Saturday, July 12, 2014

Μάνουελ Νόιερ: H ιστορία του καλύτερου τερματοφύλακα του κόσμου!


 O τερματοφύλακας της Μπάγιερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας είναι ο καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος τερματοφύλακας στον πλανήτη αυτήν την στιγμή. Στα 28 του βρίσκεται στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Με την εθνική του ομάδα διδάσκει την θέση του τερματοφύλακα λίμπερο και ταυτόχρονα εκπέμπει στους αμυντικούς του ηρεμία και εμπιστοσύνη! Όμως πώς έφτασε μέχρι εδώ; 

 Σε ηλικία 4 ετών δηλώθηκε ώς ποδοσφαιριστής της Σάλκε. Στα 14 του τον ανέβασαν επίπεδο και τον πήγανε στις ακαδημίες της ομάδας. Ο βετεράνος προπονητής τερματοφυλάκων Λόταρ Μάτουσακ περίμενε να δεί έναν ψηλο δυνατό αθλητή και αντίκρισε μπροστά του ένα λεπτό μικροκαμωμένο παιδάκι με ψιλή φωνούλα. Δεν μπορούσε να πιστέψει πως αυτός είναι το ταλέντο που του είχανε περιγράψει!



 Παρόλα αυτά όταν μόλις λίγο καιρό αργότερα οι άνθρωποι της Σάλκε ήθελαν να διώξουν τον Νόιερ απ'τις ακαδημίες της ομάδας ο Μάτουσακ είχε ήδη δεί αρκετά για να πιστέψει στον μικρό. "Μήν τον διώξετε! Σε μερικά χρόνια θα είναι ο καλύτερος στον κόσμο!" τους είπε και τους έπεισε να τον κρατήσουν τελικά. Και όπως αποδείχθηκε είχε δίκιο... Σε μερικές ώρες θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το πολύτιμο τρόπαιο της καλύτερης ομάδας του πλανήτη απέναντι στην Αργεντινή του τεράστιου (ποδοσφαιρικά πάντα...) Λίονελ Μέσι!

 Ο ίδιος του θυμάται τα πρώτα του βήματα. Τον είχανε ξεκινήσει όταν ήτανε παιδάκι ώς επιθετικό αλλά κάποια στιγμή ένας απο τους προπονητές του τον έβαλε στο τέρμα. "Όταν ήμουν μικρός ο προπονητής με έβαλε στο τέρμα. Τα πράγματα τότε ήτανε σκληρά. Μερικές φορές παίζαμε σε κόκκινη άμμο και κάποιες φορές ακόμη και σε μαύρη άμμο που ήτανε ακόμη πιο σκληρή! Δεν είναι εύκολο για έναν νεαρό τερματοφύλακα. Η μάνα μου έπρεπε να βουλώνει αμέτρητες τρύπες με τις βελόνες της. Τα πρώτα χρόνια έπρεπε να αγοράζω μόνος μου τις φόρμες μου.". Και συνεχίζει: "Έκλαιγα κάθε φορά που δεχόμουν τέρμα. Πίστευα πως έφταιγα εγώ για αυτό αφού ήμουν ο τελευταίος πάικτης απο την ομάδα μου".   


 Ταυτόχρονα με το ποδόσφαιρο έπαιζε και τένις που στην Γερμανία είναι πολύ δημοφιλές. Μέχρι που στα 14 του το παράτησε για να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο στο ποδοσφαίρο. Με τα χρόνια όχι μόνο σταμάτησε να κλαίει αλλά έχει φτιάξει μια πολύ δυνατή προσωπικότητα και έχει χτίσει δυνατό χαρακτήρα! Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μπάγιερν Μονάχου ο Μέμετ Σόλ τον αποκαλεί ώς "Παγόβουνο". Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακα της Γερμανιας Αντρέας Κέπκε που εδώ και χρόνια είναι προπονητής τερματοφυλάκων στην εθνική λέει πως αυτό που κάνει τον Νόιερ να ξεχωρίζει απο άλλους τερματοφύλακες είναι τα σιδερένια νεύρα του. Όπως λέει: "Άν κάτι πάει στραβά σε ένα παιχνίδι έχει την δύναμη να το ξεχάσει αμέσως και να μην χάσει την συγκέντρωση του. Η ανάλυση των λαθών μπορεί να περιμένει... Είναι ακριβώς ο τύπος του τερματοφύλακα που θέλουμε στην εθνική μας ομάδα. Δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας αλλά έχει και την δυνατότητα να βοηθάει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.".

 Όταν δεν κάθεται κάτω απο τα δοκάρια κάνοντας απίστευτες αποκρούσεις (η επέμβαση με το ένα χέρι απέναντι στον Μπενζεμά ήτανε χαρακτηριστική... θύμισε τον Ρόμποκοπ όταν αποκρούει σφαίρες) τρέχει εξω απο την μεγάλη περιοχή του καθαρίζοντας πολύ επικίνδυνες φάσεις παίζοντας σαν τερματοφύλακας/λίμπερο!


 Ο ίδιος ο Νόιερ δήλωσε "Πρότυπο μου μεγαλώνοντας ήτανε ο ολλανδός Ένβιν Φάν ντερ Σάαρ που έπαιζε έτσι την εποχή που αυτό ήτανε ακόμη ασυνήθιστο. Το παιχνίδι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Θέλω να βοηθάω την ομάδα μου ακόμη και αν χρειαστεί να παίζω με τα πόδια.". Ένας άλλος τερματοφύλακας που θαύμαζε ήτανε ο Γένς Λέμαν που έχει αγωνιστεί στην αγαπημένη του Σάλκε.

  Την σαιζόν 2006/07 κατάφερε να καθιερωθεί ώς βασικός στην Σάλκε. Τότε ήτανε μόλις 20 ετών και η Σάλκε είχε μέχρι τότε κάτω απ'τα δοκάρια της τον 33χρονο Φράνκ Ρόστ που ήτανε ένας πολύ καλός τερματοφύλακας. Την επόμενη σαιζόν έπαιξε και στο Τσάμπιονς Λίγκ. Ήδη απο τότε θεωρούνταν ένα απο τα 2-3 μεγάλα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Οι οπαδοί της Σάλκε τον λάτρεψαν αμέσως. Ήτανε ένας απο αυτούς. Ένα παιδί που εκτός απο τερματοφύλακας ήτανε και οπαδός της Σάλκε. Βγαλμένος απ'τα σπλάχνα της ομάδας. 

 Στο μουντιάλ του 2010 ο Γιόγκι Λέβ είχε αποφασήσει να δώσει την θέση του βασικού στον έμπειρο Ρόμπερτ Ένκε... όμως λίγο πρίν το μουντιάλ ο Ένκε αυτοκτόνησε αφού έπασχε απο βαριάς μορφής κατάθλιψη όπως αργότερα έγινε γνωστό. Αμέσως μετά φαβορί ήτανε ο Ρενέ Άντλερ που ήτανε σε εκπληκρική κατάσταση όμως τραυματίστηκε σοβαρά και έτσι ο Λέβ πήρε στην Νότια Αφρική τους Γιόργκ Μπούτ, Τίμ Βίζε και... Μάνουελ Νόιερ που τελικά κέρδησε και την θέση κάτω απο τα δοκάρια της εθνικής Γερμανίας!

 Σκεφτείτε πως ένιωσαν όταν το 2011 το καλοκαίρι η Μπάγιερν που είχε απογοητευτεί απο τον Μίχαελ Ρένζινγκ συμφώνησε μαζί του και αφού πλήρωσε στην Σάλκε 27,5 εκ. ευρώ τον πήρε στο Μόναχο. "Προδότη! Πούλησες την καταγωγή σου για λεφτά και τίτλους. Ακόμη και ο Ιούδας θα είχε μεγαλύτερη τιμή απο σένα!!!" και άλλα χειρότερα φώναζαν οι οπαδοί της Σάλκε. Είχε γίνει ξαφνικά εχθρός για πολλά απο τα πρώην "αδέρφια" του. Φυσικά υπήρχανε και αρκετοί που τον δικαιοόγησαν λέγοντας πως "Για να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο πρέπει να παίξει σε υψηλότερο επίπεδο. Καλά έκανε και πήγε στην Μπάγιερν αφού εκεί θα βελτιωθεί.". Το ίδιο δήλωναν και πολλοί ειδικοί του γερμανικού ποδοσφαίρου. Και έτσι ακριβώς έγινε! Ο Νόιερ απέδειξε πως μπορεί να σηκώσει το βάρος τόσο την Μπάγιερν όσο και της εθνικής Γερμανίας και όσο περισσότερο έπαιζε τόσο πιο δυνατός γίνονταν αγωνιστικά και ψυχολογικά!


 Και έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Ο τιτανομέγιστος Όλιβερ Κάν δήλωσε: "Με τις εμφανίσεις του ο Νόιερ απέδειξε πως είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας του μουντιάλ. Με κρίσημες αποκρούσεις έχει την δυνατότητα να κρίνει μεγάλα παιχνίδια. Εκεί ξεχωρίζουν οι πραγματικά μεγάλοι...". 

 Η Γερμανία είναι το φαβορί του τελικού και ένας απο τους λόγους είναι ο Μάνουελ Νόιερ. Απομένει να δούμε αν θα καταφέρει να μείνει στην ιστορία ώς ένας απο τους πραγματικά μεγάλους....

 

No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG