτάθλημα νέων. Προπονητής ήταν ο Αλέξης Αλεξανδρής. Έμεινε 4 σαιζόν στην ομάδα αλλά δεν βελτιώθηκε όσο θα έπρεπε και έτσι έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2010. Πήγε στον Πανιώνιο όπου έκανε όνειρα πως θα καθιερωθεί βασικός και μάλλον το ίδιο ήλπιζαν και οι υπεύθυνοι του Πανιώνιου. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Έμεινε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2012 και μάλιστα δεν κατάφερε να βρεί ομάδα. Μετά απο 6 μήνες χωρίς ομάδα υπέγραψε τελικά φέτος στον Βύζαντα Μεγάρων και μέχρι στιγμής έχει δεχτεί σε 6 εμφανίσεις 4 γκόλ ενώ σε 4 απο αυτά τα μάτς κράτησε ανέπαφη την εστία του. Είναι 25 ετών και όλα είναι στο χέρι του. Αρκεί να δουλέψει σοβαρά.


2007/08

Μιχάλης Σηφάκης: Ήρθε στον Ολυμπιακό δανεικός απο τον ΟΦΗ με οψιόν αγοράς 300.000 ευρώ. Πολύ μεγάλο ταλέντο. Είχε κάνει πολύ καλές εμφανίσεις με τον ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός κατάφερε να τον φέρει στον Πειραιά με την ελπίδα να αποτελέσει το μέλλον της ομάδας. Τελικά έπαιξε μόλις σε 2 παιχνίδια στο πρωτάθλημα απο τα οποία στο ένα μπήκε αλλαγή στο 80'. Η εισίγηση του Αλέκου Ράντου ήταν αρνητική και ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να πληρώσει τα 300.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Πρσπάθησε να διαπραγματευτεί ξανά με τον ΟΦΗ αλλά οι κρητικοί αρνήθηκαν (και καλά έκαναν). Τελικά τις 300.000 τις πλήρωσε ο Άρης και έτσι ο Σηφάκης πήγε στην Θεσσαλονίκη. Στον Άρη έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις με αποτέλεσμα να κληθεί και στην εθνική Ελλάδος όπου μέχρι στιγμής έχει 15 συμμετοχές. Πάνω που βρίσκονταν στα ζενίθ της απόδοσης του και ενώ αρκετές ομάδες ενδιαφέρονταν για αυτόν (μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός) είχε έναν σοβαρότατο τραυματισμό στο γόνατο. Άποψη μου είναι πως ο μόνος λόγος που δεν αποκτήθηκε απο τον Ολυμπιακό ήταν οι φόβοι πως δεν θα είναι το ίδιο καλός όσο ήτανε πρίν τον τραυματισμό. Πιστεύω πως είναι ένας καλός τερματοφύλακας με πολύ καλά αντανακλαστικά αλλά έχω αμφιβολίες άν είναι αρκετά καλός για τον Ολυμπιακό. Πάντως ο Αντώνης Νικοπολίδης όσες φορές είχε ρωτηθεί άν υπάρχει έλληνας που να μπορεί να παίξει βασικός στον Ολυμπιακό ανέφερε πάντα το όνομα του Σηφάκη τον οποίο φυσικά και γνωρίζει απο την σαιζόν 2007/08 που ήταν μαζί στην ομάδα. Πλέον ο Σηφάκης αγωνίζεται στην βέλγικη Σαρλερουά. Είναι στην καλύτερη κατά την άποψη μου ηλικία για τερματοφύλακες (28 ετών) και ποιός ξέρει... ίσως τώρα που ήρθε ο Νικοπολίδης στην ομάδα να δούμε σύντομα και τον Σηφάκη να επιστρέφει στον Πειραιά. Άλλωστε το συμβόλαιο του Κάρολ λήγει το καλοκαίρι και προς το παρών δεν έχει ακουστεί τίποτα για ανανέωση του συμβολαίου του. Σηφάκης και Μέγιερι δεν θα είναι καθόλου κακό δίδυμο άν και άν ήμουν εγώ υπεύθυνος θα κοιτούσα να φέρω κάποιον έμπειρο ξένο 30-33 ετών είτε απο την Ιταλία είτε απο την Γερμανία. Έναν άνθρωπο που να εμπνέει την ομάδα, να τον σέβονται οι αμυντικοί μας, να είναι σταθερός και να μεταδίδει ασφάλεια όπως πρίν λίγα χρόνια ο Νικοπολίδης ή τώρα ο Κάρολ.



2008/09

Πάβελ Κόβατς: Μια μεταγραφή που μάλλον δεν κατάλαβε κανείς εκτός απο τον Αλέκο Ράντο που τον πρότεινε! Ήρθε απο τον Απόλλων Καλαμαριάς σε ηλικία 36 ετών. Έμεινε 2 χρονιές και έφυγε σχεδόν χωρίς να ακουμπήσει. Άν και πρέπει να παραδεχτώ ότι στα λίγα μάτς που έπαιξε εμένα με εξέπληξε ευχάριστα. Ήταν καλός! Εκτός και αν μου φάνηκε καλός επειδή δεν περίμενα και τίποτα... πιθανό είναι και αυτό! Μετά τον Ολυμπιακό επέστρεψε στην πατρίδα του την Σλοβακία και πιο συγκεκριμένα στην Ντουνάσκα Στρέντα (σίγουρα λάθος το γράφω...). Τελικά έκλεισε την καριέρα του το 2012 σε ηλικία 38 ετών στην Σλόβαν Μπρατισλάβας.


 2009/10

Ούρκο Πάρντο: Ο Ισπανοβέλγος τερματοφύλακας είναι "προϊόν" των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Τον έφερε ώς ελεύθερο στην Ελλάδα ο Ηρακλής και μετά απο μια καλή σαιζόν τον πούλησε στην Ραπίντ Βουκουρεστίου για 1,5 εκ. ευρώ! Καθόλου άσχημα έτσι; Στην Ρουμανία έμεινε έναν χρόνο μόλις αφού δεν έμεινε ευχαριστημένος ούτε αυτός αλλά ούτε και η ομάδα. Παρόλα αυτά είχε ακόμη συμβόλαιο και φυσικά οι ρουμάνοι δεν τον έδιναν τσάμπα. Ο Ολυμπιακός που ενδιαφέρονταν για αυτόν απο την προηγούμενη σαιζόν κατάφερε με ένα ποσό γύρω στις 200.000 ευρώ να τον πάρει δανεικό. Τελικά έμεινε 2 σαιζόν και άν και αρχικά είχε κάποια προβλήματα τελικά έδειξε καλά στοιχεία και κατάφερε να κάνει αμυντικό ρεκόρ με την ομάδα. Άν και έκανε κάποιες γκέλες όπως στο ντέρμπυ με τον Παναθηναϊκό. Ο Πάρντο είχε μείνει ελεύθερος απο την Ραπίντ το καλοκαίρι του 2011 και μπορούσε να διαπραγματευτεί ως ελεύθερος με τον Ολυμπιακό αλλά έκανε το λάθος να ζητήσει πάνω απο 1 εκ. ευρώ τον χρόνο! Όταν κατάλαβε το λάθος του (ή έστω του μάνατζερ του...) προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ομάδα αλλά η στάση της διοίκισης ήτανε αρνητική. Πιστεύω οτι περισσότερο "πλήρωσε" την γκέλα με τον ΠΑΟ παρά τις τρέλες του μάνατζερ του... η ομάδα ήθελε τερματοφύλακα σταθερό και ο Πάρντο δεν έμοιαζε ικανός να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Τελικά πήγε στον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο όπου είχε νέο "Νικοπολίδη" μπροστά του. Τον Διονύση Χιώτη, που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και βοήθησε την ομάδα του να πάει στους "8" του Τσου Λου! Πλέον είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας του και φέτος έχει δεχτεί στο πρωτάθλημα σε 7 εμφανίσεις μόλις 2 γκόλ.


2010/11

Μπάλας Μέγιερι: Ήρθε απο την Φερεντσβάρος για μόλις 300.000 ευρώ. Πέρυσι "έσωσε" την ομάδα αφού μετά τις τρελές γκέλες του Κοστάντσο τον αντικατέστησε στην 11άδα του Ολυμπιακού και αποδείχθηκε πανέτοιμος απο το πρώτο λεπτό. Έκανε πολύ καλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη όπου λίγο έλειψε ο Ολυμπιακός να πάρει την πρόκριση για τους "16" του Τσάμπιονς Λίγκ. Φέτος απο το καλοκαίρι ήταν φανερό ότι ο Ζαρντίμ δεν έχει αποφασήσει ποιόν θα έχει ως βασικό τερματοφύλακα και έτσι πήρε την απόφαση... να μήν πάρει απόφαση, βάζοντας τον Κάρολ στην Ελλάδα και τον Μέγιερι στην Ευρώπη. Ο Μέγιερι ανέτοιμος και χωρίς παιχνίδια στα πόδια του δεν παρουσίασε τον καλό εαυτό που μας είχε συνηθήσει απο πέρσι. Πιθανόν να έπαιξε ρόλο και η αλλάγή το προπονητή τερματοφυλάκων αφού επηρεασμένος δεν φάνηκε μόνο αυτός αλλά και ο Κάρολ στα πρώτα παιχνίδια τουλάχιστον. Πλέον έχει επανέλθει ο Ράντος όμως με την έλευση και του Αντώνη Νικοπολίδη το τρελό ροτέισιον στους τερματοφύλακες σταμάτησε και ο Μέγιερι έμεινε εκτός ενδεκάδας. Πάνω που είχε αρχήσει να τραβάει το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του και πολλοί ζητούσανε να κληθεί στην εθνική Ουγγαρίας, πλέον αφού δεν παίζει στον Ολυμπιακό φαίνεται έστω προς το παρών να απομακρύνεται και απο την εθνική του ομάδα. Πιστεύω πως το μέλλον του ανήκει. Για την ηλικία του έχει δείξει ωριμότητα που άλλοι τερματοφύλακες δεν έχουν.


Νίκος Παπαδόπουλος: Άλλος ένας τερματοφύλακας απο τους πολλούς που βγήκανε απο τις ακαδημίες του Θρύλου. Όμως όπως όλοι οι προηγούμενοι (εκτός του Ελευθερόπουλου) έτσι έπεσε και αυτός θύμα της "κατάρας" που θέλει τους τερματοφύλακες που βγαίνουν απο την ακαδημία να μην μπορούν να καθιερωθούν στον Ολυμπιακό! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας "Ο Νίκος Παπαδόπουλος και η... κατάρα!".  Έμεινε 2 σαιζόν στην ομάδα και πέρυσι αποτελούσε το νούμερο 3 των τερματοφυλάκων της ομάδας πίσω απο Μέγιερι και Κάρολ. Φέτος έμεινε ελεύθερος και ουσιαστικά αντικαταστάθηκε απο τον Ανδρέα Γιαννώτα. Όμως ο Παπαδόπουλος δεν τα έβαψε μαύρα. Βρήκε "στέγη" στην Γερμανία, στην Φορτούνα Ντύσελντορφ, όπου έχει συμπαίκτη τον Στέλιο Μαλεζά. Αποτελεί το νούμερο 2 της Φορτούνα πίσω απο συνομήλικο του (22 ετών) Γκίφερ που είναι μεγάλο ταλέντο και φέτος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε θετικές αποκρούσεις μέχρι στιγμής στην μπούντεσλιγκα. Οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα για τον Παπαδόπουλο αλλά καλά θα κάνει να συνεχίσει να δουλεύει και να περιμένει την ευκαιρία του. Μάλιστα για να παραμένει "ζεστός" ο προπονητής της ομάδας τον στέλνει να παίζει βασικός στα παιχνίδια της δεύτερης ομάδας του συλλόγου. 


 2011/12 

Φράνκο Κοστάντσο: Να σας πώ το μεγαλύτερο αστείο; Όταν αποκτήθηκε βγήκε ο Μπορέλι και δήλωσε πως ο Ολυμπιακός βρήκε χρυσάφι αφού ο Κοστάντσο είναι τερματοφυλακάρα, ιδιαίτερα σταθερός, με πολύ καλά αντανακλαστικά και... εξαιρετικός στις εξόδους! Παρακαλώ; Μάλλον πλάκα μας έκανε!!! Να σας υπενθυμίσω την αγαπημένη μας "έξοδο τροχονόμου" με το ένα χέρι;


Δεν θα ασχοληθώ σοβαρά μαζί του γιατί δεν ήτανε και ο ίδιος του σοβαρός! Εκτός απο το ό,τι μας στέρησε βαθμούς στο Τσου Λου έκανε λάθη και στην Ελλάδα και γενικά ήτανε να απορεί κανείς με όσα είχανε ακουστεί πρίν αποκτηθεί, δηλαδή ότι λατρεύεται απο τους οπαδούς της Βασιλείας (δεν είναι αστείο... όντως ισχύει, το έψαξα!), πως είναι πολύ σταθερός με ηγετικές ικανότητες και άλλα τέτοια ωραία. Φυσικά το κορυφαίο ήτανε πως τον ελέγξανε πρίν αποκτηθεί ο Μαθία, ο Κοβάσεβιτς και ο Ράντος και όλοι τους δώσανε θετική εισίγηση!!! Τρία διαφορετικά άτομα που πληρώνονται απο τον Ολυμπιακό (η έστω πληρώνονταν) για να ξεχωρίσουν και να φέρουν απο ολόκληρο τον πλανήτη... τον Κοστάντσο! Να χτυπάς το κεφάλι σου δηλαδή! Ο άνθρωπος που εκθρόνησε τον Έρβιν Λέμενς απο την σκέψη μας ώς τον μεγαλύτερο γελοτοποιό που έχει εμφανιστεί ποτέ κάτω απο τα δοκάρια μας! Ο άνθρωπος για χάρη του οποίου έχουν γραφτεί περισσότερο ανέκδοτα απο τον Τσάκ Νόρις! Θέλετε μερικά παραδείγματα; Ορίστε! 

 Ο Κοστάντσο δέχτηκε πρόταση να παίξει σε μια αστυνομική ταινία όπου θα υποδύεται τον ταμία σε μια ληστεία τράπεζας. Θα μπει ο ληστής και θα του πει «ακίνητος». Τον έχει άνετα τον ρόλο… 

Ο Κοστάντσο δεν μπορεί να… πέσει ούτε για ύπνο!

Το «κάποιο άγαλμα» που είδε τον Πουλόπουλο και τον θυμήθηκε, ήταν ο Κοστάντσο!

Ο Ολυμπιακός θα πληρώσει φόρο ακινήτων για τον Κοστάντσο!

«Καλημέρα σας παιδάκια. Είμαι ο νέος σας καθηγητής τερματοφυλάκων. Σήμερα στο πρώτο μάθημα θα μιλήσουμε για την κλειστή μας γωνία. Πιος μιλάει εκεί πίσω; Κοστάντσοοοο, πάλι εσύ κάνεις φασαρία; Βγες έξω τώρα»


Άν δεν σας αρκούν αυτά τότε ένα απλό ψάξιμο στο Google είναι αρκετό για να βρείτε μερικές δεκάδες τέτοια! Και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι που ο άνθρωπος σταμάτησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 31 ετών, αφού μετά τις "μαγικές" εμφανίσεις του με την φανέλα του Ολυμπιακού δεν μπόρεσε να βρεί άλλη ομάδα και έτσι το έριξε στο ψάρεμα που είναι και το αγαπημένο του χόμπι!


Ρόι Κάρολ: Αποκτήθηκε απο τον ΟΦΗ, που τον είχε φέρει στην Ελλάδα απο την Δανία και την Όντενσε το το καλοκαίρι του 2011. Ήρθε στον Πειραιά στα μέσα της περσινής σαιζόν αφού ο Κοστάντσο ήταν ήδη εκτός ομάδας και ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη έναν δεύτερο ικανό τερματοφύλακα δίπλα στον Μπάλας Μέγιερι. Ένας τερματοφύλακας έμπειρος με πολλές παραστάσεις απο μεγάλα παιχνίδια αφού αγωνίζονταν για 4 χρόνια στην Μάντσεστερ ενώ έχει παίξει και σε ομάδες όπως την Γουέστ Χάμ και την Γκλάσκοου Ρέιντζερς. Ο Ιρλανδός ήρθε και αμέσως έδειξε την κλάση του. Ποιός θα ξεχάσει τις εμφανίσεις του απέναντι στην Ρούμπιν Καζάν για το Γιουρόπα Λίγκ. Φέτος το καλοκαίρι έδωσε μάχη με τον Μέγιερι για την θέση του βασικού τερματοφύλακα αλλά τελικά ο Λεονάρντο Ζαρντίμ επέλεξε μια περίεργη λύση. Έβαλε βασικό στην Ελλάδα τον Κάρολ και στην Ευρώπη έβαζε τον Μέγιερι. Αυτό δεν το κατάλαβε κανείς εκτός απο τον Ζαρντίμ... αφού ακόμη και αν ήθελε να κάνει ροτέισιον στους τερματοφύλακες η λογική λέει πως στο Τσου Λου θα έπρεπε να έβαζε τον έμπειρο Ρόι Κάρολ και στην Ελλάδα τον Μέγιερι! Ευτυχώς πλέον εχει διορθώσει αυτό το λάθος του και έτσι είναι βασικός σε όλα τα παιχνίδια ο Κάρολ που έχει κάνει καλές εμφανίσεις και δίνει στην άμυνα σιγουριά. Το συμβόλαιο του λήγει μετά το επόμενο καλοκαίρο όμως ο ίδιος του έχει ήδη δηλώσει πως θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό. Απομένει να δούμε αν θα το θέλει και η διοίκιση ή αν θα πάει σε κάποια άλλη λύση.



Ιωσήφ Δασκαλάκης: Έμεινε ελεύθερος απο τον Εργοτέλη και ο Ολυμπιακός που έψαχνε τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα του για την νέα σαιζόν αποφάσησε να τον αποκτήσει και να τον φέρει στον Πειραιά. Ο Δασκαλάκης είχε δηλώσει πως αυτή η μεταγραφή αποτελεί την ευκαιρία της ζωής του... και δεν είχε και άδικο. Όμως τελικά όχι απλώς δεν κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού αλλά πολύ γρήγορα έχασε και την θέση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα απο τον Μέγιερι. Έπαιξε μόλις μια φορά στο κύπελο. Πλέον παίζει στην Βέροια αν και ούτε εκεί έχει καταφέρει να καθιερωθεί αφού έχει μοιραστεί την θέση κάτω απο τα δοκάρια με τον Γιώργο Καντιμοίρη και τον Τζόναθαν Λόπεζ που έχει κάνει και τα περισσότερα παιχνίδια μέχρι στιγμής (6 συμ.).



2012/13 

Ανδρέας Γιαννιώτης: Έχει ύψος 1,90 και είναι μόλις 19 ετών. Αποκτήθηκε απο τον Εθνικό Γαζώρου και ήρθε ουσιαστικά ως αντικαταστάτης του Νίκου Παπαδόπουλου που έμεινε ελεύθερος. Είναι φέτος το νούμερο 3 της ομάδας στην θέση των τερματοφυλάκων πίσω απο Κάρολ και Μέγιερι. Έχει 2 συμμετοχές στην εθνική ομάδα των ελπίδων. Δεν είμαι μάντης για να ξέρω πως θα τα πάει... και δεν τον έχουμε δεί καθόλου να παίζει οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη. Μακάρι να δουλέψει σωστά και να αποδειχθεί μεγάλος τερματοφύλακας.


 Ελπίζω να σας άρεσε το αφιέρωμα μας. Ήθελε αρκετή δουλειά για να γίνει.. οπότε ελπίζω τουλάχιστον να άξιζε τον κόπο! Ποιός είναι ο αγαπημένος σας; Γράψτε μας είτε εδώ απο κάτω είτε στην σελίδα μας στο Φέισμπουκ: http://www.facebook.com/thegreekbulldog

 

No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG