Thursday, May 28, 2015

Ο μύθος της «ελληνοποίησης»


 Άλλη μια ποδοσφαιρική σαιζόν έφτασε στο τέλος της και όπως είναι φυσικό ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός στις ομάδες για την επόμενη σαιζόν.



 Αυτό φυσικά συμβαίνει και στον Ολυμπιακό που κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα (και κύπελο) και αφήνει τους βαζελομπουγατσοχανούμηδες να φωνάζουν για διαιτησίες, στημένα μάτς και ερυθρόλευκους «δράκους»! Άν σε ένα άθλημα είναι όλοι αυτοί υπερπρωταθλητές είναι σίγουρα σε αυτό των δικαιολογιών για τις συνεχόμενες αποτυχίες τους. Όμως ας τους αφήσουμε στην μιζέρια τους...


Μιχάλης Μανιάς


 Ήδη ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται πολύ έντονα (και πολύ πιθανόν ήδη να έχει αποκτήσει και ας μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη λόγω κανονισμών) για τους Τζανδάρη και Κατσικά απ’τον ΠΑΟΚ, τον Γούτα απ’την Ξάνθη, τον Μπέν απ’την Βέροια, τον Μαρτίνες απ’τον Παναιτωλικό, τον Γιαννιώτα απ’τον Αστέρα (άν και ανήκει ακόμη στην Φορτούνα Ντίσελντορφ), τον Χαλκιαδάκη απ’τον Εργοτέλη, τον Λορία απ'τον ΟΦΗ, τον Μανιά απο τον ΠΑΣ, τον Πουλίδο απο τον Λεβαδειακό και δεν ξέρω άν ξεχνάω και κάποιους.



 Επίσης εκτός απο αυτούς θα επιστρέψουν τουλάχιστον για την προετοιμασία και αρκετοί απο τους δανεικούς που έχουμε δώσει σε διάφορες ομάδες μεταξύ των οποίων και κάποιοι έλληνες όπως ο Κολοβός που έχει κάνει καλή χρονιά στον Πανιώνιο.


Ο Κολοβός πέρυσι στην προετοιμασία με τον Ολυμπιακό στο Ζέεφελντ


 Με λίγα λόγια ο Ολυμπιακός πρίν καν ξεκινήσει με τις μεταγραφές απο το εξωτερικό προσπαθεί πρώτα να μαζέψει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα! Προσωπικά πάντα όταν μιλάμε για «παιδομάζωμα» απο το ελληνικό ποδόσφαιρο στο μυαλό μου έρχεται το εκπληκτικό μεταγραφικό σχέδιο Κόκκαλη-Μπάγιεβιτς το 1996 όταν και έφεραν διαμάντια όπως τους Γεωργάτο, Τζόλε, Γιαννακόπουλο, Μαυρογεννίδη, Νινιάδη, Ανατολάκη κτλ που αποτέλεσαν την βάση για την αναγέννηση της αυτοκρατορίας του Θρύλου μας!



 Όμως το τώρα με το τότε δεν έχει σχεδόν καμία σχέση! Η Ελλάδα πλέον δεν παράγει παικταράδες. Αυτό φαίνεται και απο το επίπεδο της εθνικής μας ομάδας ανδρών αλλά και των μικρών εθνικών ομάδων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Φαίνεται και απο το γεγονός πως οι καλές ελληνικές ομάδες στηρίζονται πάρα πολύ σε ξένους παίκτες.



 Πρίν περιπου 5 μήνες το TeamTalk έκανε έρευνα για τους 50 καλύτερους νέους ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών. Το ποιούς συγκεκριμένα επέλεξε δεν έχει σημασία. Μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει η καταγωγή των καλύτερων νέων ποδοσφαιριστών. Δηλαδή... ποιές χώρες παράγουν πλέον τους παικταράδες;



ΤΟΠ παικταράδες κάτω των 18 ετών ανά εθνικότητα:


5 απο Γερμανία
4 απο Βραζιλία
4 απο Αγγλία
4 απο Ολλανδία
3 απο Γαλλία
3 απο Ισπανία
3 απο Ιταλία
2 απο Αργεντινή
2 απο Βέλγιο
2 απο Κροατία
1 απο Αμερική, Ανγκόλα, Αυστραλία, Καμερούν, Τσεχία, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σκωτία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουαλία και... Ελλάδα(;;;).



 Ο ένας και μοναδικός έλληνας της λίστας είναι ο 15χρονος Γιώργος Σπανουδάκης. Ένα τρομερό ταλέντο που όμως σχεδόν καμία σχέση δεν έχει με το ελληνικό ποδόσφαιρο! Μεγάλωσε στην Γερμανία και έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Φρανκφούρτης πρίν πάρει μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα. Εκεί όμως δεν έμεινε πολύ αφού το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στην αγαπημένη του Γερμανία υπογράφοντας στην Στουτγάρδη (τον ήθελε και η Άρσεναλ). Τον έβαλα επίτηδες με ερωτηματικά γιατί πολύ απλά είμαι σίγουρος οτι άν συνεχίσει να έχει εντυπωσιακή εξέλιξη οι γερμανοί δεν θα τον αφήσουν απο τα χέρια τους και το πιθανότερο είναι πως το ίδιο επιθυμούν και ο Γιώργος αλλά και ο μάνατζερ/πατέρας του. Ήδη έχει αγωνιστεί με την U16 ομάδα της Γερμανίας.

  
Γιώργος Σπανουδάκης



 Ο Μαρινάκης έχει μιλήσει αρκετές φορές για την «ελληνοποίηση» του ρόστερ μας. Όμως κάτι τέτοιο δεν το έχει καταφέρει και δύσκολα θα το πετύχει γενικότερα μέσα στα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι πως έχουν αποκτηθεί αρκετοί ταλαντούχοι έλληνες τα τελευταία χρόνια όμως για να είμαστε ειλικρινείς.... έχουμε μαζέψει πολλές μετριότητες που σε άλλες εποχές δεν θα περνούσανε ούτε έξω απο το Ρέντη!



 Δεν έχει όμως η διοίκηση καμία ευθύνη; Φταίει αποκλειστικά η μετριότητα του έλληνα ποδοσφαιριστή; Είναι αναγκασμένος ο Ολυμπιακός να έχει 11άδα με 9 ή και 10 ξένους άν θέλει να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη;



 Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχουν περάσει και καλοί έλληνες παίκτες απο τον Ολυμπιακό που είτε δεν «έπιασαν» για διάφορους λόγους μέσα στους οποίους εγώ βάζω και την λάθος αντιμετώπιση ή διαχείριση τους εκ μέρους της διοίκησης αλλά και του προπονητικού τίμ. Παίκτες όπως ο Φετφατζίδης. 

 Όπως και αρκετά ταλέντα απο τις ακαδημίες μας που όλο ακούγαμε οτι «βγάζουν μάτια» και στο τέλος κατέληγαν δανεικοί και αγύριστοι.... Όπως όμως έχω πεί πολλές φορές θεωρώ πως για αυτό φταίνε πολλές φορές και οι ίδιοι που έχουν το μυαλό τους πάνω απ’το κεφάλι τους ή επιρρεάζονται απο ΜΜΕ, μάνατζερ κτλ και παίρνουν φρικτά λάθος αποφάσεις... όμως σίγουρα φταίει και η ΠΑΕ που δεν τους προστάτευσε όσο θα έπρεπε! Για μένα είναι σχεδόν αδιανόητο που παίκτες όπως ο Ρουγκάλας, ο Λεάντρο ή ο Μανώλης Σιώπης δεν πήρανε σοβαρές ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα και μακάρι να μην έχει το ίδιο μέλλον το τωρινό ρόστερ της ομάδας νέων που έχει κάποια πραγματικά καλά ταλέντα όπως τους Βέργο και Λάτσι.



Νίκος Βέργος

 Εννοείται πως έχουν περάσει και καλοί έλληνες απο την ομάδα, που όμως σχεδόν σε πρώτη ευκαιρία πουλήθηκαν είτε επειδή το ήθελαν οι ίδιοι είτε επειδή έτσι λειτουργεί η διοίκιση Μαρινάκη. Έγιναν λάθη και σε αυτόν τον τομέα άν και δεν θέλω να ξεφύγω και να φτάσω τώρα στο θέμα των πωλήσεων ποδοσφαιριστών. Προσωπικά αμφιβάλλω αν ακόμη και όσοι φωνάζουν ή και βρίζουν θα κρατούσανε τον Μανωλά ή τον Σάμαρη με τόσα εκατομύρια που έπεσαν στο τραπέζι. Όπως και τον (μην ξεχνάμε χτυπημένο) Μήτρογλου νωρίτερα. Το οτι τους πούλησαν για μένα δεν ήτανε ποτέ λάθος. Το λάθος ήτανε πως δεν δώθηκαν ανάλογα χρήματα για να αποκτηθούν εξίσου καλοί ποδοσφαιριστές! Όπως ήτανε λάθος που έφεραν πίσω και τον τραυματισμένο και ανέτοιμο Μήτρογλου και το είχα πεί απ’την πρώτη στιγμή! Όμως εδώ φτάνουμε στην ερώτηση «Τί έλληνες θέλουμε;». Τον Παπασταθόπουλο που κοστίζει γύρω στα 15 εκ. ευρώ; Τον ρωτήσαμε αν θέλει να φύγει απο την Ντόρτμουντ όπου είναι βασικός;



 Έχει κάνει λάθη η ΠΑΕ.... όμως ο κυριότερος λόγος που θα αργήσουμε να δούμε 11άδα με 6-7 έλληνες ή και παραπάνω στον Ολυμπιακό είναι πως η Ελλάδα μας δεν παράγει  πλέον μεγάλους ποδοσφαιριστές! Δεν γίνεται σωστή εκπαίδευση!



 Δείτε ξανά την λίστα με τα ταλέντα που ανέφερα πρίν. Στις πρώτες θέσεις πέρα απο την «ποδοσφαιρομάνα» Βραζιλία, βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Αγγλία κτλ. Δηλαδή χώρες που έχουν ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ σε εγκαταστάσεις και σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες εδώ και χρόνια και πλέον απολαμβάνους τους καρπούς της δουλειάς τους! Απο το τίποτα... δεν έρχεται τίποτα! Και όσο στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης (όχι πως παλαιότερα έβαζαν λεφτά....) οι επενδύσεις στον αθλητισμό είναι σχεδόν μηδενικές... τόσο η «ελληνοποίηση» θα παραμένει μύθος! Εκτός και άν βαφτίζουμε «ελληνοποίηση» αυτό που γίνεται αναγκαστικά λόγω χρεών ή έλλειψης μεγάλου μπάτζετ σε ομάδες όπως την ΑΕΚ. Το γέμισμα του ρόστερ με έλληνες παίκτες πρέπει να γίνει μόνο αν συνδιάζεται απο ΠΟΙΟΤΗΤΑ και όχι απο μετριότητα!

Δυστυχώς θα αργήσουμε να ξαναδούμε έλληνες παικταράδες όπως τους Καραπιάλη, Γεωργάτο να σηκώνουν στις πλάτες τους τον Ολυμπιακό μας


No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG