Saturday, September 15, 2012

Τα καλύτερα αμυντικά χάφ που πέρασαν απο τον Ολυμπιακό τα τελευταία 15 χρόνια!

 Μία απο τις σημαντικότερες θέσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι αυτή του αμυντικού χάφ. Μια θέση στην οποία ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει πρόβλημα και βρίσκει λύσεις ανάγκης πραγματικά απο το ... πουθενά! Έτσι έχουν γίνει αμυντικά χάφ 2 παίκτες που είχανε αποκτηθεί κυρίως ως δεξιά μπάκ. Οι Μοδέστο και Μανιάτης! Φανταστείτε να μην τους είχαμε και αυτούς... 

 Τα πράγματα όμως δεν ήτανε πάντα έτσι. Έχουν περάσει απο την ομάδα του Ολυμπιακού ορισμένοι πραγματικά καλοί παίκτες. Επειδή όμως δεν θέλουμε να αδικήσουμε παίκτες απο την πλούσια ιστορία της ομάδας μας το σημερινό αφιέρωμα για την θέση του αμυντικού χάφ περιορίζεται σε ποδοσφαιριστές που πέρασαν απο την ομάδα τα τελευταία 15 περίπου χρόνια! Συγκεκριμένα απο την σαιζόν που ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση (1996/97) μέχρι και πέρυσι (2011/12).



 Εκτός απο τα καθαρά ποδοσφαιρικά προσόντα των ποδοσφαιριστών μεγάλη σημασία στην τελική κατάταξη έπαιξε η προσφορά τους στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια αλλά και η προσωπικότητα τους!

Πάμε να δούμε ποιοί κατάφεραν να μπούν στο Τοπ 10 της τελευταίας 15ετίας!

10. Πάμπλο Ορμπάιθ

Το πόσο σημαντική ήτανε η παρουσία του στην ομάδα φαίνεται το αργότερο φέτος που λείπει! Ο Ορμπάιθ ήρθε έχοντας να τον κυνηγάνε οι χαρακτηρισμοί "μίζα" και "νέος Ουρτάδο". Πολύ γρήγορα κατάφερε όμως με τις εμφανήσεις του να κλείσει στόματα! Ο πρώην αρχηγός της Αθλέτικ Μπιλμπάο ήτανε απο τα βασικά γρανάζια της μηχανής του Ολυμπιακού του Βαλβέρδε και ένας απο τους πιο σταθερούς παίκτες! Στην Σούπερ Λίγκ έπαιξε σε 24 παιχνίδια και μάλιστα σκόραρε και μια φορά (στο 7-2 με τον Αστέρα Τρίπολης). 5 συμμετοχές στο κύπελλο, 4 στο τσουλού και άλλες 4 στο γιουρόπα λίγκ! Καθόλου άσχημα... έτσι; Φέτος πήγε στην Ρούμπιν Καζάν μαζί με τον Ιβάν Μαρκάνο. Συνεχίζει εκεί ότι έκανε και στον Ολυμπιακό αφού είναι βασικός... έχει παίξει σε 6 μάτς μέχρι στιγμής και έχει βγάλει μια ασσίστ. Τον χρησιμοποιούν τόσο ώς αμυντικό χάφ όσο και ώς κεντρικό μέσο. Ένας παίκτης που σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει και φέτος την ομάδα μας άν είχε παραμείνει.




9. Πέτρος Πασσαλής

Ο Πασσαλής αποκτήθηκε απο τον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 1995. Μέχρι τότε αγωνίζονταν στον Εδεσσαϊκό με τον οποίο κατέκτησε το βαλκανικό κύπελλο το 1993. Ίσως κάποιοι απο εσάς να μην τον περίμεναν στην συγκεκριμένη λίστα... κακώς! Διότι ο Πέτρος ήταν κάτι παραπάνω απο ένας σημαντικός εργάτης για την ομάδα. Πρόσφερε πολλά και η παρουσία του ήταν σημαντική. Μάλιστα την σαιζόν 1997/98 κατάφερε να αγωνιστεί επί 90 λεπτά και στα 6 παιχνίδια των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ απέναντι σε Ρόζενποργκ, Πόρτο και Ρεάλ Μαδρίτης! Το 2001 έγινε δευτεραθλητής κόσμου με την εθνική ομάδα ενόπλων δυνάμεων. Το ίδιο καλοκαίρι έφυγε απο τον Ολυμπιακό και πήγε στον Άρη όπου έπαιξε μπάλα μέχρι το 2007.




8. Φρανσουά Μοδέστο

Ήταν η πρώτη μεταγραφή της διοίκισης Μαρινάκη. Μετά απο μια σημαντική καριέρα σε Μπαστιά, Κάλιαρι και Μονακό ήρθε στον Ολυμπιακό για να ενισχύσει κυρίως το δεξί άκρο της άμυνας μας αλλά και δώσει λύσεις ώς κεντρικός αμυντικός. Όλα αυτά ... στην θεωρία! Γιατί στην πράξη αποδείχτηκε ότι είναι μάλλον αργός για να παίξει ώς δεξί μπάκ. Ως κεντρικός αμυντικός δεν δοκιμάστηκε πολύ... όμως έκανε την έκπληξη και καθιερώθηκε ώς αμυντικό χάφ! Τις 2 τελευταίες σαιζόν η προσφορά του ήτανε ανεκτίμητη. Φέτος ανανέωσε για άλλη μια χρονιά και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής θα τον χρειαστούμε όσο και τις προηγούμενες χρονιές. Ένας απο τους λόγους που έχει αγαπηθεί απο τον κόσμο του Ολυμπιακού είναι ο χαρακτήρας του που μοιάζει με το πάθος του ερυθρόλευκου λαού!




7. Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς

Ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1996 απο την ΑΕΚ μαζί με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Έμεινε 1μιση χρόνο και στην συνέχεια πήγε στην Κάνσας Σίτυ στις ΗΠΑ. Βοήθησε στο δέσιμο της άμυνας της ομάδας μας την πρώτη σαιζόν της αντεπίθεσης μετά τα "πέτρινα χρόνια". Η παρουσία του ήτανε σημαντική αφού με την εμπειρία του έδωσε πολλές λύσεις αλλά και βοήθησε στην εξέλιξη των αρκετών νέων παικτών που είχε ο Ολυμπιακός. Τεράστια προσωπικότητα με μεγάλη καριέρα στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. 




6. Ηλίας Πουρσανίδης

Αποκτήθηκε κυρίως ως κεντρικός αμυντικός αλλά τα περισσότερα μάτς του τα έκανε ώς αμυντικό χάφ. Ήρθε απο τον ΟΦΗ το καλοκαίρι του 1997 και έμεινε μέχρι το 2003. Μετά πήγε στον Ηρακλή και εκεί έκλεισε την καριέρα του το 2008. Μάλλον κανένας μας δεν θα ξεχάσει το τρελό τέρμα που πέτυχε στην Πάτρα απέναντι στην Παναχαϊκή απο το κέντρο του γηπέδου! Ένας πολύ σταθερός και έξυπνος παίκτης που βοήθησε τον Ολυμπιακό όσα χρόνια αγωνίστηκε στην ομάδα. Έχει 33 εμφανίσεις με την εθνική Ελλάδος.




5. Μοεντίμ Ζε Ελίας

Ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2000 και έμεινε 3 χρόνια. Κόστισε 5,8 εκ. ευρώ! Ένας βραζιλιάνος που μόνο... βραζιλιάνικα δεν έπαιζε! Πιο πολύ θύμιζε αργεντίνο ή ουρουγουανό σκληροτράχυλο αμυντικό χάφ. Με μεγάλη καριέρα σε Λέβερκουζεν, Ίντερ Μιλάνου και Μπολόνια. Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα για ποιόν λόγο δεν έμεινε στην ομάδα περισσότερα χρόνια. Ήτανε σε καλή ηλικία και θα μπορούσε να βοηθήσει σίγουρα περισσότερο. Μάλλον πλήρωσε ορισμένα προβλήματα "απειθαρχίας". Μετά τον Ολυμπιακό έπαιξε σε αρκετές ομάδες και τελικά έκλεισε την καριέρα του στο αυστριακό πρωτάθλημα και την Άλταχ Ράιντορφ. Πλέον δουλεύει ως σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό Globo TV/Radio στην πατρίδα του. 




4. Χρήστος Πατσατζόγλου

Μια καριέρα που θα μπορούσε να γίνει εύκολα κινηματογραφική ταινεία. Πέρασε πολλά... είχε σημαντικούς τραυματισμούς που λίγο έλειψε να του καταστρέψουν την καριέρα. Και τι δεν άκουσε απο κάποιους "έξυπνους" που δεν μπορούσαν να καταλάβουν το δράμα που περνούσε παλεύοντας καθημερινά να επιστρέψει στο γήπεδο. Όταν ήρθε απο την Ξάνθη το καλοκαίρι του 2000 ήτανε το καλύτερο δεξί μπάκ στην Ελλάδα και ένα απο τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ένας αμυντικός με πολύ καλά τεχνικά στοιχεία. Ο τραυματισμός του όμως κόντεψε να του στερήσει το όνειρο να παίξει μπάλα στον Ολυμπιακό. Τελικά με πολύ κόπο και μετά απο πολλές προσπάθειες κατάφερε να επιστρέψει. Όμως απο εκείνη την στιγμή καθιερώθηκε κυρίως ως αμυντικό χάφ! Βοήθησε αρκετά τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Ποιός θα ξεχάσει τις εμφανίσεις του υπο τις οδηγίες του Τάκη Λεμονή στο Τσάμπιονς Λίγκ της περιόδου 2007/08 και το γκόλ που πέτυχε στο 3:1 επι της Βρέμης μέσα στην Γερμανία; Μετά τον Ολυμπιακό έπαιξε σε Ομόνοια και ΑΕΚ και πλέον αγωνίζεται σε ηλικία 33 ετών στον ΠΑΣ Γιάννενα.




3. Γιάγια Τουρέ

Φτάσαμε στο Τοπ 3! Το ... χάλκινο μετάλλιο κερδίζει ο Γιάγια Τουρέ! Ίσως και να βρίσκονταν ακόμη πιο ψηλά αν δεν είχε μείνει στο λιμάνι μόνο μια σαιζόν. Πιθανόν το ποιοτικότερο αμυντικό χάφ και ένας απο τους καλύτερους μέσους που πέρασαν ποτέ απο τον Ολυμπιακό! Η καριέρα του μετά τον Ολυμπιακό τα λέει όλα απο μόνη της! Αποκτήθηκε απο την Μέταλουργκ Ντόνετσκ για περίπου 2μιση εκ. ευρώ και πουλήθηκε έναν μόλις χρόνο μετά και υπο ... τρελή πίεση και εκβιασμούς του μάνατζερ του στην Μονακό για 5μιση εκ. ευρώ! Αμέσως μετά έπαιξε στην τεράστια Μπαρτσελόνα ενώ είναι ο πρώτος μή επιθετικός που ψηφίστηκε ώς καλύτερος αφρικάνος ποδοσφαιριστής! Το 2010 η Μάντσεστερ Σίτυ πλήρωσε 30 εκ. ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της και σύμφωνα με το transfermarkt.de η αξία του πλέον είναι περίπου 36 εκ. ευρώ! Ο ίδιος έχει κρατήσει με δηλώσεις του ανοικτή την πόρτα για επιστροφή στον Ολυμπιακό... άν και κάτι τέτοιο μόνο ώς όνειρο μπορεί να χαρακτηριστεί αν σκεφτεί κανείς τον μισθό που παίρνει απο τους άγγλους. Όμως ακόμη είναι μόλις 29 ετών που σημαίνει πως έχει αρκετά ποιοτικά χρόνια μπροστά του! Μακάρι να τον ξαναδούμε κάποτε με τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού μας σε επίσημο παιχνίδι!





2. Ιεροκλής Στολτίδης

Στην δεύτερη θέση ο "σιδερένιος" Ιεροκλής Στολτίδης! Ήρθε απο τον Ηρακλή το 2003 και έμεινε μέχρι το 2010. Κανείς δεν έπαιξε τόσο σταθερά σε τόσα παιχνίδια στην συγκεκριμένη θέση όσο ο Στολτίδης. Κάθε σαιζόν που περνούσε γίνονταν και καλύτερος! Πρόσφερε πάρα πολύ στην ομάδα. Ένας ομαδικός παίκτης που δεν άφηνε να περάσει απο το κέντρο ούτε κουνούπι! Πέτυχε και ορισμένα σημαντικά γκόλ κυρίως με το κεφάλι. Ένα αριστεροπόδαρο αμυντικό χάφ... που λείπει απο τον Ολυμπιακό απο τότε που έφυγε αφού ουσιαστικά ο Ολυμπιακός δεν βρήκε ποτέ τον αντικαταστάτη του! Σταμάτησε την καριέρα του πέρυσι στην Κέρκυρα υπο τις οδηγίες του... Μπόζινταρ Μπάντοβιτς! Ίσως  το μοναδικό λάθος που έκανε ο Όττο Ρέχαγκελ ώς προπονητής της εθνικής Ελλάδος ήτανε το ότι αδίκησε τον Στολτίδη... όμως νομίζω ότι αυτό μόνο καλό του έκανε στην καριέρα του στον Ολυμπιακό αφού του έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για να παίζει κάθε φορά και καλύτερα!





1. Κριστιάν Καρεμπέ

Η πρώτη θέση ανήκει νομίζω στον Κριστιάν Καρεμπέ. Σίγουρα με την ίδια ευκολία θα μπορούσε ίσως να επιλεγεί και ο Στολτίδης... κυρίως λόγω προσφοράς στην ομάδα... όμως τελικά κέρδισε ο Καρεμπέ λόγω ποδοσφαιρικών ικανοτήτων αλλά και προσωπικότητας! Τι λένε οι οπαδοί του Ολυμπιακού στις συζητήσεις τους όταν μιλάνε για τον παίκτη που λείπει απο το κέντρο της ομάδας; "Έναν Καρεμπέ θέλουμε!". Ακριβώς αυτή η φράση τα λέει όλα! Με την προσωπικότητα, το ταλέντο και την δύναμη του "γέμιζε" το κέντρο και τρόμαζε τους αντίπαλους! Ο Γάλλος (με καταγωγή απο την Νέα Καληδονία) έχει ψηφιστεί ώς καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ωκεανίας το 1998 και το 2000 όπως και καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ωκεανίας για τον τελευταίο αιώνα! Μιλάμε για μια τεράστια μορφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και είναι κρίμα που ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος να συνεργαστεί απο κάποιο πόστο με τον Ολυμπιακό! Ελπίζω αυτό να γίνει πολύ σύντομα! Ήρθε στον Ολυμπιακό το 2001 απο την Μίντλεσμπρο για 3 εκ. ευρώ και έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2004. Έπαιξε μισό χρόνο στην Σερβέτ στην Ελβετία και τελικά έκλεισε την καριέρα του το καλοκαίρι του 2005 στην γαλλική Μπαστιά. 







Παίκτες που έμειναν εκτός 10άδας αλλά αξίζουν τουλάχιστον μια αναφορά είναι οι Κόντης, Καφές, Λεντέσμα και Ντουντού. Ο Μανιάτης δεν μπήκε στην λίστα επειδή στην ουσία έχει παίξει ώς αμυντικό χάφ για μόλις μισή σαιζόν! Φυσικά άν συνεχίσει να παίζει τόσο καλά... είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει σε αντίστοιχη λίστα στο μέλλον!

Υ.Γ.: Για τον Πίνο δεν θέλω να σχολιάσω κάτι συγκεκριμένο. Δεν τον ξέρω... δεν τον έχω δεί να παίζει. Με τα βιντεάκια του youtube έχω σταματήσει να ασχολούμαι απο εποχής... Μπόρχα! Όλοι μπορούν να παρουσιαστούν ως παικταράδες σε αυτά! Το τελευταίο που διάβσασα πρίν λίγο στο Olympiacos-Blog για τον Πίνο ήτανε πως περιμένει να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει με την βίζα του για να έρθει στην Ελλάδα, να συζητήσει με την διοίκιση και ίσως να περάσει ιατρικές εξετάσεις και να κλείσει για τον Ιανουάριο. Άν και ειλικρινά το να κλείσεις έναν παίκτη που θα κάθεται μισό χρόνο χωρίς να παίζει δεν ξέρω τι λογική έχει! Εκτός και αν τον πιστεύεις αληθινά πολύ! Αλήθεια με τον... "¨κλεισμένο" Κουαρέσμα για τον Γενάρη τι έγινε; Ξεκλείδωσε;

Υ.Γ.2: Πάνω που όλοι είχαμε αρχίσει να λέμε "ότι έγινε ... έγινε! Πάμε να στηρίξουμε την ομάδα και τους παίκτες που έχουμε" και ηρεμίσαμε λίγες μέρες.... μπάμ!! Να μην μας αφήσουν να συνέλθουμε! Εκεί να ξεσηκώσουν ξανά τον κόσμο! Δηλαδή ούτε επίτηδες να το έκαναν πια! Δεν ξέρω ποιός φταίει περισσότερο αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ κάποιος ή κάποιοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους!

Υ.Γ.3: Παρόμοιο θέμα όπως το σημερινό θα έχουμε ξανά στο μέλλον. Φυσικά δεν θα γράψουμε ξανά για την θέση του αμυντικού χάφ αλλά για κάποια άλλη θέση. Πείτε μας σε ποιά θέση θα θέλατε να γίνει παρόμοιο αφιέρωμα την επόμενη φορά!

Υ.Γ.4: Στην Ελλάδα είναι ο Κίθ Χάρις για την ΑΕΚ. Θα πώ ότι είχα πεί όταν πρώτη φορά ακούστηκε ότι κάποιος... πρίγκιπας ενδιαφέρεται για τον ΠΑΟ. ΜΑΚΑΡΙ να είναι αληθινό το ενδιαφέρον και μακάρι να ρίξει πολλά λεφτά στην ομάδα της ΑΕΚ! Θα κάνει καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Και το πόσο ανάγκη έχει ο Ολυμπιακός τουλάχιστον έναν δυνατό αντίπαλο στην Ελλάδα φάνηκε αυτό το καλοκαίρι. Μόνο αν δυναμώσουν οι αντίπαλοι του θα δυναμώσει και ο Ολυμπιακός. Κρίμα αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η πικρή αλήθεια!

Υ.Γ.5: Ο Καρεμπέ το πρώτο του γκόλ για τον Ολυμπιακό το πέτυχε το 2002 σε ένα παιχνίδι στην Ξάνθη (στο παλιό γήπεδο μέσα στην πόλη πρίν πάει στα Πηγάδια) όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε με 2-1 ... ένα παιχνίδι στο οποίο ήμουν και εγώ στο πέταλο με τους οπαδούς του Ολυμπιακού και τραγουδούσαμε ρυθμικά το όνομα του! Ένα παιχνίδι που παραλίγο να μην γίνει ποτέ αφού είχανε προηγηθεί τρελά επεισόδια... ενώ και κατά την διάρκεια του αγώνα ήρθανε πίσω απο το γήπεδο της Ξάνθης οπαδοί του... ΠΑΟΚ και μας πετούσανε πέτρες και τσιμεντόλιθους! Ο κόσμος της Ξάνθης είχε βγεί και κρέμονταν απο τα μπαλκόνια και σχεδόν έκανε αναμετάδοση των όσων γίνονταν... τρελά πράγματα! Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά!


5 comments:

  1. karempe o kaliteros!! den pernage tpt sto kentro panta ixeres oti tha emfanisti apo to pouthena na kopsei ton antipalo!!

    ReplyDelete
  2. Euxaristo gia ta sxolia file! Ksero oti den mporoun oloi na simfonoun. Arketa paidia mou eipane oti o Maniatis epaikse perissotero apo miso xrono kai oti eprepe na eixe mpei stin lista. Isos ton adikisa... Omos den egine epitides. Autes itane oi protes mou skepseis kai autes kategrapsa! Pame simera gera gia tin niki sta Giannena!

    ReplyDelete
  3. ti lene re? o maniatis os twra paizei treli mpala alla tha mpei se kapoia lista an exei diarkeia!!! kai o ninis px epexe treli mpala gia 6 mines kai meta gia 3 xronia exafanismenos!!! o maniatis an sinexisei etsi paei gia arxigos se merika xronia alla pros to paron prepei na deixei tin axia tou me to kairo!!

    ReplyDelete
  4. Kai ego etsi pisteuo. Euxaristo kai pali! Simera i omada pire mia simantiki niki. +7 apo tous pouthenades. Tora psixraimia gia to paixnidi me tin Schalke.

    ReplyDelete

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG