Thursday, September 20, 2012

Τελικά ποιός είναι ο Ζαρντίμ;

My name is Jardim. 
José Leonardo Nunes Alves Sousa Jardim!

Κάπως έτσι θα συστήθηκε το καλοκαίρι στον Μαρινάκη ο Ζαρντίμ και φαίνεται πως του έκανε μεγάλη εντύπωση!



 Απο την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι φεύγει ο Ερνέστο Βαλβέρδε απο τον Ολυμπιακό "για οικογενειακούς λόγους" (γκούχ γκούχ...) άρχισαν να γράφουν οι εφημερίδες ότι ο πρόεδρος ψάχνει τον ιδανικό αντικαταστάτη του. Έναν άνθρωπο νέο με φιλοδοξίες που θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε ο Βαλβέρδε δουλεύοντας πάνω στις ίδιες βάσεις. 

 Για κάποιον λόγο πίστεψαν στην διοίκιση πως ο Ζαρντίμ θα συνεχίσει την δουλειά που ξεκίνησε ο Βαλβέρδε. Τεράστιο λάθος! Η πορτογαλική σχολή ποδοσφαίρου διαφέρει πάρα πολύ απο την σχολή ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Οι πορτογάλοι προπονητές έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό απο τον Μουρίνιο. Ποιός πήρε αυτήν την απόφαση; Ο Μαρινάκης δεν είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Άν πήγε με την λογική "τί ισπανός τι πορτογάλος... ούνα φάτσα ούνα ράτσα... όλοι ίδιοι είναι!" τότε λογικό είναι που έκαναν τέτοιο λάθος! Όμως ειλικρινά το πιθανότερο είναι ότι η απόφαση πάρθηκε απο τον τεχνικό ή γενικό διευθυντή της ομάδας δηλαδή τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε! 



 Ακούω πολλά παιδιά να μιλάνε για την "Μπράγκα του Ζαρντίμ" και το καλό ποδόσφαιρο που αυτή έπαιξε. Να ρωτήσω κάτι; Που ακριβώς την έχετε δεί όλοι σας; Στο μεταξύ μας φιλικό φέτος; Εγώ πάντως πρωτάθλημα Πορτογαλίας δεν βλέπω και το παραδέχομαι! Νομίζω πολλοί κάνουν το λάθος και μιλάνε για την Μπράγκα του Ζαρντίμ έχοντας στο μυαλό τους την ομάδα που πήγε στον τελικό του Γιουρόπα Λίγκ με την Πόρτο. Ναι αλλά τότε δεν ήτανε προπονητής ο Ζαρντίμ.... ανέλαβε με το τέλος της σαιζόν όταν έφυγε ο Ντομίγκος Πασιέντσα που πήγε στην Σπόρτιγκ Λισσαβώνας!

 Για να δούμε όμως λίγο... ποιός είναι τελικά αυτός ο Ζαρντίμ; Γεννήθηκε στις 1 Αυγούστου του 1974 στην μακρινή Βενεζουέλα! Οι γονείς του είχανε μεταναστεύσει και ζούσανε εκεί. Ο ίδιος σε αρκετά μικρή ηλικία επέστρεψε στην Πορτογαλία και εκεί μεγάλωσε. Την καριέρα του την ξεκίνησε σε ηλικία 27 ετών ως βοηθός προπονητή στην Camacha. Στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας δούλεψε πρώτη φορά το 2009 αναλαμβάνοντας την Μπέιρα Μάρ. Στα μέσα της 2ης σαιζόν με την ομάδα παραιτήθηκε λόγω μια σειράς κακών αποτελεσμάτων. Παρόλα αυτά η Μπέιρα Μάρ τελικά σώθηκε. Το καλοκαίρι του 2011 πήγε στην Μπράγκα την οποία μόλις είχε οδηγήσει ο Ντομίγκος στον τελικό του Γιουρόπα. Κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος, 7 βαθμούς πίσω απο την 2η Μπενφίκα και 13 βαθμούς πίσω απο την πρωταθλήτρια Πόρτο. Μάλιστα κατάφερε να πετύχει το ρεκόρ των 15 συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα! Έφυγε τελικά απο την Μπράγκα λόγω των διαφωνιών που είχε με τον πρόεδρο της ομάδας. Κάπως έτσι υπέγραψε τελικά το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό. 



 Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα Πορτογαλίας, στην Ευρώπη δεν πέτυχε πολλά πράγματα με την Μπράγκα και η εμπειρία του (και λόγω ηλικίας) είναι περιορισμένη. Αυτός είναι και ένας απο τους λόγους που δεν τον εμπιστεύτηκαν μεγάλες ομάδες της χώρας του όπως για παράδειγμα η Πόρτο. 

Τα αποτελέσματα της Μπράγκα στην Γιουρόπα Λίγκ 2011/12:

Braga 0-0 Young Boys
Young Boys 2-2 Braga
Aggregate: 2-2
Braga win on away goals

Group stage (Group H)
Birmingham 1-3 Braga
Braga 1-2 Club Brugge
Maribor 1-1 Braga
Braga 5-1 Maribor
Braga 1-0 Birmingham
Club Brugge 1-1 Braga

Round of 32
Braga 0-2 Beşiktaş
Beşiktaş 0-1 Braga
Aggregate: 2-1


Μήπως τώρα το 1-2 με την Σάλκε αρχίζει να μοιάζει κάπως πιο φυσιολογικό; Όπως βλέπεται δεν τα πήγε καθόλου καλά στην έδρα της η Μπράγκα. Σε 5 μάτς εντός είχε 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Εκτός έδρας όμως όχι απλώς πήρε θετικά αποτελέσματα αλλά έμεινε χωρίς ήττα! Σε 5 μάτς 2 νίκες και 3 ισοπαλίες! Ειλικρινά αυτό με κάνει κάπως πιο αισιόδοξο για την συνέχεια... Όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Για ποιόν λόγο πήρε καλύτερα αποτελέσματα εκτός παρά εντός; Πιστεύω ότι ο Ζαρντίμ ΦΟΒΑΤΑΙ μέσα στην έδρα του να παίξει επιθετικά. Αντίθετα εκτός έδρας που δεν έχει να χάσει τίποτα αφήνει την ομάδα πιο ελεύθερη, αλλάζει το σύστημα και παίζει πιο επιθετικά με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα.  

Για να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο τον τρόπο σκέψης του Ζαρντίμ ας δούμε το πώς έπαιξε στην φάση των 32 στα δύο παιχνίδια με αντίπαλο την Μπεσίκτας.

Στο πρώτο παιχνίδι εντός έδρας έπαιξε με 4-2-3-1. Κουστόδιο και Βιάνα ώς αμυντικά χάφ (Μανιάτης, Μοντέστο), μπροστά τους ο Μοσσορό (Φουστέρ) και στα δύο άκρα οι Μπαρμπόσα (Μασάντο) και Άλαν (Αμπντούν). Στην κορυφή μόνος του ο βραζιλιάνος Λίμα (Τζεμπούρ). Ολόιδιο σύστημα όπως δηλαδή ο Ολυμπιακός με την Σάλκε! Σκληρό παιχνίδι και αρκετά σφιχτό. Η επίθεση εντελώς αποκομμένη και το αποτέλεσμα ήτανε ότι σε ολόκληρο το μάτς η Μπράγκα σούταρε στο τέρμα της Μπεσίκτας μόλις 2 φορές χωρίς φυσικά να σκοράρει! Οι τούρκοι άνοιξαν το σκόρ με κεφαλιά του αμυντικού Σίβοκ (σας θυμίζει κάτι;) και πήρανε την νίκη με 0-2 με σούτ του Σιμάο!




Στο δεύτερο παιχνίδι και με το βαρύ σκόρ στην πλάτη ο Ζαρντίμ έκανε ό,τι τις περισσότερες φορές εκτός έδρας. Άλλαξε το σύστημα και έπαιξε διαφορετικά. 4-3-3 με μοναδικό αμυντικό χάφ τον Ντζαμάλ! Μπροστά του 2 κεντρικοί μέσοι με επιθετικό προσανατολισμό, οι Αμορίμ και Βιάνα (θα μπορούσε να κάνει το ίδιο στον Ολυμπιακό με Ιμπαγάσα και Μασάντο αντί να τον χαραμίζει στα άκρα). Στα άκρα της επίθεσης οι Πάουλο Σέζαρ και Άλαν και στην κορυφή ο Λίμα. Η Μπράγκα είχε διπλάσια σούτ προς το τέρμα της Μπεσίκτας σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και σκόραρε στο 25ο λεπτό με τον Λίμα μετά απο ασσίστ του αρχηγού Άλαν. Το πόσο πίεσε η Μπράγκα φαίνεται απο το γεγονός πως στο τέλος είχε 61% κατοχή μπάλας! Η πρόκριση όμως είχε χαθεί στο πρώτο μάτς.






 Στον Ολυμπιακό έγιναν σημαντικά λάθη το καλοκαίρι στο θέμα των μεταγραφών. Δεν έκανε σωστά την δουλειά της η διοίκιση. Εδώ όμως πρέπει να πούμε και μερικά ακόμη πράγματα. Γιατί δεν ήτανε το αποτέλεσμα αυτό που μας απογοήτευσε τόσο στο παιχνίδι με τους γερμανούς όσο ο τρόπος που ήρθε, δηλαδή το ποδόσφαιρο που (δεν) παίξαμε. Η ομάδα το καλοκαίρι στην ουσία έκανε τρείς διαφορετικές προετοιμασίες! Παρόλα αυτά δεν είχε καμία απολύτως οργάνωση στο παιχνίδι ενάντια στην Σάλκε, κάτι που παραδέχτηκε μετά το μάτς και ο Μανιάτης! Η άμυνα ήτανε σκόρπια. Αλλά όταν σου κάνουν στην Ελλάδα ένα σωρό ευκαιρίες η Βέροια και τα Γιάννενα τί περιμένεις στην Ευρώπη απο την Σάλκε των Χούντελααρ, Χόλτμπι, Φαρφάν κτλ; Να σε λυπηθεί; Έχουν περάσει 3 μήνες και παραπάνω και ακόμη δεν ξέρουμε ποιό είναι το βασικό κεντρικό δίδυμο! Κοντρέρας και Μανωλάς; Μα πρώτη φορά έπαιξαν μαζί! Τόσο καιρό τον Μανωλά τον είχε στον πάγκο ή στην εξέδρα και μόνο με τα Γιάννενα έπαιξε. Βασικός τερματοφύλακας υπάρχει ή θα έχουμε άλλον για Ελλάδα και άλλον για Ευρώπη; Ποιά είναι η τακτική της ομάδας; Εγώ δεν είδα να πιέζει καθόλου! Ποιό είναι το σύστημα; Όταν έπαθε πανικό και έκανε της δύο αλλαγές μαζί φτάσαμε στο σημείο να δούμε κάτι σαν 4-4-2 με ρόμβο! Τουλάχιστον όταν το έπαιζε ο Ματζουράκης ήξερε να το διδάσκει! Τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη ένα θετικό που έβλεπα στον Ζαρντίμ ήτανε ότι κόβει το μάτι του. Δηλαδή πάντα έκανε κατα την διάρκεια του αγώνα τις σωστές αλλαγές και διόρθωνε την κατάσταση. Πάντα έβαζε τους σωστούς παίκτες! Όμως με την Σάλκε πάει και αυτό! Έχω την εντύπωση πως πανικοβλήθηκε πραγματικά. Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοια πίεση σε μια ομάδα και μέχρι ενός σημείου τον καταλαβαίνω... αλλά ειλικρινά ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! Τί είναι ο Ολυμπιακός; Σχολή προπονητών; Στην πλάτη μας θα στρώσει χαρακτήρα; 

Για να προλάβω ορισμένους "έξυπνους"... όλα αυτά δεν τα λέμε επειδή θέλουμε να φύγει ο Ζαρντίμ! Αντίθετα εμείς ήμασταν αυτοί που φωνάζαμε όλο το καλοκαίρι ότι ο άνθρωπος πρέπει να στηριχτεί με πράξεις και όχι μόνο με λόγια! Η διοίκιση όμως τον άφησε ξεκρέμαστο και έφτασε στο σημείο με τον Καραπαπά σχεδόν να του ρίξει τις ευθύνες για τις μεταγραφές που δεν έγιναν αφού "Ο Ζαρντίμ είναι απόλυτα ευχαριστημένος με τις μεταγραφές και το ρόστερ και μάλιστα ήθελε ακόμη λιγότερους παίκτες...". Και βγήκε μια μέρα μετά ο πορτογάλος (ευτυχώς) και στην ουσία φώναξε "Όχι δεν είμαι ευχαριστημένος" και κάπως έτσι τρέξανε και φέρανε τον Ντιακιτέ...



Εμείς θα στηρίξουμε τον Ζαρντίμ γιατί η ευθύνη πρώτα απ΄όλα δεν βαραίνει αυτόν! Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κριτική! Ό,τι βλέπουμε θα το λέμε! Καλό ή κακό...

Υ.Γ.: Η Μπράγκα "του Ζαρντίμ" έχασε 0-2 απο κάποια Κλούι... 

Υ.Γ.2: Παλιά λέγαμε να γίνουμε Πόρτο και Λυών, μήπως τελικά να γίνουμε Μπάτε Μπόρισοφ; 3-1 νικησε (3-0 στο ημίχρονο) μέσα στην Λίλ (τραγική άμυνα)... και επειδή αρέσει σε κάποιους "δικούς μας" της διοίκισης να μιλάνε για ποδοσφαιρική αξία κτλ... το ρόστερ της Μπάτε (20.150.000 €) συνολικά κοστίζει περίπου το 1/4 απο αυτό του Ολυμπιακού (73.500.000 €)! Μήπως να πάνε Ντάρκο, Βρέντζος, Σάββας κτλ καμιά βόλτα προς Λευκορωσία να πάρουν ιδιαίτερα μαθήματα; Ηγέτης της Μπάτε ο Χλέμπ που εμάς δεν μας έκανε το καλοκαίρι. 

Υ.Γ.3: Μέτρησα συνολικά 3 χαμένα πέναλτι αυτήν την αγωνιστική στο Τσάμπιονς Λίγκ (Χούντελααρ, Νάνι, Μαντζούκιτς). Ήταν και άλλο; Δεν θα μου έκανε εντύπωση! Μάλλον οι προπονητές πρέπει να αρχίσουν να κάνουν εντατικές προπονήσεις στα σούτ... άν και ειλικρινά πάνω απ'όλα είναι θέμα ψυχολογίας πιστεύω! Οι περισσότεροι παίκτες τα χτυπάνε πολύ ... χαλαρά!

Υ.Γ.4: Επειδή μίλησα για τα πέναλτι... η Γαλατά έκανε μεγάλη εμφάνιση μέσα στο Μάντσεστερ και άς έχασε με 1-0! Ο διαιτητής δεν της έδωσε 2 πέναλτι! Αντίθετα σφύριξε πέναλτι για την Γιουνάιτεντ το οποίο όπως είπα ήδη έχασε ο πορτογάλος Νάνι.



Υ.Γ.5: Βλαχοδήμος και Φετφατζίδης αποτελούν περουσιακά στοιχεία της ομάδας μας. Πρέπει να επενδύσεις πάνω τους! Δεν ξέρω τι γίνετε και γιατί δεν τους εμπιστεύεται ο Ζαρντίμ. Έχουν ψωνιστεί; Δεν δουλεύουν; Ειδικά με τον Φετφατζίδη κάτι πρέπει να συμβαίνει.... δεν είναι φυσιολογικό που ενώ αποδεδειγμένα έχει τόσο ταλέντο δεν τον εμπιστεύεται κανένας προπονητής. Ούτε ο Βαλβέρδε, ούτε ο Σάντος, ούτε ο Ζαρντίμ! Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί κάποια λύση και με τους δύο. Στην τελική άν όντως είναι καθαρά δικό τους το φταίξιμο ας τους κόψουν τον κώλο! Επαγγελματική ομάδα είσαι! Φέρε ψυχολόγους, φέρε ειδικούς... βρές κάποια λύση! Εγώ ξέρω ότι προτιμώ να τους βλέπω να παίζουν απο το να κάθονται στον πάγκο ή στον καναπέ του σπιτιού τους.

Υ.Γ.6: Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έχει κάνει πολλά λάθη. Όσο καλός είναι μέσα στο γήπεδο τόσο κακός είναι εκτός γηπέδου... Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ακόμη και οι δηλώσεις που κατα καιρούς έχει κάνει για τον Ολυμπιακό κτλ ήτανε απαράδεκτες. Και αυτόν τον πιτσιρίκο τον τίμησε η ομάδα με πλακέτα... τεράστια έμπνευση και αυτή.... ΟΜΩΣ ο Παπαδόπουλος έχει ένα ελαφρυντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Είναι ΠΑΙΔΙ ακόμη! Ανώριμος είναι ακόμη. Ακριβώς γιαυτό δεν πρέπει να παίρνουμε 100% σοβαρά τα όδα λέει και κάνει. Για αυτόν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήτανε μια εκδρομή με τους φίλους του... μια ευκαιρία να τους δείξει που μεγάλωσε και να τους κεράσει γύρο με πίτα! Πρίν ξεκινήσει το μάτς με την Σάλκε είδα στο γερμανικό κανάλι Sky Sport μια συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος λίγες ώρες πρίν. Ήτανε σε μια ταβερνούλα και έλεγε ότι θα προτιμούσε να κάθετε σπίτι του στον καναπέ του παρά να δίνει συνεντεύξεις... θα προτιμούσε να ζεί στην Ελλάδα ώστε να μπορεί να πίνει καφέδες παρέα με τον παππού του. Όμως όλα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει λόγω δουλειάς και είναι αφοσιομένος στο ποδόσφαιρο και θέλει να πετύχει. Γιαυτό σας λέω... παιδί είναι ακόμη.






No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG