Friday, August 9, 2013

Αφιέρωμα: Μπούντεσλιγκα 2013/14


 Επιτέλους! Σε μερικά λεπτά ξεκινάει η νέα σαιζόν της μπούντεσλιγκα με το μάτς Μπάγιερν - Γκλάντμπαχ. Το πρώτο μάτς πρωταθλήματος της Μπάγιερν με τον Γκουαρντιόλα στον πάγκο. Το νέο ξεκίνημα της υπερομάδας που έκανε το τρέμπλ με τον Χάινκες στον πάγκο και τον ... αντικατέστησε λόγω ηλικίας με τον νεότερο και ελπιδοφώρο Πέπ Γκουαρντιόλα. "Έπρεπε να γίνει! Ή τώρα ή ποτέ; Ήταν ευκαιρία" δήλωσαν οι υπεύθυνοι της ομάδας για αν δικαιολογήσουν την όσο νάναι περίεργη αυτή κίνηση! 

 Όμως μπούντεσλιγκα δεν είναι μόνο η Μπάγιερν Μονάχου. 18 ομάδες θα δημιουργήσουν ένα απο τα πιο δυνατά και συναρπαστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Για να δούμε αναλυτικά τις ομάδες ξεχωριστά και θα προσπαθήσω να προβλέψω και σε ποιά θέση θα τερματήσουν όσο και άν είναι δύσκολο αυτό αφού εξαρτάται απο πολλά πράγματα που δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ρόστερ! Και μη φανταστείτε τίποτα περίεργο... εννοώ την τύχη, τους τραυματισμούς κτλ. 


Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ

 Επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά απο πολλά χρόνια. Μάλιστα έχει κατακτήσει στο παρελθόν και το πρωτάθλημα Γερμανίας (1966/67)! Προπονητής είναι ο 40χρονος Λίμπερκνεχτ. Δεν έχει μεγάλα "ονόματα" στην ομάδα. Πιο γνωστός ίσως είναι ο Μάριο Καλιγκιούρι που έχει περάσει απο Μάιντς, Στουτγάρδη στο παρελθόν. Στηρίζεται στην επίθεση στον κογκολέζο Κούμπελα που όμως είναι τραυματισμένος. 
Πρόβλεψη: Όπως ανέβηκε... έτσι θα πέσει ξανά! Της λείπει τόσο η εμπειρία που είναι πολύ σημαντική στην μπούντεσλιγκα όσο και η ποιότητα στο ρόστερ! Μάλιστα όχι μόνο θα πέσει... αλλά θα τερματήσει και στην τελευταία θέση! 18η! 


Χέρτα Βερολίνου

 Άλλη μια ιστορική γερμανική ομάδα. Κατάφερε να επιστρέψει μόλις μια χρονιά μετά τον υποβιβασμό της! Έχει πολλούς υποστηρικτές και ένα απο τα μεγαλύτερα γήπεδα της Γερμανίας. Προπονητής είναι ο ολλανδός Γιός Λούχουκαϊ. Έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές με εμπειρία στην μπούντεσλιγκα και κάποιους νεαρούς εξελίξιμους ποδοσφαιριστές όπως τον διεθνή με την ελπίδων της Γερμανίας επιθετικό Πιέρ Λασόγκα. 
Πρόβλεψη: Ο Λούχουκαϊ είναι πανέξυπνος προπονητής και με λίγη τύχη πιστεύω δεν θα έχει πρόβλημα και θα καταφέρει να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία! Βλέπω να τερματίζει μεταξύ 13-15.



Χόφενχαϊμ

 Μια απο τις πιο μισητές ομάδες στην Γερμανία... για τον απλό λόγο πως δεν είναι ομάδα "ιστορική" αλλά έχει "χτιστεί" τα τελευταία χρόνια χάρη στα εκατομύρια του προέδρου της! Πέρυσι είχε μια απογοητευτική χρονιά και σώθηκε στα μπαράζ υποβιβασμού. Όμως ήτανε μια σαιζόν που δεν περίμενε κανείς αφού το ρόστερ της είναι αρκετά εντυπωσιακό και έχει καλούς παίκτες ειδικά στην επιθετική γραμμή. Άλλωστε αυτό το "ένιωσε" και ο Ολυμπιακός στο πρόσφατο φιλικό των δύο ομάδων. Προπονητής είναι πλέον ο 43χρονος Μάρκους Γκίσντολ. Όπως είπα ήδη έχει ένα πολύ καλό ρόστερ με παίκτες διεθνής και έμπειρους αλλά και μεγάλα ταλέντα. Άλλη μια φορά ξόδεψε αρκετά χρήματα για την ενίσχυση της. Χίλντεμπραντ, Μπέκ, Σαλίχοβιτς, Πολάνσκι, Βάις, Φιρμίνιο, Φόλλαντ και ο Μοντέστε που αποκτήθηκε απο την Μπορντό είναι μόνο μερικά απο τα αστέρια της! 
Πρόβλεψη:  Επιθετικά είναι εξαιρετική. Η τετράδα Σαλίχοβιτς-Φιρμίνιο-Φόλλαντ-Μοντέστε είναι απίστευτη! Άν μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που είχε την περασμένη σαιζόν στην άμυνα τα οποία ήτανε πραγματικά καταστροφικά τότε θα παλέψει ακόμη και για έξοδο στο Γιουρόπα Λίγκ! Πιστεύω πως θα τερματήσει μεταξύ 6-9.




Άουγκσμπουργκ

 Κατάφερε να σωθεί και πέρυσι, κάτι που λίγοι περίμεναν. Αστέρι είναι η ίδια η ομάδα και όχι κάποιος συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής! Το σύνολο μετράει. Παρόλο που είναι απο τις πιο... φτωχές οικονομικά ομάδες έχει καταφέρει να κρατήσει ένα αρκετά δυνατό ρόστερ. Μεγαλύτερες μεταγραφές της ήτανε ο ελβετός τερματοφύλακας Χίτς που έμεινε ελεύθερος απ'την Βόλφσμπουργκ, ο τούρκος Χαλίλ Άλτιντοπ απ'τον οποίο περιμένουν πάρα πολλά και τον οποίο πήρανε ελεύθερο απ'την Τράμπζονσπορ και ο.... Βλαχοδήμος που προς το παρών δεν κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού. Για να κερδίσει μια θέση πρέπει να ξεπεράσει κάποιον απο τους Μπάιερ, Μόραβεκ, Άλτιντοπ, Χάν και Βέρνερ. Πιστεύω πως έχει καλές πιθανότητες να είναι στην διάρκεια της σαιζόν βασικός αφού το ρόστερ της Άουγκσμπουρκ μόνο εντυπωσιακό δεν είναι! Προπονητής είναι ο μόλις 38 ετών Μάρκους Βάιντσιρλ.
Πρόβλεψη: Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος είναι απο τα φαβορί για υποβιβασμό. Όμως άν πάρει αποτελέσματα στην έδρα της και κάνει και μερικές εκπλήξεις εκτός ίσως σωθεί και πάλι. Το θεωρώ δύσκολο όμως όχι ακατόρθωτο. Θα καταλήξει μεταξύ 14-17.

*** Δείτε το βίντεο. Αφιέρωμα γερμανικής τοπικής εφημερίδας για τον Βλαχοδήμο. Βλέπετε πως μιλάει άψογα γερμανικά αφού έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Στουτγάρδη που μάλιστα δεν απέχει πολύ απ'το Άουγκσμπουργκ. 





Βέρντερ Βρέμης

 Πολύ απογοητευτική και η τελευταία σαιζόν για την Βρέμη. Μάλιστα έπρεπε να ξεπεράσει ένα μεγάλο σόκ αφού ο επι χρόνια επιτυχημένος μάνατζερ της ο Κλαους Άλοφς πήρε... μεταγραφή για την Βόλφσμπουρκ όπου μπορεί να διαχειρίζεται πλέον τα εκατομύρια της Volkswagen (VW). Μετά τον Άλοφς η ομάδα αποχαιρέτησε και τον επι πολλά χρόνια ποδοσφαιριστή, προπονητή και ίνδαλμα των οπαδών της... τον Τόμας Σάαφ. Πλέον έχει αναλάβει ο Ρόμπιν Ντούτ. Μοναδικές προσθήκες στο ρόστερ είναι οι Καντιρόλι απο την Ίντερ και Σέντρικ Μακιάντι απο την Φράιμπουργκ τον οποίο γνωρίζει καλά ο Ντούτ. Αντίθετα "έχασε" τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο τον οποίο πούλησε στην Ντόρτμουντ για 9,5 εκ. ευρώ! Έχει παίκτες καλούς όπως τους Μακιάντι, Έκιτσι, Άαρον Χούντ, Αρναούτοβιτς, Ελία και Πέντερσεν (τον οποίο αγόρασε πλέον απ'την Μπάγιερν μετά τον περυσινό δανεισμό). Όμως όλοι αυτοί είναι επιθετικογενείς παίκτες!! Με άλλα λόγια έχει σοβαρότατο πρόβλημα αμυντικά... ενώ και ο τερματοφύλακας Μίλιτζ μόνο σιγουριά δεν εμπνέει! 
Πρόβλεψη: Θα έχει μια πολύ δύσκολη σαιζόν. Ο Ντούτ είναι καλός αλλά θαύματα δεν μπορεί να κάνει. Για να αντέξεις στο γερμανικό πρωτάθλημα χρειάζεσαι πρώτα απ'όλα δυνατή άμυνα και αυτήν δεν την έχει. Πιστεύω θα πρέπει να είναι υπερευχαριστημένη άν δεν αντιμετωπίσει κίνδυνο υποβιβασμού... Για Ευρώπη ούτε λόγος!!! Θα καταλήξει μεταξύ 10-15.



Μάιντζ

"Η ομάδα του καρναβαλιού" όπως την αποκαλούν στην Γερμανια, λόγω της αγάπης των οπαδών της για την συγκεκριμένη γιορτή! Γενικά είναι μια ομάδα που προκαλεί ευδιάθετη διάθεση... όμως τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε ένα σκληροτράχυλο και δυνατό σύνολο και αυτός ήτανε ο μόνος τρόπος για να μην αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υποβιβασμού! Προπονητής είναι ο "νέος Κλόπ", ο νεαρός Τόμας Τούχελ (39 ετών). Πρόκειται για πολύ ταλαντούχο προπονητή που είμαι σίγουρος πως θα κάνει μεγάλη καριέρα στο μέλλον. Αποδυναμώθηκε πάρα πολύ φέτος! Έχασε 4 απο τους σημαντικότερους παίκτες της. Ο Σζαλάι πήγε για 8 εκ. ευρώ στην Σάλκε, ο Γιάν Κίρχοφ πήγε ελεύθερος στην Μπάγιερν, ο Καλιγκιούρι στην Μπράουνσβαϊγκ και ο Ίβανσιτς (ναι ο γνωστός) που και πέρυσι την βοήθησε σημαντικότατα πήγε ώς ελεύθερος στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Λεβάντε! 
Πρόβλεψη: Σκληροτράχυλη ομάδα όμως της λείπει πλέον η ποιότητα! Στηρίζεται στην άμυνα της όπου έχει κάποιους δυνατούς ποδοσφαιριστές και τον έμπειρο τερματοφύλακα Βέτκλο, όμως επιθετικά είναι πολύ αδύναμη και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρει να σωθεί... σίγουρα θα έχει πρόβλημα! Προβλέπω να τερματήσει μεταξύ 13-17.


Στουτγάρδη

 Άλλη μια ομάδα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στα φιλικά επι γερμανικού εδάφους. Προπονητής είναι ο Μπρούνο Λαμπαντία. Στην ομάδα ανήκει και ο αδερφός του Παναγιώτη Βλαχοδήμου ο Οδυσσέας που είναι ο 3ος τερματοφύλακας της Στουτγάρδης. Σημαντικότερη μεταγραφή ήτανε ο Μοχάμεντ Αμπντελάουε που αποκτήθηκε για 3 εκ. ευρώ απο το Αννόβερο. Επίσης ήρθε ο Κόνταντιν Ράους που είναι πολύ καλό αριστερό μπάκ και επίσης ήρθε απο το Αννόβερο (ως ελεύθερος), ενώ σημαντικά πιστεύω θα βοηθήσει και ο νεαρός Λάιτνερ που ήρθε ώς δανεικός απο την Ντόρτμουντ. Στο τέρμα έχουν τον πολύ καλό Ούλραϊχ, στην άμυνα μεταξύ άλλων τους Σβάαμπ, Ράους, Τάσκι, Νίντερμαϊερ, στο κέντρο έχουν παίκτες όπως τους Κβίστ, Γκέντνερ, Μαξίμ, Ντινταβί, Τραορέ, ενώ στην επίθεση κυριαρχεί ο βόσνιος Ιμπίσεβιτς που είναι κίλλερ και έχει για βοήθεια τους Αμπντελάουε και Κακάου. 
Πρόβλεψη: Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα που άν καταφέρει ο Λαμπαντία να την δέσει θα μπορέσει να πάει αρκετά καλά και να διεκδικήσει έξοδο στο Γιουρόπα Λίγκ της επόμενης σαιζόν! Βλέπω να καταλήγει μεταξύ 6-9.


Βόλφσμπουργκ

 Η ομάδα της Volkswagen. Αυτό... αλλά και το ό,τι ξοδεύει χρήματα αριστερά και δεξιά συμπεριφερόμενη σαν να της ανήκουν όλοι... την έχει κάνει ιδιαίτερα αντιπαθή στους γερμανούς φιλάθλους και οι περισσότεροι θέλουν να την δούν να διαλύεται (όπως κ την Χόφενχαϊμ). Ομάδα χωρίς παράδοση, χωρίς οπαδούς. Αφού κυκλοφορεί ανέκδοτο πως όταν πρίν περίπου 4 χρόνια σήκωσε το πιάτο της πρωταθλήτριας οι μόνοι που πανηγύριζαν ήτανε οι εργαζόμενοι της VW! Χαχα... Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα... άν και απο την άλλη δεν θα ήθελα να αποτελούνταν το πρωτάθλημα μόνο απο τέτοιου είδους ομάδες που ανήκουν σε πολυεθνικές ή μεγιστάνες! Στα αγωνιστικά... προπονητής είναι ο Ντίτερ Χέκινγκ... τον οποίο πέρυσι αγόρασε μέσα στην σαιζόν απο την Νυρεμβέργη πληρώνοντας 5 εκ. ευρώ!! Και λίγο νωρίτερα είχε πληρώσει ακόμη πιο πολλά για να πάρει τον Άλοφς.... απο την Βρέμη ώς μάνατζερ. Τώρα έδωσε άλλα 6 εκ. ευρώ στην Νυρεμβέργη για να φέρει ο Χέκινγκ στην ομάδα το αγαπημένο του παιδί... τον ελβετό κεντρικό αμυντικό Τίμο Κλόζε. Προσωπικά πιστεύω οτι δεν αξίζει ούτε τα μισά... Έχει τεράστοπ ρόστερ με αποτέλεσμα να δανείζει παίκτες σε αρκετές ομάδες (όπως τον Σισόκο πέρυσι στον ΠΑΟ). Παρόλο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ξεφορτώθηκε ΕΙΚΟΣΙ ποδοσφαιριστές... ακόμη δεν έχει τελειώσει με το ξεσκαρτάρισμα... αλλά ούτε και με τις μεταγραφές! Μάλιστα τις τελευταίες μέρες ακούγεται πως έχουν καταθέσει πρόταση στην Μπάγιερν για τον Λουίς Γκουστάβο και η Μπάγιερν ζητάει 20 εκ. ευρώ. Τα έχουν... απομένει να δούμε άν θα τα δώσουν! Πιο μεγάλα ονόματα της είναι οι Μπενάλιο, Νάλντο, Πέρισιτς, Όλιτς, Μπάς Ντόστ και φυσικά ο σούπερσταρ Ντιέγκο (που δυστυχώς συμπεριφέρεται και σαν... σούπερσταρ προκαλώντας συχνά προβλήματα). 
Πρόβλεψη: Ο Χέκινγκ είναι προπονητής που ξέρει την δουλειά του και έχει την πειθαρχεία να συμμαζέψει όλους αυτούς τους μισθοφόρους και να φτιάξει ΟΜΑΔΑ. Διότι παίκτες είχε και τα τελευταία χρόνια... ομάδα δεν είχε. Ο Άλοφς πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα εκατομύρια που έχει πλέον στην διάθεση του και μαζί με τον προπονητή να παρουσιάσον έργο. Θέλουν να φτιάξουν κάτι μεγάλο, όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Θα τα καταφέρουν; Τουλάχιστον φέτος το βλέπω δύσκολο... Βέβαια άν αποκτηθούν ο Γκουστάβο και 2-3 ακόμη παικταράδες... τότε ποιός ξέρει που μπορεί να φτάσουν!!! Δική μου πρόβλεψη... δεν ξέρω! Απο τις πιο δύσκολες προβλέψεις κυρίως επειδή δεν είναι έτοιμο το ρόστερ τους ακόμη. Έχω προσωπικά μεγάλη εκτίμηση στον Χέκινγκ... άν τα καταφέρει μπορεί να παλέψουν ακόμη και για έξοδο στο Τσου Λου!!! Άν όχι θα έχουν προβλήματα όπως και πέρυσι!!! Πραγματικά απο 4οι... μέχρι 14οι... μπορεί να κάτσουν οπουδήποτε!


Νυρεμβέργη

 Μετά την Μπάγιερν Μονάχου είναι η ομάδα με τα περισσότερα προωταθλήματα στην Γερμανία!!! 23 έχει η Μπάγιερν, 9 η Νυρεμβέργη, 8 η Ντόρτμουντ, 7 η Σάλκε, 6 το Αμβούργο. Απο τις πιο ιστορικές ομάδες της μπούντεσλιγκα όμως οι μεγάλες επιτυχίες της ανήκουν στο μακρινό παρελθόν! Το προπονητικό δίδυμο αποτελείται απο τους Βίσινγκερ και Ρόιτερσχαν όπου ο πρώτος είναι αυτός που φαίνεται περισσότερο προς τα "έξω" όμως ο πιο έμπειρος  Ρόιτερσχαν είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικός. Ο μάνατζερ Μάρτιν Μπάντερ σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ομάδας έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια και άσχετα με το ποιός είναι προπονητής να παρουσιάσουν ένα αρκετά επιτυχημένο μοντέλο. Δανείζονται νεαρούς εξελίξιμους ποδοσφαιριστές απο άλλες ομάδες (συνήθως διεθνείς με τις μικρές εθνικές) ή ακόμη και τους αγοράζουν. Τους "φτιάχνουν" δίνοντας τους χρόνο συμμετοχής και εμπιστοσύνη και στυν συνέχεια τους μοσχοπουλάνε! Το ίδιο κάνουν και με νεαρούς ξένους απο μικρότερα ευρωπαίκά πρωταθλήματα! Οι νεαροί αυτοί σε συνδιασμό με ορισμένους έμπειρες παίκτες (Πίνολα, Ράφαελ κ.α.) και μαζί με έναν έμπειρο αμυντικό χάφ που αποτελεί το κλειδί της ομάδας και δίνει σταθερότητα έχουν πετύχει όχι μόνο να μην κινδυνεύουν με υποβιβασμό αλλά ακομη και να κατακτήσουν το κύπελο πρίν μερικά χρόνια ή να ξεπεράσουν στο πρωτάθλημα ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ. 
Πρόβλεψη: Στο ίδιο ακριβώς μοντέλο με τα τελευταία χρόνια προχωράνε και φέτος. Άν "κάτσουν" οι νεαροί που αποκτήθηκαν και μαζί με κάποιους πιο έμπειρους που διαθέτει η ομάδα μπορούν να κάνουν πολύ καλή σαιζόν! Βλέπω να καταλήγουν μεταξύ 7-11.


Αννόβερο

Προπονητής είναι ο πολύ καλός Μίρκο Σλόμκα. Έχασαν κάποιους σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως τους Πίντο (Λεβάντε), Αμπντελάουε, Ράους (και οι δύο Στουτγάρδη), Έγκιμαν (λόγω ηλικίας), Ντζουρού (επέστρεψε στην Άρσεναλ και δόθηκε δανεικός στο Αμβούργο). Αντίθετα έκαναν 3 σημαντικές μεταγραφές... καταρχήν τον Μπιτενκούρ απο την Ντόρτμουντ, τον Πρίμπ απο την Φύρτη που πιστεύω έχει μεγάλο μέλλον και τον Σαλίφ Σανέ απο την Νανσύ που ακούγονταν αρκετό καιρό και για τον Ολυμπιακό! Στο τέρμα έχουν τον εκπληκτικό Τσίλερ, στην άμυνα τους Σανέ, Καρίμ Αγκουί, Σούλτζ, Φελίπε, Πάντερ, Τσερούντολο. Στο κέντρο τους Σμίντεμπαχ, Χόφμαν, Πρίμπ, Μπιτενκούρ, Στίντλ και Χούζτι. Στην επίθεση τους Μαμέ Ντιούφ, Για Κονάν, Σλάουντραφ και τον διεθνή πολωνό Σόμπιεχ.
Πρόβλεψη: Καλό σύνολο. Καλοί παίκτες. Καλός προπονητής. Πολλές αλλαγές δεν έγιναν... έχασε κάποιους καλούς παίκτες αλλά αυτοί που έφερε είναι επίσης καλοί. Νομίζω θα τα πάει πολύ καλά. Βλέπω να τελειώνει κάπου μεταξύ 4-8.



Γκλάντμπαχ

 Προπονητής είναι ο Λούσιεν Φάβρε. Ένας ιδιαίτερα έξυπνος προπονητής που πέρυσι παρά τις αρχικές δυσκολίες κατάφερε να παρουσιάσει ένα πολύ δυνατό σύνολο ξεπερνώντας το σόκ που έχασε τόσο τον Μάρκο Ρόις (Ντόρντμουντ) όσο και τον αρχηγό της άμυνας της Ντάντε (Μπάγιερν). Φέτος δεν είχε παρόμοιες απώλειες. "Έχασε" μόνο τους δύο επιθετικούς Ντε Καμάργκο και Χάνκε που κατέληξαν σε Σταντάρ Λιέγης και Φράιμπουργκ αντίστοιχα. Αντίθετα απέκτησε τον βραζιλιάνο Ράφαελ απο την Διναμό Κιέβου για 5 εκ. ευρώ (τον ήξερε ο Φάβρε απο την συνεργασία τους στην Χέρτα πρίν μερικά χρόνια) και τον εξαιρετικό Μάξ Κρούζε που έγινε πρόσφατα και διεθνής με την Γερμανία σε ηλικία 25 ετών. Έχει εκπληκτικό ρόστερ με παίκτες όπως τους Τέρ Στέγκεν (που λίγο έλειψε να καταλήξει στην Μπάρτσα), Αλβάρο Ντομίγκεζ, Νόρντφαϊτ, Γκρανίτ Ξάκα, Χέρμαν, Αράνγκο, Ράφαελ. Κρούζε, Λούκ Ντε Γιόνγκ! 
Πρόβλεψη: Άν δεν έχει ξαφνικά προβλήματα τραυματισμών ή άλλα περίεργα προβλήματα την βλέπω φέτος να χτυπάει ακόμη και έξοδο στο Τσου Λου! Μεταξύ 3-7 θα τερματίσει!



Αμβούργο

  Η διοίκηση στήριξε τον προπονητή της ομάδας Τόρστεν Φίνκ αφού παρά τα πρώτα πολύ άσχημα αποτελέσματα το Αμβούργο ολοκλήρωσε μια καλή χρονιά! Πούλησε τον κορεάτη επιθετικό Σόν για 10 εκ. ευρώ στην Λέβερκουζεν. Τα λεφτά ήταν καλά όμως ο Σόν είχε βοηθήσει πέρυσι πολύ σημαντικά και δεν ξέρω άν ο λετονός Ρούντεβς μπορεί μόνος του να σηκώσει το βάρος της επίθεσης άν και είναι και αυτός αρκετά καλός! Μεταγραφές ακριβές δεν έγιναν αφού η ομάδα έχει οικονομικά προβλήματα. Αποκτήθηκε ο Ντζουρού δανεικός απ'την Άρσεναλ (έπαιζε την τελευταία σαιζόν δανεικός στο κοντινό Αννόβερο), ο Ζουά απ'την Βασιλεία και ο νεαρός αμυντικός Σόμπιεχ απ'την Ντόρτμουντ. 
Πρόβλεψη: Έχει ορισμένους καλούς ποδοσφαιριστές (Άντλερ, Βέστερμαν, Μάρσελ Γιάνσεν, Μπάντελγ, Αόγκο, Γίρασεκ, Φαν Ντερ Φάαρτ, Ιλίτσεβιτς, Ρούντεβς) όμως σε γενικές γραμμές θεωρώ πως δεν θα καταφέρει να κάνει τίποτε "τρομερό". Άν μάλιστα ξεκινήσουν στραβά... μπορεί ακόμη και να κινδυνεύσουν με υποβιβασμό... αυτά συμβαίνουν πιο γρήγορα απ'οτι μπορεί να φανταστεί κανείς... Τους βλέπω μεταξύ 9-15.


Άντιραχτ Φρανκφούρτης

 Αν δεν υπήρχε η Φράιμπουγκ θα ήτανε η ομάδα έκπληξη της τελευταίας σαιζόν! Όχι απλώς κατάφερε να παραμείνει στην μπούντεσλιγκα αλλά έκανε και τρελή πορεία (ειδικά στον πρώτο γύρο). Το δύσκολο βέβαια δεν είναι τόσο το να γίνεις πυροτέχνημα... αλλά το να καταφέρεις να κρατηθείς ψηλά! Και αυτό το θεωρώ ΠΟΛΥ δύσκολο! Απώλειες δεν είχε. Ο Όσεαν που ήτανε απο τους λίγους που αγοήτευσαν δόθηκε δανεικός στην Κάιζερσλάουτερν και ο Όκα Νίκολοφ που αποτελούσε επι χρόνια ίνδαλμα για τους οπαδούς της ομάδας μετακώμησε στα "γεράματα" του στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Φιλαντέλφια. Οι υπόλοιποι που έφυγαν δεν αξίζουν καν αναφορά. Αποκτήθηκαν οι Φλούμ και Ρόζενταλ απ'την Φράιμπουργκ, ο Γιόσελου ώς δανεικός απ'την Χόφενχαϊμ και ο Μαρκο Ρούς απ'την Βόλφσμπουργκ. Προπονητής είναι ο Άρμιν Φέ που πρίν χρόνια είχε στεφθεί πρωταθλητής με την Στουτγάρδη και του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Τέτοιους έχει αρκετούς άλλωστε στην Φρανκφούρτη! Καλύτεροι ποδοσφαιριστές της είναι οι Κέβιν Τράπ, Ζαμπράνο, Άντερσον, Οζίπκα, Γιούνγκ, Ρόντε (τον θέλει η Μπάγιερν), Σβέγκλερ, Αλεξ Μάιερ, Τακάσι Ινούι (τον είχε προτείνει ο Μπαρμπαλιάς στον Ολυμπιακό όταν έπαιζε στην Μπόχουμ και κόστιζε 700 χιλιάρικα... τώρα κοστίζει πάνω απο 5 εκ. ευρώ...), Άιγκνερ, Γιόσελου, Ρόσενταλ, Λάκιτς. 
Πρόβλεψη: Θάναι πολύ δύσκολη χρονιά. Πλέον τους "ξέρουν" και δεν θα μπορέσουν να αιφνιδιάσουν κανέναν. Ήδη στον 2ο γύρο πέρυσι δυσκολεύτηκαν αρκετά. Δεν έχασαν κανέναν όμως δεν ενισχύθηκαν κιόλας. Νομίζω δεν θα κινδυνεύσουν γιατί έχουν δυνατό κορμό... όμως δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν Ευρώπη! Βλέπω να καταλήγουν μεταξύ 8-13.



Φράιμπουργκ

 Το είπα ήδη... ήταν η ομάδα έκπληξη της τελευταίς σαιζόν. Κανείς δεν περίμενε τέτοια πορεία! Προπονητής ο Κρίστιαν Στράιχ που κατάφερε πέρυσι όχι απλώς να συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά του Ρόμπιν Ντούτ, αλλά να προσθέσει δικά τους στοιχεία και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ομάδα. Έχασε τους Φλούμ και Ρόζενταλ που πήγανε στην Φρανκφούρτη, τον Ντάνιελ Καλιγκιούρι που πήγε στην Βόλφσμπουργκ, τον Γένρισεκ που πήγε στην Κότμπους... όμως μεγαλύτερες και σημαντικότερες απώλειες ήτανες οι 2 εξαιρετικότατοι επιθετικοί Μακιάντι και Κρούζε που κατέληξαν σε Βέρντερ Βρέμης και Γκλάντμπαχ αντίστοιχα! Απέκτησε τους Κλάους απο Φύρτη, Κοκελίν απο Άρσεναλ ως δανεικό, Μάικ Χάνκε, Γκέλσον Φερνάντεζ απ'την Σπόρντιγκ Λισ., Πίλαρ ώς δανεικό απ'την Βόλφσμπουργκ και μερικούς ακόμη. Όπως και να έχει θεωρώ οτι αποδυναμώθηκε και μάλίστα σημαντικά! 
Πρόβλεψη: Πάνω κάτω ισχύει ό,τι και για Φρανκφούρτη. Όμως η Φρανκφούρτη έχει καλύτερο υλικό! Πιστεύω πως θα αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά προβλήματα φέτος... Άν στραβώσουν τα πράγματα απ'την αρχή ίσως και να κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Θεωρώ οτι θα ενισχυθεί και άλλο στις μεταγραφές. Ειδικά στην επίθεση θέλει παίκτη οπωσδήποτε (ναι ξέρω... έριξε 4 στον Ολυμπιακό στο φιλικό... ακόμη απορώ!!!). Όπως είναι τώρα όμως την βλέπω να καταλήγει μεταξύ 12-16.


Σάλκε

 Μετά απο πολλές... διαμάχες στην διοίκηση της ομάδας αλλά μεταξύ των οπαδών αποφασήστηκε η παραμονή του Γένς Κέλερ ώς προπονητή της ομάδας. Όμως όπως καταλαβαίνετε μόνο την υποστήριξη όλων δεν έχει και άν η σαιζόν αρχήσει στραβά τον βλέπω να φεύγει πολύ γρήγορα! Μεγαλύτερες απώλειες που είχε είναι ο Εσκουντέρο που πήγε στην Χετάφε, ο Μαρικά που έμεινε ελεύθερος αλλά κυρίως ο Χουράδο που πήρε μεταγραφή για την Σπαρτάκ Μόσχας. Με λίγα λόγια κράτησε ενωμένη την ομάδα και απέκτησε και τους Φελίπε Σαντάνα απο την Ντόρτμουντ, Κλέμενς απ'την Κολωνία, Λέον Γκόρετζκα που είναι απο τα μεγαλύτερα γερμανικά ταλέντα απ'την γειτονική Μπόχουμ και Άνταμ Σζαλάι τον ούγγρο επιθετικό απο την Μάιντζ για το ποσό των 8 εκ. ευρώ. Στο τέρμα έχει τον 34χρονο Χίλντεμπραντ και τους δύο μέτριους Ούνερσταλ και Φέρμαν. Στην άμυνα τους Κυριάκο Παπαδόπουλο, Χάουεντες (που είναι και ο αρχηγός της), Ματίπ, Φελιπε Σαντάνα, Φούκς, Ουτσίντα. Στο κέντρο ξεχωρίζουν οι Χέγκερ, Νόιστετερ, Τζόουνς, Γκόρετζκα, Μπαρνέτα, Ντράξλερ. Στην επίθεση οι Φαρφάν, Χούντελααρ, Σζαλάι, Ομπάσι και ο φινλανδός Πούκι. 
Πρόβλεψη: Μεγαλύτερο ερωτηματικό για μένα είναι ο προπονητής. Άν καταφέρει να επιβληθεί στα αστέρια της ομάδας και να φτιάξει ομάδα τότε θα πάει εξαιρετικά η Σάλκε. Αλλιώς..... Επίσης υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά όπως ο Παπαδόπουλος που είναι χτυπημένος και έχει βγάλει αρκετούς τραυματισμούς τον τελευταίο χρόνο.... και μάλλον μετάνιωσαν τρελά που δεν τον πούλησαν στους ρώσους και τώρα "ψάχνονται" ενώ και στο τέρμα μόνο σταθερός δεν ήτανε ο Χίλντεμπραντ πάντα και οι άλλοι δύο νεαρότεροι απογοήτευσαν όταν τους δόθηκαν ευκαιρίες! Μεταξύ 3-5 θα τερματίσουν πιστεύω. Εκτός και άν έχουμε... τίποτα εσωτερικά "δράματα" και πέσουν ακόμη πιο πίσω!


Μπάγιερ Λέβερκουζεν

 Προπονητής είναι ο 39χρονος Σάμι Χύπια. Πλέον μόνος του! Το λέω αυτό γιατί πέρυσι μοιράζονταν τον ρόλο του προπονητή με τον Σάσα Λεβαντόφσκι που πλέον επέστρεψε ως υπεύθυνος στις ακαδημίες της ομάδας. Άν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά μόνος του απομένει να το δούμε... Έσκασαν 10 εκ. ευρώ για τον 21 ετών νοτιοκορεάτη επιθετικό Χούνγκ Μιν Σόν απο το Αμβούργο. Για να πώ την αλήθεια τον γουστάρω πολύ! Έχει και ταχύτητα και δυνατό σούτ και "αίσθηση του γκόλ". Περιμένουν να κάνει μεγάλα πράγματα δίπλα στον Κίσλινγκ και ουσιαστικά να αντικαταστήσει τον Άντρε Σούρλε που πήγε για 22 εκ. ευρώ στην Τσέλσυ! Εκτός απο τον Σούρλε η Λέβερκουζεν έχασε και τον πολύ καλό αριστερό μπάκ Μίκαελ Κάντλετς που πήγε για περίπου 5 εκ. ευρώ στην Φενέρμπαχτσε. Επίσης έβαλε άλλα 6μιση εκατομύρια ευρώ στην τσέπη της για τον Καρβαγιάλ που πήγε στην Ρεάλ Μαδρίτης! Έχασε ακόμη 2 μέρη της αμυντικής της γραμμής, τους Σβάαμπ που πήγε ελεύθερος στην Στουτγάρδη και τον Μάνουελ Φρίντριχ που έμεινε ελεύθερος. Για να αντικαταστήσει όλους αυτούς εκτός απο τον Σόν ήρθανε οι Ρομπέρτ Χίλμπερτ (ελεύθερος απ'την Μπεσίκτας), Σταφυλίδης (απ'τον ΠΑΟΚ), Τζιούλιο Ντονάτι (απο την Ίντερ), Ρόμπι Κρούζε (απ'την Ντίσελντορφ), Αντρέας Πάλοπ (ελεύθερος απο την Σεβίλλη), Έμιρ Σπάχιτς (για 400.000 ευρώ, επίσης απο Σεβίλλη) και ο νεαρός δεξιός μπάκ Έμρε Τσάν απο την Μπάγιερν (για να αντικαταστήσει τον Σβάαμπ) για 5 εκ. ευρώ! Όπως καταλαβαίνετε η ομάδα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και όλοι αυτοί πρέπει να δέσουν. Χρόνος δεν υπάρχει όμως αφού η μπούντεσλιγκα ξεκινάει σήμερα (ή έστω αύριο για την Λέβερκουζεν). 
Πρόβλεψη: Για μένα κακώς έδωσαν τα "κλειδιά" στον Χύπια όμως απ'ότι ξέρω το ζήτησε ο ίδιος και ο Λεβαντόφσκι που επι χρόνια είναι "μέλος" του συλλόγου έκανε πίσω για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα.... Δεν ξέρω άν θα τους βγεί σε καλό! Πάντως έχουν πολύ δυνατό ρόστερ και ορισμένους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές (Κίσλινγκ, Σόν, Λένο, Βόλφσαϊντ, Τόπρακ, Μπέντνερ, Κάστρο, Σάμ κ.α.) και σίγουρα μπορούν να επαναλάβουν την περυσινή πορεία. Τους βλέπω μεταξύ 3-5.



Ντόρτμουντ

 Η παρέα του Γιούργκεν Κλόπ! Παρά το τεράστιο ΣΟΚ του να χάσουν τον Μάριο Γκέτσε για την μισητή Μπάγιερν... έβαλαν στο ταμείο τους 37 εκ. ευρώ! Και το σημαντικότερο είναι πως η απώλεια του Γκέτσε... αγωνιστηκά πιστεύω πως θα του επηρεάσει σε μικρό βαθμό!!! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό! Έδωσαν τον Σαντάνα στην μισητή Σαλκε, δάνεισαν τον Λάιτνερ στην Στουτγάρδη και... (κάτι που εγώ δεν περίμενα) πούλησαν τον Μπιτενκούρ στο Αννόβερο. Πώς ξόδεψαν όμως τα σχεδόν 45 εκ. ευρώ που μάζεψαν μόνο απο τις πωλήσεις των παικτών (δεν μιλάω καν για έσοδα απ'την περασμένη σαιζόν!); Καταρχήν έφεραν τον 24χρονο αρμένο Χένρικ Μικιταριάν απο την Σαχτιάρ για 27,5 εκ. ευρώ!!! Άν γίνονταν τέτοια μεταγραφή στην Ελλάδα... απο τον Ολυμπιακό... πόσοι θα γκρίνιαζαν;; Πόσοι θα μιλούσανε για μίζες; Και όμως αυτός ο αρμένιος επιτελικός μέσος που έχει τα τελευταία χρόνια πραγματικά κυριαρχήσει στην Ουκρανία (σε 109 εμφανίσεις έχει 50 γκόλ και 24 ασσίστ) πιστεύω πως θα πιάσει στην Ντόρτμουντ! Είναι ρίσκο; ΣΙΓΟΥΡΑ!!! Όμως και τον Λεβαντόφσκι ποιός τον ήξερε όταν έδινε ο Κλόπ 5 εκατομυρια ευρώ για να τον φέρει πρίν απο 3 χρόνια; Επίσης έδωσαν 9,5 εκ. ευρώ στην Βέρντερ Βρέμης για τον "δικό μας" Σωκράτη Παπασταθόπουλο! Ο Κλόπ τον προορίζει για βασικό δεξί μπάκ. Πιστεύω είναι θέμα χρόνου να τον δούμε να καθιερώνεται και στην Ντόρτμουντ! Τέλος έδωσαν 13 εκ. ευρώ στην Σέντ Ετιέν για τον 24χρονο γκαμπονέζο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάν (ή όπως αλλιώς προφέρεται!). Να υπενθυμίσω πως τον παίκτη αυτόν η Σεντ Ετιέν τον είχε αποκτήσει μόλις τον Ιανουάριο του 2012 για 1,8 εκ. ευρώ απο την Μίλαν απο τις ακαδημίες της οποίας και βγήκε! Αυτό θα πεί τζακπότ! Σε 39 μάτς στην γαλική λίγκα είχε πέρυσι 19 γκόλ και 14 ασίστ! Πρόκειται για δεξί εξτρέμ και μεσοεπιθετικό και στην ουσία αυτός προορίζεται ώς "αντι Γκέτσε" στο σύστημα Κλόπ. Το τι παικταράδες έχει η Ντόρτμουντ το γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι. Δεν χρειάζεται να το αναφέρω. Κράτησαν και τον Λεβαντόφσκι που παρόλο που το συμβόλαιο του λήγει το επόμενο καλοκαίρι προτίμησαν απο το αν τον δώσουν απο φέτος στην μισητή Μπάγιερν και να βάλουν στην τσέπη ορισμένα εκατομύρια να τον κρατήσουν και ας φύγει του χρόνου χωρίς να πάρουν σέντ! Μαγκιά τους!!! Ειδικά άν καταφέρει ο Κλόπ να τον κρατήσει "συγκεντρωμένο"!
Πρόβλεψη: Φαντάζομαι το προσέξατε ήδη... Μέχρι τώρα δεν έχω χρησιμοποιήσει για άλλες ομάδες ούτε το "1η" ούτε το "2η"! Για μένα οι δύο πρώτες θέσεις είναι καπαρωμένες! Η μπούντεσλιγκα θα έχει και πάλι εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις θέσεις του Τσου Λου, του Γιουρόπα, του υποβιβασμού κτλ... όμως πρωταθλητής και δευτεραθλητής είναι για μένα ήδη "κλεισμένοι"! Η Ντόρτμουντ θα κάνει και πάλι δυνατή χρονιά και άς μην έχει πλέον τον Μάριο Γκέτσε. Επίσης θεωρώ οτι τα προβλήματα με τον Λεβαντόφσκι κάπως θα ξεπεραστούν. Άλλωστε και ο ίδιος του θέλει να κάνει καλό πρωτάθλημα έστω για προσωπικούς λόγους και άς πάει την επόμενη σαιζόν στην Μπάγιερν! Όμως ειλικρινά... δεν βλέπω ΠΩΣ θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτήν την Μπάγιερν! 2η και υπερευχαριστημένη θα τερματίσει ο Κλόπ με την ομάδα του!




Μπάγιερν Μονάχου

 Τα είπαμε ήδη για τον Γκουαρντιόλα, τα είπαμε ήδη και οτι την βλέπω ώς πρωταθλήτρια! Να πούμε και στα γρήγορα λίγα πράγματα ακόμη... Ο Γκουαρντιόλα έχει αλλάξει ήδη πολλά. Πολλοί περίμεναν οτι τουλάχιστον τον πρώτο του χρόνο θα "μείνει" στο σύτστημα Χάινκες όμως  ο καταλανός κάνει τα δικά του!!! Για παράδειγμα ο Χάβι Μαρτίνεζ τον οποίο πέρυσι ολόκληρο η Ευρώπη θαύμασε ώς ένα απο τα καλύτερα 6άρια στον κόσμο δίπλα στον Λουίς Γκουστάβο ή δίπλα στον Σβαίνσταϊγκερ (ανάλογα με την θέση και το ροτέισιον), φέτος ο Γκουανρντιόλα τον "πέταξε" στην άμυνα αφού θέλει έναν ποδοασφαιριστή που να οργανώνει την ομάδα και να ξεκινάει τις επιθέσεις απο την άμυνα ακόμη!!! Και τέτοιος δεν είναι ο Ντάντε, ούτε ο Φαν Μπούιτεν, ούτε καν ο Μπάντστουμπερ ή ο Γιαν Κίρχοφ που αποκτήθηκε ως ελεύθερος απ'την Μάιντζ. Επίσης απ'ότι βλέπω και διαβάζω ο Τιάγκο Αλκαντάρα που αποκτήθηκε απο την Μπάρτσα για 25 εκ. ευρώ είναι ήδη στα βασικα πλάνα για την ενδεκάδα της Μπάγιερν ακόμη και άν στο πρώτο μάτς με την Γκλάντμπαχ είναι εκτός αποστολής λόγω γρίπης (πως αρρώστησε μέσα στον Αύγουστο...χαχα..)! Άλλες μεταγραφές δεν έγιναν. Λίγες και καλές. Άλλωστε το ρόστερ ήτανε ουσιαστικά ήδη πλήρες!!! Και πως να μην θεωρείται πλήρες ένα ρόστερ που κατακτά το ντάμπλ. Πουλήθηκε μόνο ο Μάριο Γκόμεζ αφού ο Γκουαρντιόλα δεν παίζει με τέτοιου είδους επιθετικό και ο ίδιος του ήθελε να είναι βασικός και πάλι. Έτσι πήγε στην Φιορεντίνα για 15,5 εκ ευρώ. Επίσης έφυγαν οι Έμρε Τσάν που πήγε στην Λέβερκουζεν για 5 εκ. ευρώ και ο Τίμοστσουκ που επέστρεψε ώς ελεύθερος στην Ζενίτ. Όμως κανείς απο τους δύο δεν είχε σημαντικό ρόλο πέρυσι έτσι και αλλιώς! Αντίθετα εντύπωση προκαλεί που όπως ακούγεται η Μπάγιερν ίσως δώσει τον Λουίς Γκουστάβο για 20 εκ. ευρώ στην Βόλφσμπουργκ! 
Πρόβλεψη: 1η!!! Τέλος!!! Φυσικά άν τα πρωταθλήματα κρίνονταν στα χαρτιά δεν θα χρειαζότανε να παικτούν!!! Οπότε θα πρέπει την ανωτερώτητα της να την αποδείξει στο χορτάρι! 

*** Δείτε την 11άδα που επέλεγε ο Γκουαρντιόλα για το σημερινό μάτς που ξεκινάει σε λιγότερο απο 10 λεπτά... Ο Γκέτσε είναι ακόμη χτυπημένος. Αλκαντάρα εκτός αποστολής λόγω κρυολογήματος... μεγαλύτερη έκπληξη για μένα που ξεκινάει με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο. Όμως σε μια τέτοια σαιζόν με τόσα παιχνίδια και με τόσο πλήρες ρόστερ όλοι θα κάτσουν κάποια στιγμή στον πάγκο! Άντε καλά... όλοι εκτός τους Νόιερ και Λάμ!





No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG