Friday, December 9, 2011

Τέλος οι μεταγραφές απο Ν. Αμερική!

Τέλος οι μεταγραφές απο την Νότια Αμερική! Όπως αποφάσισε η διοίκιση της Μπάγιερν Μονάχου πλέον δεν θα κάνει μεταγραφές νοτιοαμερικάνων παικτών απευθείας απο την Ν.Αμερική. Γιαυτό και αποφάσισε να κλείσει το τμήμα σκάουτινγκ που είχε στην συγκεκριμένη περιοχή και το οποίο περιελάμβανε πρώην ποδοσφαιριστές της όπως μεταξύ άλλων τον παλιό της επιθετικό τον βραζιλιάνο Τζιοβάνε Έλμπερ. 




 Όπως καταλαβαίνουμε το πρόβλημα με τις αποτυχημένες μεταγραφές απο την περιοχή αυτή δεν το έχει μόνο ο Ολυμπιακός αλλά πολλές ευρωπαικές ομάδες. Οι λατίνοι ποδοσφαιριστές πολύ δύσκολα προσαρμόζονται στο ευρωπαικό στύλ ποδοσφαίρου και κυρίως στην ευρωπαική νοοτροπία. Και όταν δεν "πιάνουν" σε χώρες με θερμό κλίμα όπως στην Ελλάδα σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο είναι να "πιάσουν" σε μια χώρα όπως την Γερμανία όπου το κλίμα είναι ψυχρό και δεν θυμίζει σε τίποτα τις παραλίες του Ρίο.


 Πιο συγκεκριμένα οι βαυαροί τα τελευταία 20 χρόνια (1991-2011) έχουνε αποκτήσει απο την Ν. Αμερική ένα καράβι παίκτες... απο τους οποίους έβγαλαν τα χρήματα τους μόλις... δύο!!! Πρόκειτε για τους Μαζίνιο (που ήταν και ο 1ος λατίνος που απέκτησε η Μπάγιερν) και τον Αργεντίνο Μάρτιν Ντεμικέλις για τον οποίο είχε πληρώσει το 2003 5 εκατομύρια ευρώ στην Ρίβερ Πλέιτ και ο οποίος έκανε καλή καριέρα στο Μόναχο μέχρι που πέρυσι τον ανάγκασε να φύγει απο την ομάδα ο Φαν Χάαλ ο οποίος νωρίτερα είχε διώξει και άλλους παίκτες όπως τον βραζιλιάνο Λούσιο... 


Μάρτιν Ντεμικέλις - 
Πλέον αγωνίζεται στην Μάλαγα


 Αντίθετα ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι απέτυχαν στην Μπάγιερν με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει χάσει πάρα πολλά χρήματα. Παίκτες που δεν έπιασαν στην ομάδα μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες :


 Χούλιο Ντος Σάντος - Πήγε στην Μπάγιερν το 2007 απο την Παραγουάη για 3 εκ. ευρώ! Απέτυχε τόσο εκεί όσο και στις ομάδες όπου έπαιξε δανεικός. Πλέον επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε... την CC Porteno. 

 Μπρένο - Τον πρότεινε ο ίδιος ο Έλμπερ στην Μπάγιερν με την υποσημείωση πως πρόκειτε για ταλέντο 10ετίας και πως δεν πρέπει να χαθεί σε καμία περίπτωση. Για τον λόγο αυτόν η Μπάγιερν έσκασε κοντά στα 12 εκατομύρια ευρώ το 2008 στην Σάο Παόλο για να τον αποκτήσει και μέχρι στιγμής κλαίει τα λεφτά της! Σαν να μην έφτανε αυτό φέτος ο παίκτης κατηγορήθηκε πως έβαλε φωτιά στο ίδιο του το σπίτι  http://greekbulldog.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html !!! 

Ρόκε Σάντα Κρούζ - Πήγε στο Μόναχο το 1999 για 5 εκ. ευρώ απο Ολύμπια Ασουνσιόν του Περού. Άν και είχε μεγάλες επιτυχίες... στο γυναικείο φύλο... στο γήπεδο δεν μπόρεσε να προσφέρει ανάλογα πολλά! Έτσι η Μπάγιερν τον άφησε να πάει στην Αγγλία όπου τελικά και αναστήθηκε ποδοσφαιρικά!

Πάολο Γκουερέρο - Αρχικά έπαιζε στην ερασιτεχνική ομάδα της Μπάγιερν μέχρι που κατάφερε και έκανε το άλμα για την πρώτη ομάδα. Δεν πρόσφερε πολλά και έμεινε ελεύθερος. Καταφύγιο βρήκε στο Αμβούργο όπου έχει κάνει κάποια καλά παιχνίδια αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει πραγματικά.

Χοσέ Ερνέστο Σόσα - Το 2009 πλήρωσε η ομάδα 9 εκ. ευρώ για να τον αγοράσει απο την αργεντίνικη Εστουδιάντες! Ήρθε σαν μεγάλο ταλέντο αλλά... παρέμεινε ταλέντο. Επέστρεψε ως δανεικός στην Εστουδιάντες και έκανε καλά παιχνίδια αλλά η υπόθεση Μπάγιερν ήτανε ήδη χαμένη. Έτσι η ομάδα του Μονάχου έκανε... απόσβεση... πουλώντας τον στην Νάπολι για 3 εκ. ευρώ. Όμως ούτε και εκεί κατάφερε να καθιερωθεί με αποτέλεσμα να μεταγραφεί φέτος για 2,2 εκ. ευρώ στη ουκρανική Μέταλιστ Κάρκοφ! Είχε ακουστεί αρκετά συχνά ώς υποψήφιος στόχος του Ολυμπιακού αλλά άποψη μου είναι πως ευτυχώς δεν αποκτήθηκε ποτέ... 

Αδόλφο Βαλένσια - Ο Κολομβιανός με το ψευδώνυμο "El Tren". Οι παλαιότεροι... θα τον θυμούντε. Εγω τον θυμάμαι σαν καλό επιθετικό άν και η αλήθεια είναι πώς στην Μπάγιερν απέτυχε. Στο ντεμπούτο του είχε πετύχει 2 γκόλ απέναντι στην Φράιμπουργκ αλλά αυτό ήτανε και το καλύτερο παιχνίδι του με την φανέλα της Μπάγιερν. Έμεινε απο το 1993 μέχρι το 1994 και στην συνέχεια έπαιξε ποδόσφαιρο σε 8 διαφορετικές χώρες!

Μαζίνιο (δεξιά) και Μπερνάρντο (αριστερά) - Αποκτήθηκαν το 1991. Ο πρώτος έκατσε 2μιση χρόνια στο Μόναχο ενώ ο δεύτερος μόλις 2 μήνες! Ο τότε 26 ετών βραζιλιάνος αστέρας είχε αποκτηθεί για 2 εκατομύρια γερμανικά μάρκα απο την Σάο Πάολο και είχε έρθει με τον τίτλο του σούπερσταρ επιθετικού! Τελικά αγωνίστικε μόλις σε 5 παιχνίδια (στα 2 απο αυτά για 90 λεπτά) χωρίς να πετύχει κανένα γκόλ και αμέσως μετά επέστρεψε στην πατρίδια του. Μάλιστα κυκλοφορεί στην Γερμανία μια ιστορία η οποία τον έχει κάνει να μείνει αξέχαστος στους γερμανούς φιλάθλους. Σύμφωνα με την ιστορία αυτήν η ομάδα της Μπάγιερν είχε πάει κατα την διάρκεια της καλοκαιρινής της προετοιμασίας για κολύμπι... στον ποταμό Ίσαρ που βρίσκετε στην Βαυαρία και είναι παραπόταμος του Δούναβη. Ξαφνικά ο αρχηγός της ομάδας Κλάους Άουγκενταλερ βλέπωντας τον Μπερνάρντο να μπένει στο ποτάμι... αρχίζει να φωνάζει "Crocodiles!!! Crocodiles!!!!!" Ο καημένος ο Μπερνάρντο που δεν γνώριζε πως σε αντίθεση με τον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο στον Δούναβη δεν υπάρχουν κροκόδειλοι... έγινε απο καφετής κάτασπρος και άρχισε να χοροπηδάει και να τρέχει για την ζωή του!!! Μέχρι που οι συμπαίκτες του δεν μπόρεσαν να κρατήσουν άλλο το γέλιο τους και ξέσπασαν όλοι κάνοντας πλάκα στον καημένο τον Μπερνάρντο! Λέτε γιαυτό να μην μπόρεσε να σταθεί στην ομάδα; Ρε τους γερμανούς...

 Αντίθετα με όλους αυτούς... η Μπάγιερν έχει πολύ καλές εμπειρίες με νοτιοαμερικάνους παίκτες που αγόρασε απο άλλες ευρωπαικές (και κυρίως γερμανικές) ομάδες! Παίκτες όπως οι Τζορτζίνιο, Λούσιο, Ζε Ρομπέρτο (όλοι απο την Λέβερκουζεν), Πάολο Σέρτζιο, Έλμπερ, Κλαουντιο Πιζάρο, Λουίς Γκουστάβο (πέρυσι), Ραφίνια (φέτος) έχουν αποδειχτεί λαχεία, χρυσάφι, διαμάντια... πείτε τους όπως θέλετε! Όπως αποδεικνύεται όμως είναι τελικά το καλύτερο να αφήνουν άλλες ομάδες να κάνουν το ξεσκαρτάρισμα και να προσπαθούν να προσαρμόσουν τους παίκτες στα δεδομένα της Ευρώπης... και εφόσον τα καταφέρουν να πάει η Μπάγιερν και να τους αγοράσει έστω πληρώνοντας κάτι παραπάνω! Χαμένη δεν βγένει έτσι πάντως!

 Άν σκεφτούμε παίκτες όπως ο Μπερμούντεζ, ο Μπόρχα, ο Γκάμπριελ Άλβες, ο Νούνιες, ο Αρτσούμπι, ο Λεονάρντο και φυσικά ο Ντιόγκο... και απο την  άλλη πλευρά παίκτες όπως ο Τζιοβάνι, ο Γκαλέτι, ο Ζε Ελίας (και αυτός απο το σκάουτινγκ της Λέβερκουζεν ήρθε στην Ευρώπη), ο Σούρερ, ο Λουτσιάνο, ο Ριβάλντο ή ακόμη και ο Ντουντού (τα λεφτά του τα έβγαλε με τις εμφανίσεις την πρώτη σαιζόν) τότε μάλλον και ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να σκεφτεί να κάνει το ίδιο με την Μπάγιερν!!! Άν και εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα σε κάθε κανόνα... έτσι είχαμε και επιτυχίες απο την Ν.Αμερική όπως τον Μπελούτσι (άν και άργησε να προσαρμοστεί) και τον Καστίγιο που όμως ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία και μεγάλωσε δίπλα στον Τζιοβάνι και τον Ρίμπο... όπως και λατίνους που ήρθανε απο ευρωπαικές ομάδες και απέτυχαν όπως ο... Κοστάντσο!




No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG