Monday, November 4, 2013

Ο Γεωργατος στις ακαδημίες. Γιατί;;;


 Απο χθές είναι και επίσημα "γενικός αρχηγός των ακαδημιών του Ολυμπιακού" ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Και το ερώτημα που αυτόματα μου ήρθε εμένα στο μυαλό είναι... "Γιατί;;;"




 Θεωρώ πως ο Μπέρντ Στόρκ είναι ό,τι καλυτερο είχε ο Ολυμπιακος στις ακαδημίες τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνο...) μετά τον συμπατριώτη του Χέρμαν Φερμόϊλεν (ή Βερμιούλεν όπως τον λένε στην Ελλάδα...). 



 Έχει κάνει κάτι πολύ σωστό. Δεν δίνει βάρος τόσο στα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα έκανε ο Αλέξης Αλεξανδρής αλλά δίνει μεγαλύτερο βάρος στο να φτιάξει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές! Και έτσι πρέπει! Δηλαδή απο την πρωταθλήτρια ομάδα του Αλεξανδρή ποιός ανέβηκε στην πρώτη ομάδα; Ποιός εξελίχθηκε αληθινά; Μόνο ένας... και αυτός δεν έπαιξε ποτέ ουσιαστικά. Ο Φετφατζίδης

 Ο Μπέρντ Στόρκ δουλεύει με οργάνωση και κυρίως έχει τις γνώσεις και το "know how" για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια ακαδημία ευρωπαϊκού επιπέδου. Όπως έχω πεί αρκετές φορές στο παρελθόν... δεν είναι τυχαίο που το γερμανικό και το ισπανικό ποδόσφαιρο ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια. Είναι οι 2 χώρες που βγάζουν τε περισσότερα μεγάλα ταλέντα. Και αυτό ούτε έγινε απο την μία μέρα στην άλλη, αλλά ούτε και έγινε τυχαία. Επένδυσαν πολλά χρήματα πρίν 15-20 χρόνια, έφτιαξαν ακαδημίες, δούλεψαν σωστά και τώρα θερίζουν αυτά που έσπειραν. Και ο Μπέρντ Στόρκ την ξέρει καλά την δουλειά και προσωπικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος με την δουλειά του. 

 Ορισμένοι λένε "Ναι ωραία όλα αυτά... όμως πόσους παίκτες έβγαλε;". Για χαλαρώστε λίγο!!! Τί θέλετε να κάνει; Μαγικά; Όλα αυτά για να πιάσουν τόπο χρειάζονται χρόνο! Όμως η δουλειά θα αποδόσει καρπούς. Εδώ ο Βερμιούλεν έφυγε πρίν πόσα χρόνια και τα αποτελέσματα της δουλειάς του ακόμη είναι αισθητά! 

 Χαίρομαι που ο Μαρινάκης δίνει βαρύτητα στις ακαδημίες. Όμως άν θέλει αληθινά να ενισχύσει τις ακαδημίες τότε πρέπει να επενδύσει! Να φτιάξει περισσότερα γήπεδα, να φτιάξει περισσότερες υποδομές, να προσλάβει επιστήμονες ειδικούς για κάθε τομέα, να δημιουργήσει αληθινές ακαδημίες όπως υπάρχουν στην Γερμανία και την Ισπανία. Πρίν φέρει τον Στόρκ είχε συναντηθεί με τον Βερμιούλεν και ο γερμανός του πρόετεινε ακριβώς αυτά που σας γράφω! Και όταν άκουσε ο Μαρινάκης πως χρειάζονται γύρω στα 2 εκατομύρια ευρώ για όλα αυτά που ζήτησε ο Βερμιούλεν τον έστειλε απο εκεί που ήρθε και πήρε τον Στόρκ ελπίζοντας πως θα του κάνει "δουλειά" χωρίς περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές κτλ. 


 Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε υπομονή και δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με όραμα και σε βάθος χρόνου. Διότι ένας μόνο ποδοσφαιριστής σαν τον Φέτφα να έβγαινε απο αυτό που ζήτησε ο Βερμιούλεν... θα είχε ήδη "ξεχρεώσει" όσα έδωσε για την αναπυξη των ακαδημιών. Αλλά μάλλον είναι και αυτό ένα απο τα προβλήματα. Γιατί εμένα δεν με έχει πείσει ακόμη ο Μαρινάκης πως όντως θέλει να φτιάξει τις ακαδημιες σωστά. Αυτό που θεωρώ πιθανότερο είναι πως τις βλέπει σαν έναν τρόπο για να έχει κάπου κάπου "μπόνους έσοδα" με πωλήσεις παιδιών που βγαίνουν απο την ομάδα μας! 

 Κάτι τέτοιο έκανα και εγώ οταν έπαιζα Football Manager. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι ένα video game. Και με τέτοια νοοτροπία δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να δημιουργήσουμε αληθινές ακαδημίες στις οποίες έστω και κατα ένα μέρος να μπορούμε να στηριζόμαστε. Και λέω κατά ένα μέρος διότι φυσικά δεν αρκεί να έχεις δυνατές ακαδημίες για να φτιάξεις ομαδάρα. Πρέπει να έχεις και σωστή οργάνωση σε κάθε τομέα, να έχεις ειδικούς που να γνωρίζουν καλά την δουλειά τους, να φτιάξεις σωστό τμήμα σκάουτινγκ και ταυτόχρονα να φέρνεις και κάθε χρόνο 2 ή άντε το πολύ 3 ξένους παίκτες που όμως θα είναι αληθινοί παικταράδες και θα ξεχωρίζουν αλλά και θα μπορούν να βοηθήσουν τους νέους που έχεις απο τις ακαδημίες σου (ή έστω που έχεις αποκτήσει απο άλλες ελληνικές ομάδες σε νεαρή ηλικία όπως ο Μανωλάς ή ο Σάμαρης κτλ) να εξελιχθούν και να αποκτήσουν νοοτροπία νικητή! Και όχι να αγοράζεις κάθε χρόνο 15 παίκτες με την ελπίδα να σου κάτσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι απο αυτούς... και το επόμενο καλοκαίρι ξανά τα ίδια και ξανά και ξανά.... 


 Τέλος πάντων. Δεν γνωρίζω γιατί έπρεπε να αναλάβει ο Γεωργάτος θέση στις ακαδημίες. Ειδικά αυτήν την θέση του "γενηικού αρχηγού". Όμως εύχομαι αυτο να μην σημαίνει πως υποβαθμίζεται ο Μπέρντ Στόρκ. Έτσι δουλειά δεν γίνεται.... Πρέπει να στηριχτεί και να τον αφήσουν να δουλέψει τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Δεν τον εμπιστέυεστε; Θέλετε γάλλο; Φέρτε κάποιον άλλον. Όμως δώστε του χρόνο, δείξετε του εμπιστοσύνη και επίσης ό,τι σας ζητήσει δώστε του το!!! Μόνο έτσι κάποια στιγμή θα μπορούμε να βγάλουμε τους δικούς μας Γκέτσε, Ρόις, Ίσκο, Αλάμπα, Καρβαγιάλ, Τερ Στέγκεν, Μουνιάιν, Βαράν κτλ.


 Η αλήθεια είναι πως για τις ακαδημίες και την σωστή οργάνωση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας θα μπορούσε να συζητάμε ατεείωτες ώρες. Και όσα έγραψα είναι απλώς τα πιο "βασικά". Όμως κάποτε πρέπει να ξεκινήσουμε... Γιατί άν δεν ξεκινήσεις δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό (πωπω τι έγραψα πάλι),,,




No comments:

Post a Comment

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
Blogz | Best Posts!
η σελίδα μας είναι στον Ελληνικό Κατάλογο  APN Greece
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ BLOG