Wednesday, September 26, 2012

Οι καλύτεροι επιθετικοί που πέρασαν απο τον Ολυμπιακό τα τελευταία 15 χρόνια!

 Σήμερα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πρίν περίπου 10 μέρες για να βρούμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν απο τον Ολυμπιακό απο την περίοδο του 1996/97 μέχρι και πέρυσι 2011/12. Περίπου τα τελευταία 15 χρόνια... δηλαδή τα χρόνια που η ομάδα ξεκίνησε την μεγάλη της αντεπίθεση και επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου! 

 Στο τελευταίο μας άρθρο-αφιέρωμα παρουσιάσαμε τους κατά την γνώμη μας 10 καλύτερους αμυντικούς χάφ. Το θέμα είχε μεγάλη ανταπόκριση και χάρηκα με τα σχόλια σας αφού θυμηθήκαμε όλοι μαζί μεγάλες στιγμές απο το παρελθόν, ενώ και οι περισσότεροι συμφωνήσατε με την λίστα μας. http://greekbulldog.blogspot.de/2012/09/15.html

 Σας είχα ζητήσει να μας πείτε ποιά θέση θέλετε να ψάξουμε την επόμενη φορά και οι περισσότεροι απο όσους επικοινώνησαν μαζί μας ζήτησαν το σχεδόν αυτονόητο... δηλαδή τους επιθετικούς! Άλλωστε χωρίς γκόλ δεν υπάρχει ποδόσφαιρο! Η αλήθεια είναι ότι όποτε συζητάμε για μεγάλα μάτς σχεδόν πάντα μιλάμε για τα γκόλ που μπήκανε στους αγώνες αυτούς! Αυτά είναι που έχουν μείνει χαραγμένα στο μυαλό μας.



 Με την λίστα δυσκολεύτηκα αρκετά... δεν έχουν περάσει λίγοι καλοί ποδοσφαιριστές απο την ομάδα! Έμειναν αρκετοί απο αυτούς εκτός 10άδας και ίσως κάποιοι απο εσάς να είχανε επιλέξει διαφορετικά! Γράψτε μας τα σχόλια σας! Πάντα με ενδιαφέρει η άποψη σας. Το μόνο που είμαι σίγουρος πώς δεν θα διαφωνήσουμε είναι οι δύο πρώτες θέσεις που βγήκανε απο το μυαλό μου σχεδόν φυσιολογικά... Όλοι έχουμε συμπάθειες και αντιπάθειες όμως αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού! Πάμε όμως να δούμε την λίστα αναλυτικά ξεκινώντας απο το νούμερο 10. Πρίν ξεκινήσω να αναφέρω κάτι που είχα γράψει και την τελευταία φορά. Η λίστα του τόπ10 δεν είναι επιλεγμένη μόνο καθαρά βάση των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών αλλά και με βάση το τί έχουν προσφέρει στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια!

10. Πίτερ Οφορίκουε (Peter Ofori-Quaye)

Ο Πίπης
Είχε πάει σε ηλικία μόλις 14 ετών στην Καλαμάτα. Την δεύτερη σαιζόν του εκεί έκανε αρκετά καλά παιχνίδια και λόγω της ηλικίας του θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο απο πολλούς "ειδικούς". Σκόραρε στο 2-2 του Ολυμπιακού με την Καλαμάτα, τον είδε ο Κόκκαλης που όλοι ξέρουμε ότι συχνά "ερωτεύονταν" κάποιους ποδοσφαιριστές και τον έφερε στο λιμάνι! Θυμάμαι ακόμη δηλώσεις διάφορων απο αυτούς στο "ΦΩΣ" όπου έλεγαν ότι ο Οφορίκουε θα γίνει ο νέος Αναστόπουλος και πώς ο Ολυμπιακός βρήκε σέντερ φόρ για τουλάχιστον μια 15ετία! Το "αστείο" είναι ότι ο Μπάγιεβιτς ούτε να τον δεί δεν ήθελε αφού είχε τους Ίβιτς-Αλεξανδρή και για αναπληρωματικό τον Γκόγκιτς που όμως ακόμη δέχονταν κριτική απο τον περισσότερο κόσμο της ομάδας λόγω της ηλικίας του και του ότι ήρθε απο την Κύπρο ("προπονηταράδες" όλοι μας ώς συνήθως...).

 Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ήτανε αρκετά καλός! Είχε θράσος, ταχύτητα και έκρηξη! Ξεχύνονταν στην επίθεση με μεγάλα βήματα και παρόλο που δεν είχε τρομερή ντρίμπλα μπορούσε εύκολα να αποφύγει ακόμη και έμπειρους αντίπαλους. Το καλοκαίρι που ήρθε στον Ολυμπιακό έκανε τρελά πράγματα στην προετοιμασία και κάποια στιγμή είχαμε ένα φιλικό με την Λέστερ όπου έβγαλε μάτια. Άν θυμάμαι καλά ο Ολυμπιακός κέρδισε 3-1! Ο Οφορίκουε που σούταρε με τρομερή δύναμη απο παντού πέτυχε ένα ή δύο γκόλ... δεν θυμάμαι ακριβώς! Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση πάντως. Έμοιαζε σαν να είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας! Εντύπωση δεν είχε κάνει μόνο σε μένα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμη και η Ρεάλ Μαδρίτης τον παρακολουθούσε επί 2 χρόνια συνέχεια. Φυσικά και οι εφημερίδες στην Ελλάδα τον βάφτισαν πολύ γρήγορα σαν "γκανέζο Ρονάλντο"!

 Όπως είπα ο Μπάγιεβιτς ουσιαστικά δεν τον ήθελε ποτέ και αυτό είχε ώς αποτέλεσμα να έχουν συχνά προστριβές. Παιδάκι ήτανε ο Πίπης άλλωστε! Έπαιξε και για την εθνική ομάδα της Γκάνας και ο προπονητής του εκεί ήτανε ιταλός... με διασυνδέσεις στην αγορά της Ιταλίας και στην ουσία του μιλούσε περισσότερο σαν μάνατζερ παρά σαν προπονητής. Του φούσκωνε τα μυαλά κάθε φορά που πήγαινε στην Αφρική αφού του υπόσχονταν μεγάλη μεταγραφή σε Μίλαν, Γιούβε κτλ και κάθε φορά που πήγαινε στην Γκάνα ο Οφορίκουε καθυστερούσε αρκετά να επιστρέψει! Πάντα είχε ώς δικαιολογία το διαβατήριο του. Σίγουρα ένας απο τους βασικούς λόγους που δεν έκανε μεγάλη καριέρα ήτανε η ανωριμότητα του. Ένας δεύτερος λόγος ήτανε οι τραυματισμοί του. Όμως βασικός λόγος πάντα ήτανε το κεφάλι του... 

 Όταν έφυγε απο τον Ολυμπιακό το 2003 δεν κατάφερε να βρεί ομάδα πουθενά. Πήγε στην πατρίδα του και ασχολήθηκε... με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρατώντας σχεδόν εντελώς το ποδόσφαιρο! Τελικά υπέγραψε στην Λίμπερτι και έκανε ορισμένα μάτς. Μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του του έδωσε ο ΟΦΗ. Τον έφερε και πάλι στην Ελλάδα το 2006 και μάλιστα ο Οφορίκουε έκανε μερικά καλά παιχνίδια και δημιούργισε ένα καλό επιθετικό δίδυμο με τον Ντρούλιτς! Όμως είπαμε ο άνθρωπος έχει το μυαλό μακριά απο το κεφάλι του... πήγε ταξίδι στην Γκάνα και άργησε να επιστρέψει 2 ολόκληρες εβδομάδες με αποτέλεσμα να τον διώξουν! Μετά έπαιξε στο Ισραήλ στην Χάποελ Σμόνα και αργότερα πήγε στην Κύπρο και τον ΑΕΛ Λεμεσσού. Όμως σε κάποιο μάτς αρνήθηκε να περάσει στο παιχνίδι ώς αλλαγή αφού το θεώρησε ώς υποτιμητικό και έβρισε τον προπονητή του! Το αποτέλεσμα ήτανε να τον αφήσουν ελεύθερο. Άργησε να βρεί νέα ομάδα αλλά τα κατάφερε. Εδώ και 2 χρόνια παίζει στην Γκάνα και την Μπέχαμ Γιουνάιτεντ! Πλέον είναι 32 ετών.




9. Κώστας Μήτρογλου

 Οι περισσότεροι έλληνες τον γνώρισαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων που έγινε το 2007 όπου κατέκτησε την 2η θέση με την Ελλάδα ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Έμαθε το ποδόσφαιρο στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στις ακαδημίες της Ντούισμπουργκ και αργότερα της Γκλάντμπαχ. Έπαιξε αρκετά παιχνίδια στην δεύτερη ομάδα της Γκλάντμπαχ όπου είχε την τύχη εκείνη την εποχή να βρεθεί έστω και για λίγο συμπαίκτης με τον τεράστιο Τζιοβάνε Έλμπερ που είχε αποκτηθεί απο την Γκλάντμπαχ αλλά δεν ήτανε σε καλή κατάσταση λόγω τραυματισμού και πήγε στην 2η ομάδα για να πάρει παιχνίδια. Σίγουρα έμαθε πολλά απο την συνεργασία τους. 

 Το ίδιο καλοκαίρι τον απέκτησε ο Ολυμπιακός μετά απο εντολή του Τάκη Λεμονή. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάστηκε να πληρώσει περισσότερα απο 150.000 ευρώ και σίγουρα ήτανε μια απο τις καλύτερες επενδύσεις που έχει ποτέ κάνει η ομάδα! Απο την πρώτη χρονιά βοήθησε αρκετά και φάνηκε πώς είναι ένας πραγματικά καλός παίκτης. Δυστυχώς όμως η συνέχεια δεν ήτανε ανάλογη. Είχε κάποιους τραυματισμούς που τον άφησαν λίγο πίσω αλλά δεν πήρε και πολλές ευκαιρίες απο τους προπονητές του και κυρίως απο τον Βαλβέρδε που μάλλον τον θεωρεί τεμπέλη και κακό σε θέματα τακτικής. Πήγε στον Πανιώνιο και στον Ατρόμητο και οι οπαδοί τους ακόμη τον ονειρεύονται... έκανε μεγάλα παιχνίδια και πέρυσι οδήγησε τον Ατρόμητο στην έξοδο στο Γιουρόπα Λίγκ αλλά και στον τελικό του κυπέλου όπου έχασε απο τον Ολυμπιακό! Φέτος επέστρεψε και σε συνδιασμό με την πώληση του Μιραλάς και την μή απόκτηση άλλου επιθετικού πολλοί περίμεναν ότι φέτος θα είναι βασικός. Μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται όμως αφού ο πορτογάλος Ζαρντίμ καλώς ή κακώς προτιμάει τον Τζεμπούρ και παίζει με μόνο έναν καθαρό επιθετικό.

 Πίστεύω ότι άμα συνεχίσει να δουλεύει σωστά και άν έχει λίγη τύχη και την υποστήριξη απο τους προπονητές του ο Μήτρογλου μπορεί να εξελιχθεί σε ένα απο τα σημαντικότερα σέντερ φόρ της ιστορίας του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα! Έχει τεράστιο ταλέντο και τέτοιο συνδιασμό ευκινησίας, σωματοδομής, ύψους, τεχνικής και ένστικτου έχουν ελάχιστοι επιθετικοί στον κόσμο ολόκληρο! Έχω ξαναγράψει ότι περιμένω και ελπίζω φέτος να είναι η χρονιά που θα έχει το μεγάλο του ξέσπασμα. http://greekbulldog.blogspot.de/2012/08/blog-post.html

 Σκεφθείτε πόσο νέος είναι ακόμη (24 ετών). Έχει άλλα 10 χρόνια τουλάχιστον ποδοσφαίρου μπροστά του! Δεν θα μου κάνει εντύπωση άν σε κάποια χρόνια βρεθεί σε μια αντίστοιχη λίστα όχι στην 9η... αλλά στην 3η θέση! Για πιο πάνω δεν μιλάω γιατί είναι προσβολή για τους δύο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας! Όπως και να το δεί κανείς ο Κώστας είναι ένα νέο παιδί... είναι έλληνας... ο οπαδός μπορεί να ταυτιστεί μαζί του... είναι και τρελάρας και τυπάρας και ο κόσμος τον αγαπάει και θέλει να τον δεί να πετυχένει. Μακάρι να τα καταφέρει!



8. Ντάρκο Κοβάσεβιτς (Darko Kovacevic)

 Σίγουρα ένα απο τα πιο σημαντικά ονόματα που έχουν παίξει στον Ολυμπιακό. Έχει κάνει μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη αφού έχει αγωνιστεί σε Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία. Ένας κλασικός κίλερ με τρελό ένστικτο σκόρερ. Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό δεν είχε πλέον την ταχύτητα και την φρεσκάδα που είχε για παράδειγμα στην Γιουβέντους αλλά είχε αποκτήσει πλέον κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία όπως την εμπειρία και την ηγετική ικανότητα.

 Οι αντίπαλοι αμυντικοί τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη ένιωθαν δέος απέναντι του και αυτός έδειχνε με τις εμφανίσεις του το γιατί συμβαίνει αυτό! Σε 41 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα είχε 21 γκόλ και 8 ασσίστ! Καθόλου άσχημα! Στο τσάμπιονς λίγκ είχε σε 8 παιχνίδια 3 γκόλ και στο γιουρόπα λίγκ σε 4 μάτς 2 γκόλ. Η απόδοση του ήτανε πάρα πολύ σημαντική για τον Ολυμπιακό. Η είδηση πώς πάσχει απο πρόβλημα στην καρδιά του και πρέπει να εγχειριστεί και να σταματήσει το ποδόσφαιρο προκάλεσε σόκ στον κόσμο και τους υπεύθυνους της ομάδας! Το σημαντικό είναι πώς πήγανε όλα καλά με την εγχείριση που έγινε στην Ισπανία.




7. Ραφίκ Τζεμπούρ (Rafik Djebbour)

 Ο "τρομοκράτης" απο την Αλγερία! Έχει γεννηθεί το 1984 στο Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην ακαδημία ποδοσφαίρου της Οσέρ. Μετά απο ένα σύντομο πέρασμα απο το Βέλγιο τον έφερε στην Ελλάδα το 2005 ο Εθνικός Αστέρας και ο αλγερινός αμέσως άρχισε να δείχνει πώς πρόκειται για έναν σπουδαίο επιθετικό! Αμέσως μετά έπαιξε στον Ατρόμητο αλλά το μεγάλο του ξέσπασμα στην Ελλάδα το έκανε στον Πανιώνιο! Εκεί υπο τις οδηγίες του "δάσκαλου" Έβαλντ Λίνεν, που έχει βγάλει αρκετούς ποδοσφαιριστές και στην χώρα μας, κατάφερε να κάνει μια εκπληκτική σαιζόν με 14 γκόλ και 3 ασσίστ σε 24 παιχνίδια. Ακούγονταν ολόκληρο το καλοκαίρι ότι τον θέλουν τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός αλλά τελικά κατέληξε στην ΑΕΚ η οποία φαίνεται πώς πλήρωσε σχεδόν 3 εκατομύρια ευρώ για να τον αποκτήσει!

 Στην ΑΕΚ έκανε αρκετά καλά παιχνίδια και ήτανε ένας απο τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της. Όμως είχε αρκετά συχνά προβλήματα με τους συμπαίκτες και τους προπονητές του και ακούγονταν συχνά για φασαρίες που προκαλούσε στα αποδυτήρια της ομάδας αλλά και ότι ήτανε τεμπέλης και δεν έκανε προπονήσεις και άλλα τέτοια "όμορφα". Έτσι τον Ιανουάριο του 2011 και επειδή το συμβόλαιο του τελείωνε σε μισό χρόνο και δεν βρίσκανε τρόπο να συμφωνήσουν για ανανέωση, αλλά και επειδή δεν μπορούσανε να τον πληρώνουν τα 1,2 εκ. ευρώ που απαιτούσε σύμφωνα με τον Γκρέταρσον, αποφάσησαν και τον άφησαν ελεύθερο!

 Στον Ολυμπιακό φαίνεται πώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε ο ίδιος του το ρίσκο της μεταγραφής και αφού μίλησε προσωπικά μαζί του τον έφερε στον Πειραιά αφήνοντας τους οπαδούς της ΑΕΚ να αναρωτιούνται τι έγινε! Φυσικά ακόμη μεγαλύτερη έγινε η "ζημιά" που πάθανε βλέποντας την πορεία που έχει απο εκείνη την στιγμή ο Τζεμπούρ στον Ολυμπιακό. Όπως αποδείχτηκε δεν ήτανε ούτε προβληματικός, ούτε τεμπέλης... απλώς ήθελε να παίξει σε μια σωστή ομάδα. Άλλωστε ποδοσφαιριστές ¨καλλιτέχνες" σαν τον Τζεμπούρ πρέπει να τους σέβεσαι άν θέλεις να αποδώσουν στο γήπεδο. Στον Ολυμπιακό βρήκε αυτόν τον σεβασμό και τον "ξεπλήρωσε" με τις εμφανίσεις και τα γκόλ του!



6. Ίλια Ίβιτς (Ilija Ivic)

 Ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1994 απο τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Ένας εκπληκτικός και πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής που μπορούσε να παίξει το ίδιο εύκολα ώς κεντρικός επιθετικός ή ώς περιφερειακός. Μεγάλος τεχνίτης και ένας απο τους ποδοσφαιριστές που ο χαρακτήρας του ταίριαξε απο την πρώτη στιγμή με τον ψυχισμό του Ολυμπιακού. Μάγκας αλλά και άρχοντας μέσα στο γήπεδο. Σε 112 παιχνίδια πέτυχε 64 γκόλ για την ομάδα. 

 Το καλοκαίρι του 1999 πήγε στο καμπιονάτο και συγκεκριμένα στην Τορίνο. Θυμάμαι που παρακολουθούσα τα παιχνίδια της Τορίνο στην τηλέοραση μόνο και μόνο για χάρη του. Το ίδιο κάναμε και με τον Γεωργάτο άλλωστε όταν πήγε στην Ίντερ. Σε 19 παιχνίδια στην Ιταλία δεν μπορεσε να πετύχει ούτε ένα γκόλ! Επέστρεψε στην Ελλάδα αρχικά για τον Άρη και στην συνέχεια έπαιξε στην ΑΕΚ όπου έκλεισε και την καριέρα του το 2004 αναλαμβάνοντας θέση στην διοίκιση της ομάδας με πρόεδρο τον Ντέμη Νικολαϊδη. Αυτήν την στιγμή δουλεύει ώς μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να τον δούν να επιστρέφει ώς τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό. Στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό σε αυτήν την θέση έκανε κάποια λάθη αλλά σε γενικές γραμμές ήτανε μάλλον θετική η δουλειά που έκανε.




5. Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο (Nery Alberto Castillo)

 Παιδάκι 16 ετών ήρθε στον Ολυμπιακό όταν ήτανε προπονητής ο Μαντζουράκης. Μάλιστα γράφονταν ότι πρίν έρθει στον Ολυμπιακό είχε δοκιμαστεί και απο την Μάντσεστερ Γιουν. που ενδιαφέρονταν να τον αποκτήσει αλλά δεν κατάφερε να βγάλει άδεια εργασίας. Είχε προλάβει να παίξει 2 παιχνίδια σε ηλικία 15 ετών με την φανέλα της Ντανούμπιο στην Ουρουγουάη. 

 Απο τις πρώτες προπονήσεις έδειξε καλά στοιχεία και ο Μαντζουράκης τον κράτησε στην ομάδα πληρώνοντας μόλις 60.000 ευρώ για αυτόν. Ο κόσμος του Ολυμπιακού τον αγάπησε απο την πρώτη στιγμή γιατί έβλεπαν πώς το παιδί έχει όντως αρκετά καλά στοιχεία. Ξεκίνησε ώς αριστερό χάφ αλλά καθιερώθηκε τελικά ώς αριστερό εξτρέμ και ώς επιθετικός. Ο βραζιλιάνος παικταράς Τζιοβάνι τον είχε σαν παιδί του και τον καθοδηγούσε με την εμπειρία του. Μετά απο τρία χρόνια σε ηλικία 19 ετών κατάφερε να καθιερωθεί στην ομάδα. Έκανε πολύ καλές εμφανίσεις. 

 Με τον ερχομό του Ριβάλντο και την αλλαγή προπονητή έχασε όμως την θέση του στην βασική 11άδα. Αυτό έφερε νεύρα αφού δεν άντεχε τον πάγκο και συχνά έρχοντα σε συγκρούσεις με τον προπονητή, με αντίπαλους αλλά και με συμπαίκτες! Λίγο έλειψε να φύγει στις αρχές του 2006 όταν ο πατέρας του έφερε πρόταση απο την Γκουανταλαχάρα αλλά ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Τελικά στο ξεκίνημα της επόμενης σαιζόν δείχνει να έχει σοβαρευτεί αρκετά και ο Κόκκαλης του δείνει νέο 4ετές συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές! Ήτανε απο τους καλύτερους παίκτες της σαιζόν πετυχένοντας και 12 γκόλ. 

 Με τις εμφανίσεις του προκάλεσε το ενδιαφέρον απο τρείς διαφορετικές εθνικές ομάδες που τον ήθελαν σαν τρελές! Ουρουγουάη, Μεξικό και Ελλάδα. Τελικά επέλεξε την πιο "εμπορική" απο τις τρείς. Το Μεξικό του Ούγκο Σάντσεθ. Στο Κόπα Αμέρικα του 2007 έκανε τρελές εμφανίσεις απέναντι σε Βραζιλία, Εκουαδόρ και Παραγουάη και με συνολικά 4 δικά του γκόλ οδήγησε το Μεξικό στην τρίτη θέση της διοργάνωσης ενώ και ο ίδιος βγήκε τρίτος σκόρερ του Κόπα Αμέρικα πίσω απο τους Ρομπίνιο και Ρικέλμε!

 Κάπως έτσι πλήρωσε για αυτόν η Σαχτιάρ Ντόνετσκ 15 εκατομύρια ευρώ για να τον αγοράσει απο τον Ολυμπιακό! Φυσικά πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει εισπράξει ελληνικός σύλλογος για έναν ποδοσφαιριστή! Η συνέχεια γνωστή... στην Ουκρανία ποτέ δεν ένιωσε καλά και όταν τέτοιοι ποδοσφαιριστές δεν νιώθουν καλά δεν παίζουν και καλά! Το είπαμε και για τον Τζεμπούρ αυτό. Έπαιξε δανεικός σε Μάντσεστερ Σίτυ, Ντνιέπρ, Σικάγο Φάιερ και Άρη! Τελικά ο Άρης κατάφερε να τον αποκτήσει ώς ελεύθερο αλλά δεν έμεινε ούτε στην Θεσσαλονίκη. Πλέον παίζει στο Μεξικό και πιο συγκεκριμένα στην Πατσούκα. Σε 5 μάτς έχει πετύχει ένα 1 γκόλ μέχρι στιγμής. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται σαν γερόλυκος... αλλά είναι μόλις 28 ετών!


4. Σίνισα Γκόγκιτς (Sinisa Gogic)

Γεννήθηκε το 1963 στο Νίς της Σερβίας. Για την εθνική ομάδα της Κύπρου έχει αγωνιστεί 37 φορές πετυχένοντας 8 γκόλ! Στον Ολυμπιακό ήρθε το 1997 στην τρυφερή ηλικία των... 34 ετών! Όταν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο είμαι σίγουρος ότι πολλοί δεν περίμεναν ότι μόλις έρχονταν στον Ολυμπιακό ένας απο τους καλύτερους επιθετικούς της ιστορίας του! Αντίθετα μάλιστα οι περισσότεροι οπαδοί γκρίνιαζαν και κατηγορούσανε τον Μπάγιεβιτς για την επιλογή του. Και όμως ο σερβοκύπριος επιθετικός ήτανε δάσκαλος του είδους... χάιδευε την μπάλα όσο λίγοι! Πολύ απλός αλλά και έξυπνος στο παιχνίδι του. Οι κινήσεις με αλλά και χωρίς την μπάλα ήτανε μοναδικές. Ακόμη και ποδοσφαιριστές όπως ο Αλέξης Αλεξανδρής δήλωσαν ότι έμαθαν πολλά απο τον Γκόγκιτς και του χρωστάνε πολλά! Αυτό τα λέει όλα! Πέτυχε μερικά σημαντικά γκόλ. Κυρίως τα γκόλ στο τσάμπιονς λίγκ θα μας μείνουν για πάντα αξέχαστα. Μια πολύ συμπαθητική φιγούρα των γηπέδων μάς που αγαπήθηκε απο τον κόσμο όσο λίγοι και απέδειξε ότι η ηλικία δεν παίζει πάντα τον κύριο ρόλο. Πιο σημαντική είναι η ψυχή του ποδοσφαιριστή! Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και ο 36χρονος Ιμπαγάσα φέτος!

 Σε ηλικία 37 ετών έφυγε απο τον Ολυμπιακό αλλά αντί να σταματήσει το ποδόσφαιρο ένιωθε ότι μπορεί ακόμη να προσφέρει ενεργά και έτσι επέστρεψε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Στην συνέχεια έπαιξε έξι μήνες και για τον Ολυμπιακό Νικωσίας όπου και έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία σχεδόν 40 ετών.

Φέτος είναι προπονητής του Εργοτέλη.




3. Κέβιν Μιραλάς (Kevin Mirallas)

 Ένα απο τα τελευταια "δώρα" της διοίκισης Σωκράτη Κόκκαλη! Φυσικά όταν αποκτήθηκε κανείς δεν περίμενε το πόσο σημαντικός θα είναι τα επόμενα χρόνια για την ομάδα μας! Τον είδαμε ώς αντίπαλο στα παιχνίδια με την Σέντ Ετιέν. Εκεί τον είδανε και οι υπεύθυνοι της ομάδας και τελικά τον φέρανε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2010 ώς δανεικό. Ευτυχώς έκαναν το τεράστιο λάθος οι άνθρωποι της Σέντ Ετιέν να δεχτούν να μπεί οπτιόν αγοράς ύψους 2μιση εκ. ευρώ! Ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο αλλά ουσιαστικά έμαθε το ποδόσφαιρο στην Γαλλία και την Λίλ.

 Μέσα σε 2 χρόνια κατάφερε να τετραπλασιάσει την αξία του! Για τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά δεν χρειάζεται να γράψω αφού σίγουρα τριγυρνάνε ακόμη στα κεφάλια όλων μας οι κούρσες του απο τα αριστερά, οι ντρίμπλες του, τα σούτ του, η ταχύτητα του, το πάθος του και η ικανότητα του να σκοράρει απο οποιαδήποτε θέση! Μπορεί να περάσει τους αντίπαλους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους τιμωρήσει και αυτό είναι που τον κάνει τόσο επικίνδυνο!

 Το 2010 είχε σε 27 μάτς 14 γκόλ και 3 ασσίστ ενώ πέρυσι είχε σε 25 μάτς 20 γκόλ και 7 ασσίστ! Σίγουρα λείπει πάρα πολύ απο την ομάδα φέτος! Τον χαίρονται πλέον οι οπαδοί της Έβερτον η οποία πλήρωσε στον Ολυμπιακό 7.650.000 ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσει και αυτό φαίνεται απο τα πρώτα μάτς όπου πρόλαβε ήδη να σκοράρει! 





2. Αλέξης Αλεξανδρής

 Ένας απο τους μεγαλύτερους έλληνες επιθετικούς όλων των εποχών! Ήξερε να εκτελεί τους αντίπαλους με 1000 διαφορετικούς τρόπους! Ένστικτο σκόρερ σαν το δικό του δεν έχω ξαναδεί στην Ελλάδα απο την στιγμή που σταμάτησε. 

 Μια καριέρα γεμάτη γκόλ! Ξεκίνημα στην Βέροια. Συνέχεια στην ΑΕΚ όπου πάει το 1991. Το 1994 τελειώνει το συμβόλαιο του και συμφωνεί με τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας θρυλικής ιστορίας... Ήρθε στην ομάδα τα πέτρινα χρόνια και όχι τώρα που τα πρωταθλήματα είναι το μόνο εύκολο... και αυτό εγώ τουλάχιστον του το λογαριάζω ώς έξτρα μπόνους! Διότι με την ΑΕΚ ήτανε πρωταθλητής. Βοήθησε όσο λίγοι στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού μας για την κορυφή! Ένας απο τους πρωτομάστορες της αναγέννησης! Ποιός θα ξεχάσει την γκολάρα με τον Άγιαξ ή τα τρελά γκόλ που έβαζε με ανάποδο ψαλίδι! Έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2003.

 Μετά τον Ολυμπιακό έπαιξε σε Λάρισα, Καλλιθέα και Κυρήνεια. Στην Α' Εθνική έχει σε 375 παιχνίδια 127 γκόλ. Στην εθνική έχει παίξει 42 φορές πετυχένοντας 10 γκόλ. Αλεξανδρής, Ανατολάκης και Δομάζος μοιράζονται το ρεκόρ των 10 κατακτήσεων πρωταθλημάτων. Περισσότερα έχουν μόνο ο Νικοπολίδης (11) και ο Τζόρτζεβιτς (12)! Έχω την εντύπωση πώς άν κάτι του λείπει είναι το πως δεν έπαιξε σε ευρωπαϊκή ομάδα. Όταν έφυγε απο τον Ολυμπιακό δοκιμάστηκε απο την Φίτεσε στην Ολλανδία αλλά τελικά δεν συμφώνησαν. Νομίζω πώς άν είχε πάει σε μικρότερη ηλικία σε κάποιο πρωτάθλημα όπως το αγγλικό ή το γερμανικό θα μιλούσαμε σήμερα για έναν θρύλο όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Το ταλέντο σίγουρα δεν του έλειπε!





1. Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα (Giovanni Silva de Oliveira)

 Εδώ απλώς υποκλινόμαστε! Ο μάγος των ελληνικών γηπέδων! Νιώθω πραγματικά τυχερός και ευλογιμένος που είχα την τύχη να παρακολουθήσω αυτόν τον τεράστιο ποδοσφαιριστή! Νάναι καλά ο Φάν Χάαλ που τον "έδιωξε" με την συμπεριφορά του απο την Μπαρτσελόνα και τον έστειλε στον Πειραιά! Ένας ποδοσφαιριστής βγαλμένος απο τα όνειρα μας! 

 20 φορές διεθνής με την εθνική Βραζιλίας έχοντας πετύχει 6 γκόλ. Πήγε στην Μπαρτσα απο την Σάντος. Στην Ισπανία πέτυχε 18 γκόλ σε 68 μάτς παρόλο που σπάνια έπαιζε ώς επιθετικός. Στον Ολυμπιακό ήρθε το καλοκαίρι του 1999 όταν ο Κόκκαλης πλήρωσε το τρελό ποσό των 12 εκ. ευρώ! Το ίδιο καλοκαίρι είχε δώσει περίπου άλλα τόσα και για τον Ζάχοβιτς! Δυστυχώς οι εποχές αυτές έχουν περάσει για πάντα φοβάμαι. 

 Ήδη απο την πρώτη σαιζόν βάλθηκε να μας τρελάνει όλους με τις εμφανίσεις του και να αποδείξει ότι προέρχεται απο διαφορετικό ποδοσφαιρικό πλανήτη! Ποιός θα ξεχάσει την εμφάνιση και τα δύο γκόλ απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης στο 3-3; Και η συνέχεια όμως ήτανε εξαιρετική. Συνολικά πέτυχε 61 μαγικά γκόλ σε 129 εμφανίσεις για τον Ολυμπιακό! Εκτός απο τα γκόλ, τις ασσίστ και το σπάνιας ομορφιάς θέάμα που πρόσφερε στους έλληνες φίλαθλους ο Τζιοβάνι ήτανε και αληθινό πρότυπο ανθρώπου! Όταν ο Λάζαρος Σέμος κόντεψε να του σπάσει το πόδι καταστρέφοντας την καριέρα του... η απάντηση του Τζιοβάνι ήτανε να του χαρίσει μια Κ.Διαθήκη και να προσευχηθεί για το καλό του!

 Ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο όπως οι περισσότεροι βραζιλιάνοι... δυσκολεύτηκε να σταματήσει οριστικά. Μετά τον Ολυμπιακό έπαιξε κατα σειρά σε Σάντος, Άλ Χιλάλ, Εθνικό Πειραιώς, Σπόρ Ρεσιφέ, Μότζι Μιρίμ και ξανά Σάντος όπου τελικά έκλεισε την καριέρα του το καλοκαίρι του 2010 σε ηλικία 38 ετών! Μακάρι κάποια μέρα να ξαναδούμε έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό! Όμως τέτοιοι παίκτες δεν βγαίνουν κάθε μέρα... ήτανε σπάνια περίπτωση τόσο για την Ελλάδα όσο και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο! Ποιός άλλος ποδοσφαιριστής με τέτοιο σώμα, τέτοια δύναμη και τέτοιο ύψος μπορεί να χορέψει με την μπάλα με τόση τεχνική και άνεση όπως ο Τζιό; 











 Παίκτες που έμειναν εκτός 10άδας αλλά αξίζουν τουλάχιστον μια αναφορά είναι οι Χούτος, Πάντελιτς, Λομάνα Λούα-Λούα, Ντάρμπισαϊρ, Οκκάς, Κωνσταντίνου αλλά και ο Τάσος Μητρόπουλος που στον τελευταίο χρόνο της καριέρας του επέστρεψε και έπαιξε κάποια μάτς στον Ολυμπιακό και νομίζω πολλοί απο εμάς θυμόμαστε το παιχνίδι με την Ρόζενμποργκ στο Τσάμπιονς Λίγκ όταν μπήκε αλλαγή στα τελευταία λεπτά και κέρδισε φάουλ με το οποίο ο Τζόλε έκανε το 2-2 στέλνοντας την Γιουβέντους στην επόμενη φάση και αφήνοντας εκτός συνέχειας τους νορβηγούς! Επαναλαμβάνω μην ξεχνάτε ότι μιλάμε μόνο για τις σαιζόν από το 96/97 μέχρι και πέρυσι!



 Εκτός απο τους παικταράδες είχαμε την τύχη ή την ατυχία (όπως το βλέπει ο καθένας...) να δούμε στον Ολυμπιακό και κάποια... εξωτικά φρούτα! Τα γνωστά "παλτά"! Παίκτες που δεν άξιζαν να φορέσουν την φανέλα της ομάδας μας! Θέλετε ονόματα; Φυσικά θέλετε! Ο "γύπας" Γκάμπριελ Άλβεζ, η "κόμπρα" Φέλιξ Μπόρχα, ο παίκτης με την "κεφαλιά ρουκέτα" Φέλιξ Αμποάγκουε (μην ξαναέρθει επιθετικός με το όνομα Φέλιξ στον Ολυμπιακό...), ο Μπαμπαγκίντα που σκότωνε στα φιλικά (αλλά μόνο εκεί), ο Αλέκος Τάτσης αλλά και ο κολλητός του Ρίμπο ο Ντάνι Γκαρσία Λάρα!





 Ειδικά για τον τελευταίο είχανε κυκλοφορήσει πάρα πολλά συνθήματα και μόνο για αυτά ο Ντάνι θα μείνει για πάντα στην ιστορία της ομάδας μας! Ορίστε μερικά παραδείγματα: 

Η Τσικνοπέμπτη έφυγε,
μαζί και το ντουμάνι,
θα ‘σαι για πάντα στην καρδιά,
Λάρα Γκαρσία Ντάνι.


Πες μου πως είναι ψέματα,
πες μου πως είναι πλάνη,
πες μου πως δε σε διώξανε,
Λάρα Γκαρσία Ντάνι.


Στις ντρίμπλες μα και στο κοντρόλ,
κανένας δε σε φτάνει,
τεχνίτη εσύ και αέρινε,
Λάρα Γκαρσία Ντάνι. 


Την προκυμαία θα διαβώ και θα σταθώ στην άκρη,
θα ενωθεί με το νερό το αλμυρό το δάκρυ,
κι αιώνια θα προσμένω το πλοίο να δω να φτάνει,
μέχρι που θα εμφανιστείς ξανά... ΛΑΡΑ ΓΚΑΡΣΙΑ ΝΤΑΝΙ!!! 


Και φυσικά το αξέχαστο "Ντάνι, χαρμάνι, η φούντα σου ντουμάνι!" που βγήκε όταν όλοι περιμέναμε τον διεθνή ισπανό αστέρα που έχει παίξει σε Ρεάλ, Μπάρτσα... και αυτός εμφανίστηκε με t-shirt που απεικόνιζε ένα ιδιαίτερα "συμπαθητικό" φυτό! Χαλαρά!



Υ.Γ.: Ο Ντιόγκο είναι ειδική κατηγορία μόνος του... άν και πρέπει να παραδεχτώ ότι όσο βλέπω την φώτο του Ντάνι τόσο νομίζω ότι μοιάζουν...


No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG